20 Ιουν 2018

75% μείωση της πλαστικής σακούλας το α’ τρίμηνο του 2018

Θεαματική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας κατά 75% σημειώθηκε το α’ τρίμηνο του 2018 στα σούπερ μάρκετ, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και στο λιανικό εμπόριο. Το ποσοστό αυτό προκύπτει με βάση τις αντίστοιχες ποσότητες ετήσιας χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας στον τομέα του λιανικού εμπορίου και ανάγοντας την ποσότητα σε ετήσια βάση. Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εσόδων α’ τριμήνου της ΑΑΔΕ οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα ήταν 202.887.964 τεμάχια, ενώ το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τέλος που βεβαιώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ήταν 6.086.639 ευρώ. 

Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας κυμαινόταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς και των οργανώσεων. Παρόλο που τα στοιχεία του α’ τριμήνου δεν επαρκούν για την πλήρη εικόνα της χρήσης πλαστικής σακούλας, ωστόσο είναι ενδεικτικά διότι από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δίνουν ετήσιο ισοδύναμο συντελεστή χρήσης 75 τεμαχίων ανά πολίτη. Θέσπιση νέων εργαλείων για περαιτέρω μείωση 

Η θέσπιση νέων εργαλείων, όπως είναι η αποτύπωση σειριακού αριθμού (barcode) και σήμανσης σε κάθε σακούλα με ημερομηνία παραγωγής και χώρα προέλευσης, η καταχώρηση του συνόλου των παραγωγών στο Εθνικό Μητρώο, η θέσπιση προδιαγραφών και οι ειδικοί έλεγχοι, θα μειώσουν περαιτέρω την χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας και στους τομείς του λιανικού εμπορίου που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα περιοριστικά μέτρα (λαϊκές αγορές και περίπτερα). 

Επιπλέον, τα νέα αυτά εργαλεία θα εξαλείψουν την παράτυπη κυκλοφορία σακουλών και την φοροδιαφυγή, ενώ η εκπόνηση κοινής μεθοδολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καταστήσει δυνατό τον ακριβή υπολογισμό της ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και στη χώρα μας. Προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας Ελπιδοφόρο γεγονός χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος το γεγονός της μείωσης χρήσης της πλαστικής σακούλας που σημαίνει ταυτόχρονα και αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. 

Όπως δήλωσε, «αποδεικνύεται ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική κοινωνία μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβαλλοντικό κοινοτικό κεκτημένο και η Ελλάδα να εναρμονίσει το εθνικό της δίκαιο με το ευρωπαϊκό, χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις», προσθέτοντας ότι τα έσοδα του περιβαλλοντικού τέλους από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας θα επιστραφούν άμεσα και εξ ολοκλήρου στους πολίτες, μέσω της διάθεσης άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς προϊόντων όπως πάνινες, βιοαποδομήσιμες και πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...