25 Ιουν 2018

Ανδρος Γιορτάστηκε ο Κλήδονας στη Χώρα...

Το έθιμο του Κλήδονα πάει πίσω στα αρχαία χρόνια. Έχει αναφορά την καλοκαιρινή ισημερία. Μετεξελίχθηκε στα χριστιανικά χρόνια σε γιορτή με αναφορές χριστιανικά έθιμα της αγροτικής κοινωνίας. Εδώ και χρόνια έχει πια χαθεί. Όχι όμως εντελώς. Αναβιώνει ως αναφορά στο χτες και ως φολκορικό θέαμα. Κάπως έτσι ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου αναβιώσε για μια ακόμα φορά το έθιμο. 

Εφέτος στην πλατεία Καΐρη της Χώρας. Ξεκινήσαμε με μια αναφορά στο έθιμο αυτό καθ' αυτό και ακολουθούν τα εθιμοτυπικά και στο μικρό γλέντι που συνόδευσε όπως πάντα τις αναβιώσεις λαϊκών εορτών του παρελθόντος. Ξεκινάμε. λοιπόν, με δύο ωραίες φωτογραφίες νεαρών που πηδούν πάνω από την μικρή φωτιά που άναψε η κυρά-Ουρανία και ζέστανε ιδιαίτερα την θερμή, ούτως ή άλλως, ατμόσφαιρα. Εδώ ένας νέος προσγειώνεται μετά το πέρασμα της φωτιάς με μια χορευτική φιγούρα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η φωτιά άναψε με τα ξεραμένα μαγιάτικα στεφάνια που έπλεξαν κυρίες για την Πρωτομαγιά, τα κράστησαν και τα έφραν πια ξερά να τα κάψουν στην γιορτή του Κλήδονα κατά πως απαιτεί το έθιμο. Εδώ ένας ακόμα νεαρός σε ένα εντυπωσιακό άλμα πάνω από την φωτιά... (φωτ. Εν Άνδρω)

Κατά τα άλλα η γιορτή που στήθηκε στην πλατεία Καΐρη είχε κόσμο. Θες γιατί ήταν Παρασκευή που ο κόσμος έρχεται στο νησί. Θες γιατί είχε γάμο στη Ρίβα. Θες γιατί ήταν η μόνη γιορτή σε ανοιχτό χώρο. Τελικά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην εκδήλωση, που ήταν καλύτερη από προηγούμενες φορές (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στην έκδήλωση χόρεψαν το χορευτικό του συλλόγου και τα χορευτικά από Σέριφο και Σύρο που ήθραν για να χορέψουν το Σάββατο σε εκδήλωση στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου. Εδώ το χορευτικό με τα μικρά παιδιά του Συλλόγου Γυναικών, ενώ γύρω του πολύς κόισμος παρακολουθεί (φωτ. Εν Άνδρω)

Και μια και λέμε για κόσμο να σημειώσουμε πως γέμισε η Αγορά της Χώρας κόσμο χτες. Τα δύο μαγαζιά στον "πρώην" πλάτανο ήταν κατάμεστα. Δεν έβρισκές καρέκλα. Όλες κατειλημένες. Ήταν μια ευχάριστη νότα μετά μια εβδομάδα με σχετικά λίγο κόσμο στην πλατεία. Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Μενδρινό που έχει το καφέ-μπαρ του Πλάτανου τι θα γίνει με το δέντρο-σύμβολο της πλατείας. Μά έδειξε τρεις κισσούς που έφερε ο Άρης, ο γεωπόνος. Τους φύταψε για να πρισινίσει τουλάχιστον το κουφάρι. Κάτι είναι κι αυτο΄. Και από φθινόπωρο βλέπουμε... (φωτ. Εν Άνδρω)

. Εκεί και το τρίο του λαϊκού συγκροτήματος με τον Θανάση Κορπούζη, που έπαιξε νησιώτικα και χόρεψαν τα χορευτικά και ο κόσμος (φωτ. Εν Άνδρω).

 Εκεί και οι φωτορεπόρτερ του νησιού. Ο Χρυσοβαλάντης (για όσους δεν ξέρουν ειναι Σερφιώτης ) με τις κάμερες του (φωτ. 

Εν Άνδρω). Και ο Κώστας Σαρρής με τις κάμερες και τον κάμεραμαν, τον Νίκο. Και κάπου εκείμ κι εμείς που σας ιστορούμε το γεγονός...(φωτ. Εν Άνδρω) 

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"


Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...