17 Φεβ 2017

Τα θέματα που ανέδειξε ο Περιφερειάρχης, στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου για το 2017, συμμετείχε χθες, Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην διάρκεια της συζήτησης για ΤΑ τρέχοντα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα μείζονα ζητήματα που έχουν ανακύψει, των δασικών χαρτών και των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά.
Ειδικότερα, όσον αφορά το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την ΠΕΔ για τις αποφάσεις που έλαβε στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΝΠΕ, επισημαίνοντας ότι είναι κάθετα αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ανάκληση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, όπως ζητούν οι Περιφερειάρχες, τότε οι επιπτώσεις στα νησιά θα είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση αναρτά την περίοδο αυτή δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα και καλεί τους κατοίκους εντός δύο μηνών να καταθέσουν προσφυγή, στην περίπτωση που διαφωνούν, πληρώνοντας το προβλεπόμενο παράβολο. Στην πραγματικότητα, οι χάρτες συνιστούν «άσκηση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωσή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα, να οδηγούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση, με τον πρωτογενή τομέα να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα και να απειλείται με διάλυση η αγροτική παραγωγή της χώρας. Επιπλέον, βάσει των δασικών χαρτών που αναρτώνται, η χώρα κινδυνεύει να της επιβληθούν από την ΕΕ σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφ’ ενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν κι αφ’ ετέρου να διακοπεί η καταβολή των ενισχύσεων.
Ως χαρακτηριστική περίπτωση ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε την Πάτμο, η οποία σύμφωνα με τους χάρτες που αναρτήθηκαν είναι κατά 80% δασική και ζητείται από τους κατοίκους της να πληρώσουν παράβολα για να προσφύγουν.
Συζήτηση έγινε επίσης και για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών στην Κω. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη καταγγελία όλων των Δήμων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το σοβαρότατο αυτό θέμα, καθώς για μια ακόμη φορά δεν λαμβάνονται υπόψιν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια στα νησιά που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Σημείωσε μάλιστα το οξύμωρο, από την μια πλευρά η κυβέρνηση να θέτει ως ζητούμενο την αποσυμφόρηση των νησιών και την ίδια ώρα να σχεδιάζει την δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε αυτά.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους για την πορεία του ΕΣΠΑ, όπου το Νότιο Αιγαίο καταγράφει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πολύ ψηλά στον πίνακα ενεργοποίησης μέτρων του ΕΣΠΑ και ένταξης έργων, πανελλαδικά. Όπως ανέφερε, οι προσκλήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα για υποβολή προτάσεων προς ένταξη και αντιπροσωπεύουν του 50% του συνολικού Προγράμματος και οι πράξεις έχουν ήδη ενταχθεί και αντιπροσωπεύουν το 33% του Προγράμματος, περιγράφουν για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια από τις καλύτερες επιδόσεις αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...