17 Φεβ 2017

Ευκαιρία για τους νέους των Κυκλάδων Ανοίγουν νέες θέσεις στη θάλασσα.

Πλοίο με ελληνική σημαία στον ωκεανό
Για ένα νησί σαν την Άνδρο, που απέκτησε οικονομική και κοινωνική δύναμη και εν πολλοίς μεγαλούργησε από την Ναυτιλία,αλλά και για όλες τις Κυκλάδες  η είδηση είναι ιδιαίτερα καλή και αφορά όλες τις οικογένειες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με την θάλασσα.
Το επάγγελμα του ναυτικού, ανοίγει ξανά τα επόμενα χρόνια διάπλατα τις πόρτες του στους νέους, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη. Τα ποντοπόρα πλοία ελληνικών συμφερόντων αυξάνονται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ανάγκη πρόσληψης στελεχών, τα οποία αν είναι ελληνόπουλα θα βοηθήσουν να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας.
Οι διεθνείς στατιστικές λένε πως την επόμενη πενταετία θα χρειασθούν περίπου 100.000 ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων, κυρίως αξιωματικοί, για να επανδρώσουν τα νέα πλοία που θα κατασκευασθούν διεθνώς.
Τα κρουαζιερόπλοια πολλαπλασιάζονται παντού. Εδώ μεγάλο κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο (φωτ. Εν Άνδρω).
Σύμφωνα με στοιχεία της CLIA, η παγκόσμια βιομηχανία Κρουαζιέρας δίνει εργασία πλήρους απασχόλησης σε πάνω από 1.000.000 εργαζομένους. Στην επόμενη δεκαετία θα κατασκευασθούν περίπου 100 νέα κρουαζιερόπλοια που σίγουρα θα απασχολήσουν νέους ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων.
Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν αρκετές χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα για να επανδρώσουν τα νέα πλοία. Η λύση στο πρόβλημα είναι η λειτουργία ικανού αριθμού Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δημοσίων και ιδιωτικών. Κάθε χρόνο οι υποψήφιοι νέοι με τα απαιτούμενα προσόντα για εισαγωγή στις δημόσιες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης είναι περίπου 6000-7000 και στο τέλος εισάγονται μόνο 1.000-1.200.
Στην Άνδρο, όπως και στα υπόλοιπα «ναυτικά νησιά», η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από τα βαπόρια και ακολουθούν πλέον άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Το ιστορικό Ναυτικό Γυμνάσιο της Χώρας, από το οποίο βγήκαν γενιές αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, έχει χάσει την παλιά του αίγλη.
Ωστόσο στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, το ναυτικό επάγγελμα είναι μια ενδιαφέρουσα και προσοδοφόρα επιλογή. Τα πλοία έχουν εξελιχθεί, είναι τα πιο πολλά καινούργια, ασφαλή με τις πιο σύγχρονες ανέσεις. Από την άλλη πλευρά οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί και… «σίγουροι».
Η χώρα μας που έχει μακρά ναυτική ιστορία,  μπορεί  να πρωταγωνιστήσει  ξανά. Καλό  θα ήταν  οι νέοι των  νησιών μας  να ενημερωθούν έγκαιρα και υπεύθυνα για τα οφέλη της ναυτοσύνης  στην σχεδίαση του   επαγγελματικού τους προσανατολισμού τους . Η ευκαιρία έρχεται, ας μην πάει χαμένη για τα παιδιά που αγαπούν την ναυτοσύνη στα νησιά μας …
Τίμος  Βικ.
Πηγή : http://enandro.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...