27 Ιουν 2018

Συνεργασία Περιφέρειας και Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες

Η εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση μελισσοκομικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο χρόνο στα νησιά των Κυκλάδων είναι το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

 Η μελισσοκομία στις Κυκλάδες είναι ένας δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και έχει συμπεριληφθεί στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χρονικό διάστημα 2014-2020. 

Τον τελευταίο χρόνο, η μελισσοκομία στα νησιά των Κυκλάδων διέρχεται κρίση, καθώς πολλοί μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται είτε ότι χάνουν μελίσσια, είτε ότι τα βλέπουν να μην αναπτύσσονται ικανοποιητικά και να μην γίνονται παραγωγικά. Σκοπός της έρευνας είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. 

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης είναι: 

*Η δημιουργία ερωτηματολογίου ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και η κατανομή του στα νησιά των Κυκλάδων. 

*Επιτόπιες επισκέψεις από τα μέλη του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελισσοκομεία 

*Δειγματοληψίες, με σκοπό τη διάγνωση των προβλημάτων λόγω ασθενειών, δηλητηριάσεων ή άλλων αιτίων. 

*Ανάλυση δεδομένων και σύνταξη έκθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. *Ενημέρωση και καθοδήγηση των μελισσοκόμων ανά νησί, για την επίλυση των προβλημάτων.

 Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και μέχρι τότε, με τη σωστή καθοδήγηση, οι μελισσοκόμοι θα έχουν προετοιμάσει τα μελίσσια τους κατάλληλα για τον χειμώνα, που είναι η αφετηρία της επόμενης χρονιάς. 

Φορέας υλοποίησης του παραπάνω ερευνητικού προγράμματος είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 19.900€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...