Τα χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των στόχων και δη σε επίπεδο τεχνικών έργων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποτέλεσαν την κύρια παρατήρηση της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της κατά πλειοψηφία έγκρισης του απολογισμού του 2017, στο όργανο της Οικονομικής Επιτροπής, το πρωί της Παρασκευής, στα γραφεία της έδρας της ΠΝΑΙ, στη Σύρο.
Tόσο το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, όσο και η περιφερειακή σύμβουλος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή επεσήμαναν τα βασικά προβλήματα στην πορεία εκτέλεσης του πλάνου της ΠΝΑι, εστιάζοντας ειδικότερα και με αριθμούς στις χαμηλές επιδόσεις στην ατζέντα των έργων.
Κατόπιν της ιδιαιτέρως λιτής αναφοράς του θέματος, από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονα Ζαννετίδη, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν πως για αναλυτικότερη κριτική επιφυλάσσονται κατά την πραγματοποίηση του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου.
“Μικρά ποσά για έργα.
Η αγορά και τα νησιά έχουν ανάγκες”
Ιδιαιτέρως σαφής στη τοποθέτησή του, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑι και της παράταξης του Γιάννη Μαχαιρίδη, ανέφερε ως σημαντικό πρόβλημα τα χαμηλά ποσά ενταλματοποίησης.
“Αυτό που παρατηρώ στον απολογισμό είναι το πολύ μικρό ποσό ενταλματοποίησης. Δηλαδή στις Κυκλάδες ο προϋπολογισμός εσόδων του 2017 – πληρωμές για επενδύσεις 23 εκ. ευρώ εγγεγραμμένο ποσό, αυτό που υλοποιήθηκε είναι μόλις 2,9 εκ. Ευρώ” δήλωσε αρχικά, προσθέτοντας επιπλέον πως, “Το ίδιο και για τις επενδύσεις, εκτελεσθέντες από την Περιφέρεια. Από 6 εκ. Ευρώ, ενταλθέντα 1,4 εκ. Ευρώ”.
Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε παρακάτω επί του θέματος, “Υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη διαφορά. Πάντα αυτό υπήρχε εννοώ”, ωστόσο, όπως εξήγησε, “Όμως είναι πολύ μικρά τα ποσά” για το 2017. Επανέλαβε μάλιστα πως, είναι μικρά τα ποσά, “σήμερα που η αγορά έχει ανάγκη από χρήμα”.
Μιλώντας για την πορεία της Περιφερειακής Αρχής, σχολίασε πως, “εμείς ως Περιφέρεια δεν καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε, εννοώ έργα και να πληρώσουμε και να πέσει χρήμα στην αγορά”.
Υπογράμμισε δε, πως, “Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι για το καλό του τόπου και επειδή τα έργα που δεν υλοποιούνται, τα στερούνται οι πολίτες”.
Από την πλευρά του, σημείωσε μάλιστα πως, “Αυτή είναι μία παρατήρηση. Εμείς επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στο περιφερειακό συμβούλιο. Στην παρούσα φάση δεν εγκρίνουμε τον απολογισμό”.
“Πρόβλημα από τον προϋπολογισμό στην υλοποίηση”
Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η περιφερειακή σύμβουλος, Άννα Μαυρουδή από τη Νησιωτική Ανατροπή, η οποία συμπληρώνοντας τον κ. Μακρυωνίτη – όπως χαρακτηριστικά σχολίασε -, τόνισε πως, “έχω φτιάξει έναν πίνακα με το μέσο ποσοστό υλοποίησης ανά διεύθυνση, το οποίο κυμαίνεται από 12,30 στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών – Επενδύσεις, μέχρι το ποσοστό - μιλάω για τις Κυκλάδες – του Τμήματος Συγκοινωνιών 0 ενταλθέντα, επομένως ποσοστό υλοποίησης 0%”.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε αναλυτικότερα, “Το σύνολο των Κυκλάδων βγάζει ένα ποσοστό 33,95% ποσοστό υλοποίησης. Κατά συνέπεια έρχομαι να επιβεβαιώσω τον κ. Μακρυωνίτη με βάση συγκεκριμένα στοιχεία.
