30 Ιουν 2018

Καταδυτικά πάρκα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Στη Ρόδο συναντήθηκαν την Τετάρτη οι δέκα εταίροι του στρατηγικού έργου «ΑνΔιΚατ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου-Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού». 

 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια, και οικοδεσπότης ήταν η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος υπεύθυνη για ευρωπαϊκά προγράμματα Χαρούλα Γιασιράνη.

 Στο έργο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι επικεφαλής εταίρος, και συγκεκριμένα συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία της ΠΝΑ–ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Σάμου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ. και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου. 

 Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής επελέγησαν δύο νησιά από τα Δωδεκάνησα και δύο από τις Κυκλάδες, στα οποία θα δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα, στο πλαίσιο του έργου με δυνατότητα ένταξης και άλλων περιοχών κατά τα τρία χρόνια που αυτό θα διαρκέσει. 

 Σε δηλώσεις της η κα Γιασιράνη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη περιοχή της χώρας, στην οποία θα υλοποιηθεί το έργο και μάλιστα θα αποκτήσει καταδυτικά πάρκα, αδειοδοτημένα και με όλες τις προδιαγραφές, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. 

 Είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αυτό το έργο έχει μεγάλη σημασία για την περιφέρειά μας. 

Αφορά την αξιοποίηση και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού. Μέσα από το έργο θα χωροθετηθούν περιοχές στις οποίες θα γίνονται καταδύσεις, θα υπάρχουν καταδυτικές διαδρομές, θα ποντιστεί οπτική ίνα που θα είναι βοηθητικό εποπτικό μέσο προκειμένου όσοι θέλουν να κάνουν καταδύσεις να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους, θα γίνει πόντιση υφάλων για την αύξηση της βιοποικιλότητας. 

 Επικεφαλής εταίρος στο πρόγραμμα είναι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με άλλους εννέα εταιρους. Η περιφέρειά μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοπόρος, καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν έχουν χωροθετηθεί τέτοια καταδυτικά πάρκα με την απαραίτητη αδειοδότηση.

 Επίσης, θα γίνουν ολες εκείνες οι θεσμικές ενέργειες ώστε τα καταδυτικά πάρκα να αποκτήσουν μία οντότητα και να προωθηθούν σε όλες τις εκθέσεις του εξωτερικού που έχουν ως θέμα τους την κατάδυση. Θα γίνουν εκθέσεις φωτογραφίας, διαγωνισμοί φωτογραφίας, website με όλο το υλικό και θα ενταχθούν και όλες οι αδειοδοτημένες περιοχές προκειμένου μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολείται με αυτού του είδους τον εναλλακτικό τουρισμό να έχει την απαραίτητη πληροφόρηση και προσέγγιση για να φτάνουν στα νησιά μας. 

 Αρχικά, ο σχεδιασμός περιλάμβανε την ισόρροπη ανάπτυξη και στις δύο περιφερειακές ενότητες, και έχουμε πει ότι θα μπούν δύο νησιά από τα Δωδεκάνησα και δύο από τις Κυκλάδες. Παρ’ όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τον αριθμό των νησιών. Έχουμε επιλέξει την Κάλυμνο, τη Λέρο και ένα κομμάτι της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα και από τις Κυκλάδες έχουν επιλεγεί η Πάρος και η Νάξος, με την προοπτική να ενταχθούν και άλλες περιοχές». 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια από αυτούς επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους. Ο τζίρος των Ευρωπαίων αυτοδυτών αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Θα μπορούσαν ωστόσο να είναι πολύ περισσότεροι όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και υποβρύχια μουσεία. 

 Το στρατηγικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. 

 Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ 85%) και από εθνικούς πόρους (15%). Έχει διάρκεια 3 έτη και συνολικό προϋπολογισμό 3.273.694,83€, εκ των οποίων 571.390€ αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 310.130€ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...