To ψήφισμα των Πανελληνίων Συλλόγων παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες, συνυπέγραψε με ομόφωνη απόφασή του ο Δήμος Τήνου, συντασσόμενος με τις φωνές, που αντιτίθενται στην απόφαση μείωσης των παρεχόμενων κονδυλίων για τον κλάδο από τον ΕΟΠΥΥ.
Θέση υπέρ των εργαζομένων στις δομές παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και των οικογενειών των ατόμων με αναπηρίες, πήρε με την υπ’ αριθμ. 1/2017 ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, ο αν. Υπουργός, κ. Παύλος Πολάκης, επιχείρησε να προασπίσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, παραθέτοντας το σκεπτικό της.
“Οριζόντια περικοπή δαπάνης για Ειδική Αγωγή”
Στο ψήφισμα των συλλόγων και των σωματείων των επαγγελματιών, επιστημόνων και νομικών προσώπων, που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, το οποίο προσυπογράφει, μεταξύ άλλων και ο Δήμος Τήνου, καταγγέλλεται η “μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας”, καθώς όπως επισημαίνουν οι συλλογικότητες, η τετραήμερη διαπραγμάτευση στα τέλη Δεκεμβρίου, με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για την κατάρτιση συμβάσεων, ήταν προσχηματική.
“Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ”, σημειώνεται.
Όσον αφορά στο Άρθρο 34 ν.4447/2016, όπου “διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή”, στο ψήφισμα αναφέρεται, πως “όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή – κοινώς επονομαζόμενη “κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς. Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα”.
Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς & παιδιά) “κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές”, ότι “επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή” και ότι συνεχίζει να επιδιώκεται “παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής”, τα σωματεία καλούν:
1) Τον ΕΟΠΥΥ «να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”»
2) Το Υπουργείο Υγείας «να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν. 4447/2016»
3) Τους γονείς και τις οικογένειες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες «να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”» και τέλος,
4) Όλους τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”, «να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο χώρο».
“Όποιο παιδί έχει ανάγκη θα καλύπτεται”
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, επιχειρώντας να αποδώσει το σκεπτικό της σχετικής απόφασης και τονίζοντας, πως έχει υπάρξει σπέκουλα γύρω από το θέμα, σημειώνει, πως φέτος, για πρώτη φορά, αυξήθηκε το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας και των παροχών σε είδος από ιδιώτες παρόχους προς τους ασθενείς από 1 δις 402 εκατομμύρια ευρώ, σε 1 δις 525 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, “αποφασίσαμε λοιπόν, πρώτον, να διανείμουμε αυτό το ποσό στις διάφορες κατηγορίες παρόχων (κλινικές εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες τεχνητού νεφρού, αποζημιώσεις ασθενών για ειδική αγωγή, σκευάσματα διατροφής, ειδική αγωγή, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κλπ), με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες ,το ύψος της δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, την εκτιμώμενη παραοικονομία, που ξέρουμε και υπολογίζουμε πόση είναι, με συγκρίσεις τιμών από άλλες χώρες, τη δυναμικότητα του δημοσίου τομέα στην κάθε κατηγορία και βέβαια τη συχνότητα των παθήσεων στο Γενικό πληθυσμό με βάση διεθνείς και ελληνικές στατιστικές. Έτσι άλλες κατηγορίες αυξήθηκαν, άλλες κατηγορίες έμειναν στο ίδιο ύψος και άλλες μειώθηκαν.
Επιπλέον, τονίζει, “αποφασίσαμε για το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών αυτών να μπει όριο δαπάνης, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές από τις κατηγορίες αυτές (πχ κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτές κλπ). Υπέρβαση της δαπάνης αυτής σημαίνει πλέον για όλες τις κατηγορίες αυτόματη περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού από τους παρόχους.
Τέλος, ο κ. Πολάκης αναφέρει, “αποφασίσαμε ότι όλοι οι πάροχοι πλέον θα υπογράφουν συμβάσεις με τον Οργανισμό και θα αποζημιώνονται από αυτόν απευθείας και όχι όπως γινόταν σε αρκετές κατηγορίες μέχρι τώρα, με πληρωμή των ασθενών που κατέθεταν τιμολόγια, αφού πρώτα είχαν πληρώσει οι ίδιοι τις υπηρεσίες ή τα υλικά (πχ την ειδική αγωγή, γυαλιά, διατροφή, ορθοπεδικά, ακουστικά κλπ)”, γεγονός, που υποστηρίζει, πως αποτελεί “τεράστια ανακούφιση για τους ασθενείς και σε χρήμα και σε χρόνο”.
Ταυτόχρονα σημειώνει, πως η τιμολόγηση των θεραπειών “ήταν εντελώς παράλογη”, αφού, όπως επισημαίνει, η λογοθεραπεία τιμολογούνταν με 15 ευρώ ανά συνεδρία, όπως και η φυσικοθεραπεία, ενώ η εργοθεραπεία με 1,25 ευρώ ανά συνεδρία και η ψυχοθεραπεία με 2,26 ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τον αν. Υπουργό, “να συνταγογραφείται παράλογα υψηλός αριθμός λογοθεραπειών προκειμένου να «φτιαχτεί» ένα πακέτο θεραπείας από 240 έως 450 ευρώ το μήνα ανά παιδί, αναλόγως τη νόσο, τη βαρύτητα και τη χρονική διάρκεια της θεραπείας για να καλυφθεί ένα μέρος του μηνιαίου κόστους από τον ΕΟΠΥΥ”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο έθεσε όριο δαπάνης για την κατηγορία αυτή τα 60 εκατομμύρια ευρώ, θέσπισε την απευθείας πληρωμή των κέντρων ή των μεμονωμένων θεραπευτών, οι οποίοι θα υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τα παραστατικά που θα καταθέτουν ανά μήνα, τα οποία θα αναγράφουν και τις ανάγκες του κάθε παιδιού όπως θα περιγράφονται στον νέο κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ), εξομοίωσε την αποζημίωση των εργοθεραπευτών, με αυτή των λογοθεραπευτών (15 ευρώ), ενώ και οι αποζημιώσεις των ψυχοθεραπευτών θα αυξηθούν σημαντικά, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσής τους.
Ο κ. Πολάκης επεσήμανε, πως η κατάσταση δεν ενδείκνυται για καταστροφολογία, ή προσεγγίσεις περί μαζικών απολύσεων και κλεισίματος κέντρων, ή εκβιασμούς γονέων. “Όποιο παιδί έχει ανάγκη θα καλύπτεται και όποιος προσφέρει πραγματική υπηρεσία θα αμείβεται. Έτσι, θα καταγράψουμε την πραγματική ανάγκη και αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές”, τόνισε, ενώ δεσμεύτηκε, πως η εκκαθάριση των δαπανών θα γίνεται με τακτικό τρόπο, όπως και για άλλους παρόχους.
Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει, ότι “η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που εξελίσσεται προς όφελος του Πολίτη απαιτεί σύμπνοια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους”, υποστηρίζοντας, πως οι συλλογικότητες των εργαζομένων στον κλάδο απείχαν από τον ουσιαστικό διάλογο, καταθέτοντας μόνο τις απόψεις τους, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση έστω επ’ αυτών.
Ο Οργανισμός σημειώνει ότι “αναμένει την ενεργή συμμετοχή τους στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου”.
Υπενθυμίζεται, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης έως τέλος του Φλεβάρη 2017, με στοχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ΕΟΠΥΥ και Θεραπευτές Ειδικής Αγωγής και τη συγκεκριμενοποίηση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι 15/03/2017.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου