15 Ιουν 2018

Νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού», που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Τουρισμού με στόχο να τεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των θεματικών τουριστικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται η δημιουργία νέων επαγγελμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του θεματικού τουρισμού. 

 Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το πλαίσιο ανάπτυξης των ώριμων εγχώριων θεματικών τουριστικών προϊόντων για την αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους, και παράλληλα θα αποτελέσει το βασικό ρυθμιστικό πεδίο και για την περαιτέρω επεξεργασία και των υπολοίπων υπό ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού.

 Επίσης, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η ανάπτυξη, οργάνωση και εποπτεία δραστηριοτήτων που αφορούν στον θεματικό τουρισμό και τις σχετικές ρυθμίσεις. 

 Εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής με στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για την στήριξη των περιφερειακών και τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ευημερία των πολιτών. 

 Ορισμός 

 Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, ως θεματικός τουρισμός – ειδικές μορφές τουρισμού νοείται κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με στόχο να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση του επισκέπτη – τουρίστα με το φυσικό περιβάλλον, τον ανθρώπινο παράγοντα, τις περιφέρειες, τους δήμους και τις κοινότητες και να προωθήσει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που ενισχύουν οικονομικά και κοινωνικά τις περιοχές συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ευημερία των πολιτών, καθώς και προστατεύοντας το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία του κάθε τόπου.

 Ο θεματικός τουρισμός περιλαμβάνει τις ειδικές μορφές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, όπως τουρισμός υπαίθρου, αθλητικός, θαλάσσιος, πολιτιστικός, θρησκευτικός και προσκυνηματικός, συνεδριακός, εκπαιδευτικός, υγείας. 

 Τουρισμός υπαίθρου 

 Με βάση τις επί μέρους οργανωμένες δραστηριότητες που αναπτύσσονται, ο τουρισμός υπαίθρου δύναται να διακριθεί στις ακόλουθες κατηγορίες: 

α) Οικοτουρισμός/πράσινος τουρισμός (περιήγηση σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, ήπιες δραστηριότητες, περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με βιώσιμο τρόπο), 

β) Αγροτουρισμός (παροχή υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και εστίασης, συνδυάζεται υποχρεωτικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων), 

γ) Οινοτουρισμός (παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους με οινοποιητικές ή/και οινοπαραγωγικές (αμπελώνες) εγκαταστάσεις) και η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού χορηγεί «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου» σε οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις που επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως «οινοτουριστικές». 

Αθλητικός Τουρισμός 

 Οι αθλητικές δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό περιλαμβάνουν: 
α. την ενεργητική, μεμονωμένα ή σε ομάδα, συμμετοχή του τουρίστα – επισκέπτη σε ένα άθλημα ή/και σε αθλητικές εκδηλώσεις,
 β. προσωπική εξέλιξη ή βελτίωση της κατάρτισης σε ένα άθλημα, μεμονωμένα ή σε ομάδα, γ. παρακολούθηση αθλήματος ως θεατής ή υποστηρικτής μια ομάδας, ενός αθλήματος ή μίας αθλητικής διοργάνωσης, 
δ. επίσκεψη σε τοποθεσίες και μέρη που σχετίζονται με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, την κουλτούρα του αθλήματος ή ενός αθλητικού μύθου (sportinglegend) 
και ε. βελτίωση της υγείας, φυσικής κατάστασης και ευεξίας μέσω της αθλητικής δραστηριότητας.

 Διακρίνεται στις εξής κατηγορίες: 

Α. Τουρισµός Αθλητικών Διοργανώσεων,

 Β. Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας 
(α. Προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, β. Χειμερινός – χιονοδρομικός τουρισμός, 
γ. Αεροπορικός Τουρισμός (1. Αεροπεριήγηση, 2. Πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ανεμόπτερο ή δελταπλάν), δ. Προγράμματα αθλητικής αναψυχής, ε. 

Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής – περιπέτειας 
(1. στη θάλασσα, 
2. σε λίμνες και ποτάμια, 
3. σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές, ημιαστικές περιοχές, 
4. στον αέρα, παγοδρόμια και αναρριχητικά πεδία),

 Γ. Προπονητικός Τουρισμός. Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας. 

