28 Φεβ 2017

Η «κολεκτίβα» του ψωμιού από το Κιλκίς έως τη Σίφνο!

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε υφεσιακή κατάσταση από το 2009, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή περιόρισαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους, ενώ και η ανεργία εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη. 
Εν μέσω αυτού του κλίματος, αρκετοί ήταν εκείνοι που δοκίμασαν την τύχη τους στον επιχειρηματικό στίβο και πέτυχαν χάρη κυρίως στο πλεονέκτημα της καινοτομίας.
Η Μπέτυ Κουλούρη είναι μία από τους ανθρώπους αυτούς, η οποία, παρότι ως επαγγελματική της εμπειρία είχε 15 επιτυχημένα χρόνια στον χώρο της Επικοινωνίας και του Marketing, εντούτοις αποφάσισε να αλλάξει… ρότα 180 μοιρών και να ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια την παραγωγή χειροποίητων ψωμιών με οργανικό αλεύρι!
«Η ιδέα» θυμάται η Μπέτυ «μου ήρθε εντελώς τυχαία όταν παρακολούθησα ένα σεμινάριο παρασκευής ψωμιού στην Αγγλία. Ενθουσιάστηκα και όταν επέστρεψα στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν ψωμιά που παρασκευάζονται με βιολογικές πρώτες ύλες καθώς αυτά κοστίζουν πιο πολύ και οι φούρνοι δεν διακρίνουν την αναγκαιότητα να έχουν τέτοια προϊόντα στα ράφια τους».
18 σημεία πώλησης
Η εταιρεία (bettysbakery.gr), σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας, έχει καταφέρει να έχει κέρδη -έστω και μικρά- με έναν διόλου ευκαταφρόνητο απολογισμό έως τώρα: ήδη έχει 4 εργαζόμενους, 35 ιδιώτες πελάτες, ενώ έχει παρουσία σε 6 εστιατόρια και 18 σημεία πώλησης σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Betty’s Bakery δεν έχει φυσικό κατάστημα! Παραδίδει τα ψωμιά στην Αθήνα με ποδήλατα και λειτουργεί μόνο με παραγγελίες ή σε κάποια επιλεγμένα σημεία πώλησης εντός της Αττικής (bettysbakery.gr). Σε ό,τι αφορά στους δύο βασικούς συνεργάτες της, ο Λουκάς από την Αίγυπτο είναι ο άνθρωπος που έφερε την εμπειρία και την παράδοση στις σύγχρονες τεχνικές που ακολουθεί η εταιρεία. Ο Βαλιάνος κάνει τις διανομές με το βαν της εταιρείας, παντού εκτός του κέντρου της Αθήνας, όπου πηγαίνουν οι ποδηλάτες.
Οι προμηθευτές
«Το συγκριτικό πλεονέκτημά μας» υπογραμμίζει η Μπέτυ, «έγκειται στο γεγονός ότι στα ψωμιά μας χρησιμοποιούμε μόνο φυσικό προζύμι, με βιολογικά άλευρα πετρόμυλου, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά. Βασικό μας μέλημα είναι επίσης να στηρίζουμε Ελληνες μικρούς παραγωγούς σε κάθε μεριά της χώρας. Χαρακτηριστικά η εταιρεί προμηθεύεται:
Αλεύρια από Φάρσαλα, Κιλκίς και Κόνιτσα. Σε έκταση τετρακοσίων στρεμμάτων σε μια πλαγιά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, υλοποιείται μια από τις πρώτες πιστοποιημένες βιοδυναμικές καλλιέργειες σιτηρών και κηπευτικών στην Ελλάδα. Η Αλεξάνδρα Τσιαντή, τρίτη γενιά αγροτικής οικογένειας, εγκατέλειψε την καριέρα της στην Αθήνα για να επιστρέψει στη γη της, δημιουργώντας μαζί με την αδελφή της, Λίνα, την Trinity Farm.
Στο χωριό Γερακαριό του νομού Κιλκίς βρίσκεται το αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών προϊόντων του Δημητρίου και Θεόδωρου Κιζιρίδη. Για το αλεύρι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα δικά τους πιστοποιημένα βιολογικά σιτηρά, ενώ το φτιάχνουν σε πιστοποιημένο μύλο όσον αφορά τη βιολογική άλεση. Τέλος, το οικογενειακό αγρόκτημα Παπαγεωργίου στο Μπουραζάνι Κονίτσης παράγει βιολογικό αλεύρι και το αλέθει στον πετρόμυλο.
Αλάτι. Με φιλοσοφία και πρόθεση να κάνει την τροφή σημείο συνάντησης και ανάπτυξης της κοινωνίας, τα μαζεμένα με το χέρι στα Κύθηρα και το Μεσολόγγι, αλάτια της Βίβιαν και της εταιρείας της NOSTIMO δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα ψωμιά της Μπέτυς.
Οι ελαιώνες LIA’ Cultivators ή αλλιώς του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Στριμπάκου βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, κάτω από το Ορος Αιγάλεω και δροσίζονται από την αύρα της θάλασσας του Ιονίου. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του εδάφους αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, η άλεση γίνεται με ψυχρή έκθλιψη.
Το μέλι που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τις συνταγές της είναι αγνό και προέρχεται από μέλισσες που τρέφονται στα θυμάρια της Σίφνου. Συνεργάζεται με τον μελισσοκομικό σύλλογο του νησιού «Το Θυμάρι» και τον παραγωγό Θαλή Συνοδινό.
Βότανα. Η Daphnis and Chloe συνεργάζεται με καλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, που ασχολούνται με τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες βοτάνων και μπαχαρικών του τόπου τους. Τα άνθη θυμαριού ξεδιαλέγονται ένα προς ένα με το ψαλίδι, το μπούκοβο καπνίζεται επάνω σε κλωνάρια οξιάς για μέρες και η δάφνη μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή για να κρατήσει τα αρώματά της.
«Το αληθινό ψωμί μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς και να βοηθήσει στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού», λέει η Μπέτυ Kουλούρη που υπογραμμίζει ακόμη με έμφαση ότι «είμαστε κοινωνικά ενεργοί. Ο,τι ψωμί μας περισσεύει ή δεν είναι εμφανισιακά όπως θα το θέλαμε, πηγαίνει στο «Μπορούμε», όπου φροντίζουν να φτάσει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ακόμη, κάνουμε τις εκτυπώσεις μας στο Αθηνά Ελπίς, μια κοινωνική επιχείρηση που επιδιώκει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου με τελικό επωφελούμενο τους εργαζομένους της, που σταδιακά ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας».
Κάποιο από τα ψωμιά της Μπέτυς είναι το ολικής άλεσης, το οποίο χρειάζεται 18 ώρες για να γίνει. Η Μπέτυ αναφέρει ότι «τις πρώτες 6 ώρες το επισκεπτόμαστε συχνά και το ζυμώνουμε και το διπλώνουμε και με πολλή προσοχή το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 12 ώρες. Μόνο έτσι θα μας δείξει την ελαστικότητά του και θα μπορούμε να το απολαύσουμε για πολλές μέρες από την ημέρα που το φτιάξαμε».
Τη συνταγή για το «σίκαλης με κύμινο» τη φέρνει από τη Γερμανία, που φημίζεται για τα βαριά σε γεύση αλλά και υφή ψωμιά της, ενώ για το ηπειρώτικο χωριάτικο τη βρήκε στο ταξίδι της στο μικρό Πάπιγγο με πλούσια, γήινη γεύση και τραγανιστή κρούστα.(του Μάκη Αποστόλου)
Πηγή: www.ethnos.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...