16 Σεπ 2013

Το σχέδιο για ιρλανδικό πείραμα στο ελληνικό «κούρεμα»


Του Γιάννη Αγγέλη
Στην αντιπαράθεση για το ελληνικό «κούρεμα» με το ΔΝΤ έχει αρχίσει να παίρνει ολοένα και πιο καθαρά αντίθετη θέση η ΕΚΤ.
Οι εκλογές στην Γερμανία είναι η ημερομηνία μετά την οποία η αντιπαράθεση για τον νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα αρχίσει να γίνεται πιο συγκεκριμένη και κατά τα λεγόμενα αξιωματούχων της Κομισιόν θα αποκτήσει και άλλους… πρωταγωνιστές.
Σε σχετική επικοινωνία του Capital.gr, αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος επισήμανε ότι πριν από την καταληκτική για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ημερομηνία (στα μέσα του 2014 υπό τις παρούσες συνθήκες) θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν στην αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωζώνης (Κομισιόν και ΕΚΤ) και ΔΝΤ, να αναζητήσει νέες κατευθύνσεις.
Οι εξελίξεις αυτές –όπως είχε γράψει το Capital.gr τον περασμένο μήνα– αφορούν στο «πείραμα» που σχεδιάζεται να γίνει πριν από το τέλος του έτους με την Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της τρόικας είναι να επιχειρηθεί πριν το τέλος του έτους η πρώτη μεγάλη έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές κεφαλαίου με την βοήθεια του ESM. Για να διαμορφωθούν συνθήκες διασφάλισης αποδεκτού κόστους δανεισμού η Ιρλανδία θα γίνει αποδέκτης μιας νέας πιστωτικής γραμμής από το ESM είτε με ένα Precautionary credit line (PCCL) που αφορά χώρες με βιώσιμο χρέος είτε με βοήθεια από το Enhanced credit line (ECCL) του ESM που αφορά χρηματοδότηση για χώρες που δεν χρειάζονται συνολικό bail out.
Οι προϋποθέσεις των πιστωτικών αυτών διευκολύνσεων έχουν διαμορφωθεί στα πρότυπα των αντίστοιχων πιστώσεων του ΔΝΤ.
Στην Ιρλανδία όπως σημειώνεται αρμοδίως θα χρησιμοποιηθεί το ECCL λόγω των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν με το τραπεζικό στης σύστημα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η διάθεση της πίστωσης από το ESM δεν έχει σκοπό να καλύψει χρηματοδοτικά κενά που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από τις αγορές αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να εντάξει την χώρα μεταξύ εκείνων που μπορούν να υπολογίζουν στο πρόγραμμα ΟΜΤ, δηλαδή της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Στην βάση του σχεδιασμού αυτού είναι ότι αν η Ιρλανδία ενταχθεί σ’ αυτή την κατηγορία αμέσως οι αγορές θα αλλάξουν στάση απέναντί της και θα της συμπεριφερθούν όπως και στις υπόλοιπες οικονομίες που καλύπτονται από την προστασία της ΕΚΤ μέσω ΟΜΤ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των spreads και έτσι την άμεση βελτίωση των όρων δανεισμού της…
Βέβαια εδώ πρέπει να γίνει σαφές ότι οι πιστώσεις αυτές από το ESM συνοδεύονται από Μνημονιακές δημοσιονομικές δεσμεύσεις και αυτό έχει ήδη προκαλέσει τις ιρλανδικές αντιδράσεις, με κυβερνητικά στελέχη του Δουβλίνου να δηλώνουν ότι είναι αδύνατη η αποδοχή τέτοιων όρων.
Το ίδιο «πείραμα» υπολογίζεται να χρησιμοποιηθεί για την Πορτογαλία και στην συνέχεια, αν και εφόσον ευοδωθεί θα εφαρμοσθεί και για την Ελλάδα, με τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων να «τρέχουν» μέσα στο 2014.
Για την Ελλάδα οι κινήσεις αυτές –κατά τους ευρωπαίους εταίρους της τρόικας– θα πρέπει να συνοδευτούν με ένα νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του χρέους που θα αποκλείει το «κούρεμα» στο κεφάλαιο των διακρατικών δανείων και των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Αντίθετα θα δρομολογηθεί η επέκταση της διάρκειάς τους σε κάποια από τα δάνεια αυτά μέχρι και τα 50 χρόνια με ανάλογης κλίμακας μείωση των επιτοκίων που θα τα συνοδεύουν.
Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός προς το παρόν βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ το οποίο έτσι κι αλλιώς όμως έχει αρχίσει να «αποπληρώνεται» για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Η αντιπαράθεση αυτή λόγω των γερμανικών εκλογών έχει συγκρατηθεί σε «διακριτικά» επίπεδα αλλά από τον Οκτώβριο αναμένεται να πάρει ευρύτερες διαστάσεις και δεν θα αφορά μόνο την στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό δάνειο.
Πηγή: Capital.gr
inprecor
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...