4 Δεκ 2020

Παιδικές δημιουργίες που εκπροσωπούν επάξια τις Κυκλάδες


Τo ηχηρό μήνυμα ότι η νέα γενιά της Σαντορίνης θα συνεχίσει να ελπίζει, να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να παράγει πολιτισμό, κόντρα σε εμπόδια, περιορισμούς και αστάθμητους παράγοντες, θα μεταδώσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη 56 μικροί καλλιτέχνες του κυκλαδίτικου νησιού.

Εν μέσω καραντίνας, όπου τα πάντα έχουν παγώσει και σε πείσμα των καιρών, παιδιά της Σαντορίνης εμπνεύστηκαν από τις ομορφιές του τόπου τους και στιγμές από την καθημερινότητά τους και δημιούργησαν μοναδικά έργα που θα ταξιδέψουν έως την Άπω Ανατολή.

Η ART.T.O.S. (Art Team Of Santorini), και οι μικροί μαθητές της με αρωγό το Δήμο Θήρας, συμμετέχουν και φέτος στον παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής Kanagawa Biennial World Children Art Exhibition που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ιαπωνία.

Η πορεία του εν λόγω θεσμού ξεκίνησε το 1981  με στόχο την προώθηση της δημιουργικότητας των σημερινών παιδιών, τα οποία θα είναι οι αυριανοί ηγέτες, καθώς και την κατανόηση της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού ανά τον κόσμο. Στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος παιδιά από 4 έως 15 ετών.

Μία μαθήτρια της Σαντορίνης ανάμεσα στους 12 Έλληνες διακριθέντες

Η παιδική Μπιενάλε ‘’Kanagawa’’Biennial World Children Art Exhibition που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, υποστηρίζεται από την UNESCO και μόλις 12 παιδιά από την Ελλάδα έχουν διακριθεί σε όλα αυτά τα χρόνια, ανάμεσα στα οποία και μια μαθήτρια της Art.t.o.S, η οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Kanagawa πριν δύο χρόνια.

Έτσι και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε ένα μέρος των μαθητών της Art.t.o.S. (56 παιδιά) από τα τμήματα εικαστικών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας ,υπό την καθοδήγηση των εικαστικών Χρήστο Cesario Αντωνιάδη και Γεωργία Τρυψιάνη και με την συνεργασία της αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Σοφία Κίτσου, συμμετέχουν εκ νέου στον παγκόσμιο διαγωνισμό, με ζωγραφιές  γεμάτες άρωμα Σαντορίνης.

Οι προκλήσεις της καραντίνας

Η προετοιμασία των έργων που θα «ταξίδευαν» φέτος στην Ιαπωνία, ξεκίνησε στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εργαστηρίων της ART.T.O.S., τα οποία διακόπηκαν λόγω  της εφαρμογής του 2ου lockdown, στις 7 Νοεμβρίου 2020. Στον διαγωνισμό επρόκειτο να συμμετέχουν περισσότερα από 80 παιδιά, ωστόσο λόγω δυσκολιών που αντιμετώπισαν στην εξ’ αποστάσεως διαδικασία, κάποια εξ’ αυτών έλαβαν την απόφαση να μη συνεχίσουν.

«Προσπαθήσαμε αρχικά να κατευθύνουμε τα παιδιά μέσω τηλεμαθήματος, αλλά τα προβλήματα που συναντήσαμε μπροστά μας, δυσχέραιναν την κατάσταση. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι οι μαθητές κάθισαν εν μέσω καραντίνας και ασχολήθηκαν μόνοι τους, είτε ολοκληρώνοντας τα σχέδια που είχαμε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, είτε δημιουργώντας νέα έργα», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Χρήστος Cesario Αντωνιάδης με τη βεβαιότητα ότι τα έργα που εστάλησαν ήδη στον διαγωνισμό, εκπροσωπούν επάξια τις Κυκλάδες.

Για μία ακόμη φορά, τα παιδιά αποτύπωσαν ζωγραφικά στοιχεία του νησιού της, φωτίζοντας στιγμές από την καθημερινότητά τους που είναι χαραγμένες στη μνήμη τους. «Μία μαθήτρια ζωγράφισε δύο γατούλες που κάθονται στον καναπέ και παρακολουθούν με όλη την οικογένεια τηλεόραση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης. Κάποιοι άλλοι μαθητές εμπνεύστηκαν από τις τρέχουσες συνθήκες, ζωγραφίζοντας παιδιά με μάσκες ή κάγκελα φυλακής, συμβολίζοντας τις μέρες εγκλεισμού που βιώνουμε σήμερα.

«Η τέχνη χρειάζεται εξωστρέφεια και βιωματική εμπειρία»

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχαν μαθητές που άλλο θέμα ξεκίνησαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου της Art.t.o.S και με άλλο θέμα καταπιάστηκαν τελικά. «Εμείς, από την πλευρά μας, βοηθάμε τα παιδιά σχεδιαστικά σε κάποια σημεία, ωστόσο η ιδέα είναι καθαρά δική τους. Σε αυτό μάλιστα το στοιχείο δίνεται έμφαση από την Επιτροπή του Διαγωνισμού».

Καταλήγοντας, ο κ. Αντωνιάδης ευχήθηκε αυτή η περιπέτεια να λάβει σύντομα τέλος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των εργαστηρίων. «Όσο και να δημιουργούμε ή να μαθαίνουμε μόνοι μας από το σπίτι, η τέχνη χρειάζεται εξωστρέφεια και βιωματική εμπειρία».

Η κοιν.σ.επ ART.T.O.S ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και είναι η πρώτη κοιν.σ.επ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) με έδρα την Σαντορίνη.

Οι σκοποί της κοινσεπ ART.T.O.S είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας, η προώθηση, η προβολή, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου, των εικαστικών–παραστατικών και παραδοσιακών τεχνών, εφαρμόζοντας δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο-ανθρώπινες συνθήκες εργασίας- και αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων της.

Στις διαστηριότητες της ομάδας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • εργαστήρια ξυλογλυπτικής, εικαστικών - εφαρμοσμένων και παραστατικών τεχνών, Χειροτεχνίας - παραδοσιακών τεχνών και αρχέγονων - λαϊκών μουσικών οργάνων
  • παιδικά τμήματα χειροτεχνίας, εικαστικών - εφαρμοσμένων και παραδοσιακών τεχνών.
  • • η ανάπτυξη και προβολή των τεχνών της λαογραφίας και του πολιτισμού κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στους επισκέπτες του νησιού με εργαστήρια - σεμινάρια και εκθέσεις.
  • • Συνεργασίες με πολιτιστικούς-αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς για την προώθηση, προβολή και ανάπτυξη των δράσεων.
  • • Εθελοντισμός κοινωνικού σκοπού σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πολιτών με μαθήματα και εθελοντική συμβολή.
Πηγή :  https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...