19 Ιουν 2018

Ανακύκλωση άγνωστη λέξη για την Σέριφο

Αυτό που συμβαίνει με την ανακύκλωση στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η παιδεία όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να έρχονται με το .. κιλό. Και το χειρότερο; Με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο, πάντα διατηρείται στο προσκήνιο. 

Από τον «πόλεμο» στο Γραμματικό ως τις οδομαχίες της Κερατέας και από τις πολιτικές ίντριγκες στην Πελοπόννησο ως το αδιέξοδο της Αττικής. 

Υπάρχουν όμως και ευχάριστες ειδήσεις. Όπως ότι επιτέλους υπογράφηκε η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου, ενώ ήδη κατασκευάζεται και στις αρχές του 2019 θα λειτουργεί η αντίστοιχη ΣΔΙΤ Ηπείρου. Όσο για τις Κυκλάδες; Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει μπει στον ίσιο δρόμο. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον δικό της χαβά.. Και στις 22 Μαΐου ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με αυστηρότερους κανόνες (μιλάμε για κυκλική οικονομία) όπου προβλέπεται ότι ως το 2025 πρέπει να ανακυκλώνεται το 55% των αστικών αποβλήτων, ως το 2030 το 60% και ως το 2035 το 65%. 

 Οι πρώτοι και το παράδοξο της Μυκόνου

 Ποια είναι όμως η εικόνα σήμερα όσον αφορά την ανακύκλωση; Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), εποπτευόμενου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το 2016 συνολικά σε όλη τη χώρα ανακτήθηκαν και αποτεφρώθηκαν 505.710 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας, εκ των οποίων ανακυκλώθηκαν 488.080 τόνοι υλικών και ανακτήθηκαν με παράλληλη παραγωγή ενέργειας (κυρίως σε τσιμεντοβιομηχανίες) 8.400 τόνοι, ενώ ανακυκλώθηκαν και 9.230 τόνοι ξύλου. Στην ΕΕ τα απόβλητα συσκευασίας εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου 20% του βάρους και 40% του όγκου των παραγόμενων αστικών αποβλήτων. 

 Και η πρωτιά ανήκει στον Δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΑΝ για τους 10 πολυπληθέστερους δήμους της χώρας (άνω των 100.000 κατοίκων), οι κάτοικοι του Βόλου ανακυκλώνουν ετησίως σχεδόν 24 κιλά των απορριμμάτων τους, την ώρα που οι Αθηναίοι ανακυκλώνουν μόνο 12,06 κιλά ετησίως. 

Ακολουθούν, στη δεύτερη θέση, οι Θεσσαλονικείς με 22,36 κιλά και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανεβαίνουν οι Λαρισαίοι (19,77 κιλά). Τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν: Ηράκλειο, Πάτρα, Καλλιθέα, Αθήνα, Ρόδος, Πειραιάς και Περιστέρι. Ωστόσο, με βάση τις συνολικές ετήσιες ποσότητες που ανακυκλώνονται, ο Βόλος πέφτει στην έκτη θέση και στην έβδομη το Ηράκλειο. Προηγούνται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Πάτρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι όγδοος στη συγκεκριμένη λίστα του ΕΟΑΝ φιγουράρει ο Δήμος Μυκόνου με 2.850 τόνους σκουπιδιών. 

Αν μάλιστα επιμεριστούν οι συγκεκριμένες ποσότητες στους 9.320 κατοίκους του νησιού, τότε προκύπτει ότι ο κάθε Μυκονιάτης ανακυκλώνει 305,82 κιλά κατ’ έτος. Εν τούτοις, όπως σχολιάζουν στελέχη του ΥΠΕΝ, οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί, καθώς λαμβάνεται υπόψη μόνο ο μόνιμος πληθυσμός και όχι οι τουρίστες, οπότε λανθασμένα το νησί των Κυκλάδων βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με την κατά κεφαλήν ανάκτηση απορριμμάτων. Πάντως, υπάρχουν και περιοχές όπου η ανακύκλωση είναι «άγνωστη» λέξη (τουλάχιστον ως το 2016), όπως στους δήμους Σάμου, Φαιστού Κρήτης, Νάξου, Ανατολικής Μάνης, Καλυμνίων, Μεγαλόπολης, Πάργας, Ικαρίας κ.λπ. 

 Τι γίνεται στις Κυκλάδες; 

 Και μία που είπαμε για την πρωτιά της Μυκόνου και το άγνωστο της Νάξου να δούμε τι γίνεται στους Δήμους των Κυκλάδων… Πρώτη λοιπόν, έρχεται η Μύκονος με 305,82 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο, ενώ ακολουθεί η Αντίπαρος με 146,98 κιλά ανά δημότη. Αμέσως μετά, τρίτη στη λίστα του νομού Κυκλάδων έρχεται η Πάρος (116,35 κιλά), τέταρτη η Σαντορίνη (101,31 κιλά) και πέμπτη η Σίφνος (75,04 κιλά). 

 Στις επόμενες θέσεις βάσει των στοιχείων του ΕΟΑΝ
βρίσκονται τα νησιά της Κύθνου (47,26 κιλά), της Κέας (47,17 κιλά), της Σύρου (26,54 κιλά), της Ανάφης (21,98 κιλά) και της Αμοργού (16,68 κιλά ανά δημότη). Η λίστα του νησιώτικου νομού ολοκληρώνεται με τα νησιά της Τήνου (13,09 κιλά), της Άνδρου (12,22 κιλά), της Ίου (9,04 κιλά) και της Μήλου με 7,21 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο. 

 Υπογραμμίζεται τέλος, πως, για τα νησιά της Νάξου και της Σερίφου έχουν καταγραφεί μηδενικά ποσοστά για το δωδεκάμηνο του 2012, αφού ειδικότερα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκίνησε ανακύκλωση εντός του περυσινού έτους (2017). 

Πηγή :  Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Κοινή Γνώμη" 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...