26 Ιουν 2018

Φωτιά, νερό, γη και αέρας

«The four elements of nature» by Costas Tsoclis in Mykonos 
γράφει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος 
Είναι «τα τέσσερα στοιχεία της φύσης» κι είναι κι ο Κώστας Τσόκλης, που συναντήθηκαν στο εμβληματικό και ιστορικό παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Μυκόνου. Ο καλλιτέχνης δούλεψε με αστείρευτο κέφι με στόχο να δαμάσει αυτά τα στοιχεία, να τους δώσει εικαστική πνοή κλείνοντάς τα το καθένα και σε ένα διαφορετικό δωμάτιο από τα εργαστήρια της Σχολής. 

Παρακολουθώ μια βδομάδα τώρα την μεθοδική, πολύωρη καθημερινή εργασία του, με διακριτικότητα. 

Είμαι χαρούμενος που το έργο ολοκληρώθηκε. Από δω και μπρος είναι Ιστορία κι αυτή η Ιστορία τιμά όχι μόνο τον καλλιτέχνη, αλλά και το νησί και τις μνήμες του κτιρίου που τον φιλοξενεί! Θα ήταν ευχής έργο να ανεβούμε όλοι στη Σχολή. Αν όχι απόψε στις 8, που είναι τα επίσημα εγκαίνια, αλλά και κάθε μέρα, σε ώρες απογευματινές. Η Έκθεση με την εγκατάσταση του Τσόκλη θα παραμείνει άλλωστε ανοικτή στο κοινό της Μυκόνου ως τις 30 του Σεπτέμβρη 2018. 

Προσωπικά, πέρα από αυτό που έζησα και είδα τις μέρες δημιουργίας, με κέρδισε από το moto της πρόσκλησης μια ιδιαίτερη αναφορά του καλλιτέχνη στην ρήση του Ιησού Χριστού: «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος». 

Από κείνη την ώρα θαρρώ πως έχω αντιληφθεί ένα μικρό, ένα ελάχιστο ίσως κομμάτι από την βαρύτητα που έχει το έργο για τον τόπο στον οποίο φιλοξενείται και για τους ανθρώπους του. *Το έργο του Κώστα Τσόκλη «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης» στήθηκε in situ και είναι η συμμετοχή του καλλιτέχνη στο νεοσύστατο Mykonos Art Festival που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου. 

βλ.  Πηγή http://www.mykonosartfestival.com/ 

Πηγή :https://karvouna.wordpress.com/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...