 Θαλάσσιος τουρισμός 

 Ως Θαλάσσιος Τουρισμός νοείται το σύνολο της οργανωμένης τουριστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο θαλάσσιο χώρο και στις ακτές μιας περιοχής υποδοχής τουριστών. Ενδεικτικά διακρίνεται σε: α. Τουρισμό Κρουαζιέρας, β. Τουρισμό Γιώτινγκ (Yachting), γ. Καταδυτικό Τουρισμό αναψυχής (Καταδυτικό Πάρκο, Υποβρύχια μουσεία), δ. Αλιευτικό τουρισμό. Πολιτιστικός τουρισμός Ο πολιτιστικός τουρισμός περιλαμβάνει: 

α. Πολιτιστική κληρονομιά (υλική, άυλη, αξιοθέατα και μνήμες),

 β. Πολιτιστική θεματική διαδρομή, 

γ. Πολιτιστική εκδήλωση – φεστιβάλ – λαογραφία, 

δ. Πολιτιστικός αστικός τουρισμός – τουρισμός πόλεων (CityBreaks), ε. Γαμήλιος τουρισμός, 

στ) Κινηματογραφικός τουρισμός. 

Θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός 

 Ως Θρησκευτικός Τουρισμός ορίζεται το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διενέργεια ταξιδιού μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικής σημασίας για λόγους θρησκευτικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος. Προσκυνηματική περιήγηση: 

Όλο το παραπάνω σύνολο των δραστηριοτήτων όταν διενεργείται με κεντρικό κίνητρο ή το προσκύνημα, ή/και την συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές/ εκδηλώσεις, ή/και την εκπλήρωση τάματος. 

 Συνεδριακός τουρισμός 

Ορισμός Ως Συνεδριακός Τουρισμός νοούνται οι οργανωμένες συναντήσεις ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα ή επαγγελματικές ιδιότητες και με πρωτεύοντα σκοπό την επιστημονική ενημέρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση συνέδρων/ομιλητών.

 Τα συνέδρια διακρίνονται σε τοπικά, εθνικά ή διεθνή και η θεματολογία τους ποικίλλει (ενδεικτικά μπορεί να είναι ιατρικά, επιστημονικά κ.α.). Περιλαμβάνουν διαλέξεις, διασκέψεις, ημερίδες, σεμινάρια, συναντήσεις, συσκέψεις, φόρουμ. 

 Τα συνεδριακά κέντρα υπάγονται στις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λαμβάνουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού. Εκπαιδευτικός τουρισμός 

 Εκπαιδευτικός Τουρισμός 

είναι η επίσκεψη στην Ελλάδα για το αναγκαίο χρονικό διάστημα που απαιτούν εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες είτε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είτε και για πραγματοποίηση κύκλου σπουδών οποιουδήποτε επιπέδου, περιεχομένου και σκοπού, που διοργανώνονται από οποιονδήποτε πάροχο και απαιτούν είσοδο και διαβίωση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας παράλληλα την παραμονή τους στον τουριστικό προορισμό για ψυχαγωγία και ανάπαυση

 Ο εκπαιδευτικός τουρισμός ενδεικτικά συμπεριλαμβάνει: 

1) Τουρισμό Νεολαίας (Youth Traveling), 

2) Εκπαιδευτικό τουρισμό (Tourismeducation) που αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα ή συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής, 

3) Επαγγελματική τουριστική πρακτική άσκηση. 

 Τουρισμός υγείας 

 Ο τουρισμός υγείας περιλαμβάνει τρεις επιμέρους κατηγορίες: τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό – Θερμαλιστικό τουρισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας. 

 1. Ο Ιατρικός Τουρισμός αναφέρεται στην μετακίνηση εντός – εκτός συνόρων ατόμων με διάφορα είδη προβλημάτων υγείας και στην παροχή ιατρικής παρακολούθησης και φροντίδας, που έχει σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διατήρηση της προσωπικής τους υγείας.

Στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται επίσης η δυνατότητα στα άτομα που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.

 2. Ο Ιαματικός – Θερμαλιστικός Τουρισμός είναι μία ειδική μορφή παροχής τουριστικών υπηρεσιών σε περιοχές των οποίων κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η χρήση αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων για θεραπευτικούς σκοπούς σε ειδικές εγκαταστάσεις.

 3. Ο Τουρισμός Ευεξίας είναι το άθροισμα όλων των σχέσεων και των φαινομένων που είναι αποτέλεσμα ενός ταξιδιού και διαμονής ατόμων, των οποίων το κύριο κίνητρο είναι να αποκαταστήσουν, να διατηρήσουν και να προάγουν την σωματική και πνευματική τους υγεία, αλλά και την κοινωνική τους ευημερία. 

 Ο Τουρισμός Υγείας παρέχεται σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής που είναι οι μονάδες ιαματικής θεραπείας (Μ.Ι.Θ.), τα κέντρα Θαλασσοθεραπείας, τα κέντρα Αναζωογόνησης (spa) και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού − θερμαλισμού (Κ.Ι.Τ.-Θ.). 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...