5 Ιουν 2013

Το τέλος των ψευδαισθήσεων.

Είχαμε τη τιμή να παρευρεθούμε στη Σαντορίνη στις 25 Μαΐου όπου και πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο.
Διαπιστώσαμε ακόμα μια φορά ότι τα προβλήματα είναι λίγο πολύ τα ίδια σε όλα τα νησιά (π.χ. υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ελλείψεις στο τομέα της υγείας, προβληματικές υποδομές κοκ). Επίσης ίδια είναι και η αδιαφορία εκ μέρους της Αθηναϊκής διακυβέρνησης τόσο για τη Σαντορίνη όσο και για τα άλλα νησιά μας. Η έλλειψη ευαισθησίας για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά με όλα όσα είδαμε και ακούσαμε.
Ωστόσο η επίσκεψη στη Σαντορίνη ήρθε να διαψεύσει το κλίμα ψευδαισθήσεων αισιοδοξίας  το οποίο προσπαθούν να επιβάλλουν οι ιθύνοντες. Συγκεκριμένα:
-          Ανακαλύψαμε με τους φίλους μας τους Σαντορινιούς ότι δεν πνιγήκαμε (ακόμη) ούτε στους τουρίστες ούτε και στα έσοδα όπως περίτρανα διακήρυτταν κύκλοι του Υπουργείου Τουρισμού. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι η τουριστική περίοδος φαίνεται συρρικνωμένη και οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν πέσει σε εξευτελιστικές τιμές, γεγονός που και θα οδηγήσει σε γενική πτώση των εσόδων.

-          Μάθαμε επίσης ότι εταιρία διέθετε Σαντορινιό κρασί ‘μαϊμού’ στη Κίνα την περίοδο όπου η πολιτική ηγεσία εναποθέτει τις ελπίδες για την ανάκαμψη της χώρας στο οικονομικό άνοιγμα προς τη χώρα αυτή (μέσω της αύξησης του τουρισμού και των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων). Ωστόσο η χώρα φαίνεται ανέντιμη να προστατεύσει τα προϊόντα ΠΟΠ από τους διάφορους κερδοσκόπους.

-          Ακούσαμε δε τις τελευταίες μέρες τις δυνατότητες που ανοίγονται για τον ελληνικό τουρισμό από την Κίνα. Ωστόσο οι αγκυλώσεις VISA παραμένουν όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για πολλές άλλες γειτονικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς αισιόδοξα μηνύματα ακούγαμε για την Κίνα αλλά και για άλλες χώρες παλιότερα (π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με μηδαμινά ωστόσο αποτελέσματα. Γνωρίζουμε δε ότι χωρίς μακροχρόνιο σχέδιο και καθημερινή προσπάθεια από πλευράς πολιτείας ελάχιστα από όσα διατυμπανίζονται θα πραγματοποιηθούν τελικά.

-          Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήσαμε διεξοδικά το πρόβλημα του ναυαγίου του Sea Diamond και καταλήξαμε σε ψήφισμα που δικαιώνει τα αιτήματα των τοπικών φορέων. Ποια ωστόσο η αξία του ψηφίσματος αυτού τη στιγμή ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωνει ότι η ανέλκυση του ναυαγίου είναι ανέφικτη; Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Κο Υπουργό Ναυτιλίας σύμφωνα με την οποία οι δηλώσεις αυτού συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Ομόφωνα δε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας αποφασίσε ότι αν δεν ανακαλέσει ο Υπουργός, θα κηρύξει τούτον προσωπικά για τη νήσο Θήρα Persona non Grata.

-          Την ίδια μέρα γνωστή εφημερίδα φιλοξενούσε δηλώσεις του Κυρίου Περιφερειάρχη, κ. Μαχαιρίδη καθώς και του Υπεύθυνου Αντιπεριφερειάρχη για τα ΕΣΠΑ κ. Μακρυωνίτη οι οποίοι και κατήγγειλαν το γραφειοκρατικό τέρας της δημόσιας διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί μια αφαλάτωση σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου χρειάζονται πάνω από πενήντα (!) αδειοδοτήσεις. Όσα λοιπόν ακούγονται για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών μάλλον δεν ευσταθούν.

Εν κατακλείδι, τα τεράστια προβλήματα των νησιών δεν λύνονται ούτε με φιέστες ούτε με ωραία λόγια. Τα νησιά μας χρειάζονται ένα ενισχυμένο καθεστώς αυτονομίας για να μπορέσουν να απαγκιστρωθούν από τα γρανάζια της Δημόσιας Διοίκησης και να λάβουν ότι πραγματικά τους αξίζει.
ΥΓ: Με ανυπομονησία περιμένω το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο και θα συμπέσει με το συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών στην Άνδρο. Στο Συνέδριο αυτό αναμένεται λαμπρή παρουσία Υπουργών. Θα απαντήσουν άραγε οι κυβερνώντες για την απουσία προγραμμάτων γυναικείας απασχόλησης στο Νότιο Αιγαίο; Για την έλλειψη πρόνοιας σε θέματα γυναικείας κακοποίησης; Για τους ελάχιστους πόρους που προορίζονται για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στη Περιφέρεια μας;

Βασίλης Μαργάρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου
Πηγή : http://www.cycladitis.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...