6 Μαΐ 2017

Δεν θα κοπούν οι συντάξεις των αγροτών εφόσον είναι ..ενεργοί

Ε αφού το είπε ο Υπουργός όλα καλά… Και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και όλοι πήγαμε για ύπνο με ηρεμία και χαρά… Τι εννοούμε; Ότι καμία περικοπή δεν θα υποστούν οι συντάξεις αγροτών που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2016, για αγροτικό φορολογητέο εισόδημα που θα έχουν, ή για την επιδότηση που θα συνεχίσουν να παίρνουν. Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι μειώσεις κατά 60% στους συνταξιούχους που απασχολούνται θα προκύψουν σε νέους συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους πήραν ή θα πάρουν σύνταξη μετά την 13 Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016).
Ωστόσο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ απαλλάσσονται από τις όποιες περικοπές έως το τέλος του 2024 και γλυτώνουν από τον «κόφτη» του 60% όσοι εξακολουθούν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
Η διευκρίνιση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, αφού μέχρι τις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία των φετινών δηλώσεων για τις ενισχύσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, ή αν θα πάρουν τη σύνταξή τους.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, επειδή όπως υποστήριξε, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες σχετικά με την περικοπή της σύνταξης κατά 60%.
Τέλος, σε ότι αφορά την καταβολή του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι, θα πληρώνουν εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή για την επιδότηση, με τον αντίστοιχο συντελεστή που θα ισχύει κάθε φορά, όλοι οι εργαζόμενοι, ή ετεροεπαγγελματίες, ή συνταξιούχοι, πλην των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.
Η αγροτική σύνταξη
Για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:
α) Κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν.4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40.
β) Κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.
Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν. 4387/2016.
Υπενθυμίζεται πως για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται -πλην ΟΓΑ- προβλέπονται περικοπές κατά 60% της σύνταξής τους, ενώ μικρότερες περικοπές θα υποστούν όσοι εργάζονταν ήδη τον Μάιο του 2016 καθώς διέπονται από τις προηγούμενες διατάξεις.
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...