23 Ιουν 2018

Αυξάνονται τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δημιουργείται Σύλλογος και στις Κυκλάδες

Τα φτερά του για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και των ασθενών των Κυκλάδων, ανοίγει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου που ήδη, δια μέσω του προέδρου κ. Κώστα Θανόπουλου, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την τροποποίηση του καταστατικού και την διενέργεια εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο για την ανάδειξη Δ.Σ. στον υπό σύσταση Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Νοτίου Αιγαίου.

Η πρωτοβουλία του κ. Κ. Θανόπουλου, κρίθηκε αναγκαία λόγω των πολλών και μεγάλων αναγκών που υπάρχουν και στις Κυκλάδες με αποτέλεσμα οι ασθενείς μη έχοντας πού να απευθυνθούν, να ζητούν να εγγραφούν στον Σύλλογο της Δωδεκανήσου, που έφτασε να αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη! Το αίτημα για την επέκταση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου κατατέθηκε πριν από ένα περίπου έτος και πλέον δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει τροποποίηση του καταστατικού. 

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, τα αιτήματα για εγγραφή στον υπό σύσταση Σύλλογο πέφτουν «βροχή» από τις Κυκλάδες, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Κώστα Θανόπουλο καταδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες αλλά και την σημαντική αύξηση στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014, πάλι με πρωτοβουλία του κ. Κ. Θανόπουλου και μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια έφτασε τα 2.000 μέλη. 

«Εχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα στα τελευταία χρόνια. Με την επέκταση του Συλλόγου και στις Κυκλάδες θα πάρουμε αγκαλιά όλο το Νότιο Αιγαίο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους ασθενείς. Οι ανάγκες είναι μεγάλες γι αυτό, είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούν το ευρύτερο κοινό και οι φορείς, για την πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. 

Είναι άτιμη ασθένεια», λέει ο κ. Θανόπουλος, ασθενής και ο ίδιος από το 2011. Όπως εξηγεί, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με Σ.Κ.Π. στα Δωδεκάνησα κυμαίνεται από 25 έως 45 έτη με τον μικρότερο ασθενή να είναι 10 ετών (!), ενώ σημειώνει ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους ασθενείς που διαμένουν σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Ο Σύλλογος είναι κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με έδρα την Αθήνα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Multiple Sclerosis με έδρα το Λονδίνο και κάτω από την παγκόσμια ομπρέλα του MS International με έδρα το Λος Αντζελες.

 Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, λέει ο κ. Θανόπουλος και με δεδομένη την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνει ότι αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο.

 Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν στα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Οπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Θανόπουλος, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια στα Δωδεκάνησα, με τον Σύλλογο της περιοχής μας να αριθμεί περίπου 2.000 μέλη (!) ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο, πως οι ασθενείς που προσβάλλονται πλέον, είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι.

 «Η συμπαράσταση του κόσμου στις εκδηλώσεις μας, είναι δύναμη για τους ασθενείς αλλά και για τον Σύλλογο που προσπαθεί καθημερινά να ανταποκριθεί στις ανάγκες, πράγμα δύσκολο, διότι και εμείς είμαστε πάσχοντες και αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι η ζωή των ασθενών αλλάζει και θα χρειαστούν δύναμη για να αντεπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα. 

Ο κόσμος μάς βοηθάει από το υστέρημά του, παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Τα μέλη μας, όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται –πράγμα δυσάρεστο για εμάς – και τα νέα κρούσματα δυστυχώς είναι νέα παιδιά ηλικίας 18 ακόμη και 16 ετών. Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται δίνοντάς μας ακόμα κι ένα και δύο ευρώ, ό,τι μπορεί ο καθένας, κι έτσι μπορούμε κι εμείς να στηρίζουμε μέλη μας που έχουν ανάγκη», δήλωσε στην «δ» ο κ. Κ. Θανόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα την περιπέτεια ενός νέου συμπολίτη μας, που χρειάστηκε να μεταβεί στο Τορόντο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και «πόρτα-πόρτα και ευρώ-ευρώ», όπως είπε, συγκεντρώθηκαν 17.000 ευρώ. 

 Να σημειωθεί ότι σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. 

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου. Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. στον υπό σύσταση Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Νοτίου Αιγαίου θα διεξαχθούν στον προσεχή Οκτώβριο στη Ρόδο και παράλληλα θα γίνει και ο απολογισμός του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου. 

Πηγή :  dimokratiki.gr  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...