20 Σεπ 2013

Ένα ταξίδι στις μουσικές του κόσμου,με ξεναγό τον Ross Daly ...video...


ο Greenwave Festival, στο Δημοτικό Πάρκο, δίπλα στο θέατρο Κήπου στην Θεσσαλονίκη, υποδέχεται στη φετινή διοργάνωση τον Ross Daly, o οποίος θα συμμετάσχει στις συναυλίες της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ο Ross Daly αγάπησε τη μουσική της ανατολής όσο τίποτα άλλο και απέδειξε με την εγκατάστασή του στην Κρήτη, ότι η μουσική όπως και οι άνθρωποι δεν έχουν σύνορα και δεν τους χωρίζει τίποτα. Ο επιβλητικός αυτός μάστορας των μουσικών οργάνων της ανατολής, κατάφερε να πλέξει τη μουσική της Κρήτης με αυτήν της Ινδίας, του Αφγανιστάν με της Τουρκίας και να αποδείξει ότι η μουσική της μεσογείου είναι ένα στοιχείο από το κοινό μας σπίτι, αρκετά σημαντικό για τον καθορισμό της ταυτότητάς μας και της ιστορίας μας, που είναι κοινή με τους περισσότερους λαούς γύρω μας.

Επιπλέον ο Ross Daly εκτός από σπουδαίος οργανοπαίχτης – αφού παίζει ούτι, σάζι, ταμπούρ, σαράνγκι, λύρα, λαούτο, αφγανικό ραμπάμπ – είναι και σπουδαίος συνθέτης που τα έργα του αντανακλούν τη συνέχεια και τη δύναμη της μουσικής, ως στοιχείο του ανθρώπινου ψυχισμού που υπερβαίνει τη σκέψη και ορίζεται από το υπερβατικό, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι, το Λαβύρινθο, στο Χουδέτσι της Κρήτης με σκοπό τη μεταφορά της αίσθησης που έχει ο ίδιος για τη μουσική, τη φύση και τον άνθρωπο σε νέους από όλο τον κόσμο.

«Έχει παγιωθεί η ιδέα ότι όποιος ασχολείται με την παράδοση ασχολείται με την «διάσωση» του παρελθόντος. Εμένα, όμως, με ενδιαφέρουν αυτές οι μουσικές στο παρόν και το μέλλον», λέει ο Ross Daly, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, και στο Ματθαίο Τσιμιτάκη, στις 14-10-2007. «Η παράδοση περιέχει στοιχεία διαχρονικής αξίας, περιέχει όμως και συνήθειες που φθείρονται στον χρόνο. Η συνήθεια είναι έκφραση της πιο αδύναμης πλευράς του ανθρώπου. Στέκομαι απέναντι σ’ αυτό. Δεν έχω βεβαίως καμία δυνατότητα να προχωρήσω σε αντικειμενικό ορισμό της διαχρονικότητας στην παραδοσιακή μουσική όμως είναι αυτό ακριβώς που ψάχνω όλα αυτά τα χρόνια».
Πηγή : http://trelogiannis.blogspot.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...