Το πρόβλημα δηλαδή, που εντοπίζεται από τον προϋπολογισμό στην ίδια την υλοποίηση”.
Εκτός των ανωτέρω, η ίδια έκανε αναφορά και σε ένα ακόμη σοβαρό θέμα, σημειώνοντας πως, πρόκειται για την παρατήρηση “μη σαφών κριτηρίων” σχετικά με την κατανομή κονδυλίων.
“Ένα δεύτερο θέμα που θα αναφέρω και θα κλείσω για να κάνουμε την κουβέντα στο περιφερειακό συμβούλιο είναι ότι ερχόμαστε να εγκρίνουμε έναν απολογισμό, ο οποίος ουσιαστικά αποτυπώνει την πραγματοποίηση, την υλοποίηση δράσεων σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου” ανέφερε προλογικά, υπογραμμίζοντας πως, “Εμείς πολλάκις έχουμε εντοπίσει ένα μεγάλο έλλειμμα σαφών κριτηρίων και διαφανών κριτηρίων κατανομής κονδυλίων ανά πεδίο οικονομικής ζωής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”.
Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, δήλωσε πως θα γίνει εκ μέρους της παράταξής της αναλυτική αναφορά στο περιφερειακό συμβούλιο. “Με βάση αυτά τα δεδομένα και με άλλα που θα συζητήσουμε στο περιφερειακό, ούτε εμείς μπορούμε να υπερψηφίσουμε τον συγκεκριμένο απολογισμό” υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την κριτική της.
Απάντηση για τις καθυστερήσεις έργων
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Μακρυωνίτης, θέλησε να είναι σαφής ως προς το ακριβές ποσοστό υλοποίησης των έργων. “Στα τεχνικά έργα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 13%. Στα τεχνικά έργα αναφέρομαι.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την έλλειψη εισροών, δηλαδή το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα ποσά που έρχονται στην Περιφέρεια, το ταμειακό μας υπόλοιπο αυξάνεται” πρόσθεσε σχετικά, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Αυτό σημαίνει μη υλοποίηση και πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά”.
Στα ανωτέρω, θέλησε να δώσει απάντηση, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και συγκεκριμένα, μέλος της Περιφερειακής Αρχής, ο κ. Τσοπανάκης από τη Ρόδο.
“Κ. Μακρυωνίτη, μην ξεχνάτε ότι είχαμε αλλαγή του νόμου και αλλαγή του τρόπου διακηρύξεων.
Πήγαμε στις ηλεκτρονικές κλπ. Όλα τα έργα πήγαν πίσω και εκτελούνται τώρα” υπογράμμισε σχετικά, εξηγώντας επιπλέον πως, “Δηλαδή τα εντάλματα δεν πρόλαβαν να μπουν στο 2017 και “βγαίνουν” τώρα. Γιατί ακριβώς είχαμε μεγάλη καθυστέρηση.
Τα ξέρετε αυτά. Απλά το υπενθυμίζω για να δώσω μία εικόνα του γιατί είναι τόσο χαμηλά”.
Ωστόσο, ολοκληρώνοντας το θέμα, ο κ. Μακρυωνίτης υποστήριξε πως δεν είναι απάντηση, ο λόγος που επικαλείται ο κ. Τσοπανάκης.
“Τα εντάλματα που βγαίνουν τώρα είναι από έργα που έχουν δημοπρατηθεί πριν από πέντε, έξι, επτά, οκτώ ή τρία χρόνια.
Η καθυστέρηση αυτή, δηλαδή οποιαδήποτε διαδικασία διαγωνισμού έγινε τώρα, δεν πρόκειται να ενταλματοποιηθεί μετά από ένα, δύο ή τρία χρόνια. Δεν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Τσοπανάκης” υποστήριξε με βεβαιότητα ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου