2 Ιουν 2017

Μήλος Σε τροχιά υλοποίησης έργα ΒΙΟΚΑ

Με τα τεύχη δημοπράτησης έτοιμα, για την προμήθεια μικρών κινητών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, αλλά και με την ΑΕΠΟ για την υλοποίηση του έργου του ΒΙΟΚΑ Αδάμαντα, φαίνεται να προχωρά με σιγουριά για το καλοκαίρι ο Δήμος Μήλου.
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, η προγραμματική σύμβαση με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ «Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη (Π.Ε.Τ.Α.) Α.Ε, για την παραλαβή των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου ο Δήμος Μήλου να προμηθευτεί δύο μικρές κινητές μονάδες βιολογικού καθαρισμού, ως λύση ανάγκης, δεδομένου, ότι, λόγω της τεράστιας αύξησης της επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια, οι δυνατότητες του ήδη υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού ξεπεράστηκαν, δημιουργώντας προβλήματα, το καλοκαίρι του 2016.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, προχωρά και η λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, για την εκκίνηση του έργου του βιολογικού του Αδάμαντα.
Ορθολογική διαχείριση της υφιστάμενης μονάδας
Στην εισήγησή του για το θέμα της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης με την ΠΕΤΑ ΑΕ, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, προχωρώντας σε ένα σύντομο ιστορικό, σημείωσε, πως «το δημοτικό συμβούλιο πήρε μία απόφαση, προκειμένου να προμηθευτούμε κι άλλες μονάδες βιολογικού καθαρισμού και διαπιστώσαμε ότι η πλέον συμφέρουσα λύση είναι να πάρουμε κινητές μονάδες, οι οποίες θα απελευθέρωναν το Δήμο από τη χρονοβόρα διαδικασία εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε μία διαδικασία, βάζοντας ως σύμβουλο την εταιρεία ΠΕΤΑ Α.Ε. που ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η οποία δεν απαιτείται να εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς δεν την αφορά ο νόμος 4412/16 και οι ενέργειες μπορούν να γίνουν με προγραμματικές συμβάσεις. Επίσης, ήταν εκείνη που μας ενημέρωσε για τα βήματα, πάνω στα οποία θα προχωρήσουμε».
Όσον αφορά στο αν ο ΒΙΟΚΑ αντέχει ή όχι την τουριστική κίνηση, ο κ. Δαμουλάκης παραδέχτηκε, πως «φυσικά και δεν αντέχει, με το υπάρχον μέγεθος. Ωστόσο, η εταιρεία, που φέτος ανέλαβε να τον συντηρήσει και το έχει ήδη κάνει, οι υπάλληλοι του Δήμου που έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά και ο κ. Νίκος Μάλης, ο οποίος βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα από πάνω από το ζήτημα, κάνουν μία ορθολογική διαχείριση. Ορθολογική διαχείριση σημαίνει, ότι τα βυτία, σε αντίθεση με αυτό το “χαμό” που γινόταν, θα έχουν πλέον ένα ρυθμό, με τον οποίο θα πηγαίνουν να χρησιμοποιούν το βιολογικό. Ήδη ακούστηκαν πολλά παράπονα, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει και σωστά έχει κάνει και έτσι έχω εισηγηθεί, να υπάρχει τίμημα 1 ευρώ για όποια επιχείρηση χρησιμοποιεί βυτιοφόρα για το βιολογικό, διότι δεν είναι σωστό, κάποιος στα χωριά που χρησιμοποιεί πλέον τα νόμιμα δίκτυα του βιολογικού να πληρώνει 0,5 ευρώ και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν τίποτε και να γίνεται ένας κακός χαμός από βυτιοφόρα», ενώ συμπλήρωσε, ότι «με την επιβολή του ενός ευρώ, από εκεί που αφειδώς έρχονταν τα βυτία μέσα στο βιολογικό, τώρα έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν. Ίσως αυτό το μέτρο να μας βοηθήσει».
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, η ΠΕΤΑ Α.Ε. πλέον είναι έτοιμη, μαζί με την εταιρεία στην οποία το έχει αναθέσει, με τη μελέτη, για τα τεύχη δημοπράτησης, των κινητών αυτών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου ο Δήμος από κει και πέρα να προχωρήσει στην αγορά τους, μέσω του δανείου που έχει εξασφαλίσει μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στα «σκαριά» και ο ΒΙΟΚΑ του Αδάμαντα
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Δαμουλάκη στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, «στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ήδη περνούν οι 2 μήνες και σε λίγες ημέρες θα έχουμε ΑΕΠΟ, άρα άδεια. Συνεπώς, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε και να επανεντάξουμε το έργο της αποχέτευσης του Αδάμαντα», εξηγώντας, ότι «η καταγγελία η οποία είχε γίνει έλεγε ότι ο πληθυσμός του Αδάμαντα, είναι κάτω από 2.000 κατοίκους, κάτι που ισχύει σήμερα, αλλά βάσει μαθηματικού τύπου, ο Αδάμαντας θα έχει σε βάθος 20ετίας 4.200 άτομα, οπότε μπορεί το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί. Αν είδατε και τις δηλώσεις του Υπουργού, κ. Φάμελλου, είπε ότι θα προχωρήσουν τέτοιες μονάδες».
Μέχρι την προμήθεια των κινητών ΒΙΟΚΑ ή την υλοποίηση του ΒΙΟΚΑ του Αδάμαντα, ο Δήμαρχος σημείωσε, πως ήδη «προχωρά η εταιρεία IMERYS και θα καθαριστούν και θα φτιαχτούν τα φρεάτια εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν και η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού, με νόμιμη πλέον αδειοδότηση, θα είναι έτοιμη για λειτουργία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες. Όχι στο 100%, αυτό είναι αλήθεια, έχει δυνατότητα ορισμένων κυβικών και οι ανάγκες είναι περισσότερες».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Δαμουλάκης αιτήθηκε από το Σώμα, «να προχωρήσουμε στην προγραμματική σύμβαση με την ΠΕΤΑ Α.Ε., αυτή η οποία μας φτιάχνει τα τεύχη δημοπράτησης των κινητών μονάδων, τα οποία είναι ήδη έτοιμα και γι’ αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και τις επόμενες ημέρες απ’ ότι πληροφορήθηκα θα μας τα φέρουν, ώστε να έχουμε και αυτά στα χέρια μας».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος τόνισε, πως «θα αποφασίσουμε εμείς αν θα πάμε στη δανειοδότηση για την προμήθεια των μονάδων, ή θα κάνουμε λίγο υπομονή, προκειμένου να προχωρήσει η μονάδα του Αδάμαντα. Σε κάθε περίπτωση, τα τεύχη αυτά είναι εργαλείο στα χέρια μας, προκειμένου να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε»
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...