16 Σεπ 2013

Πολωνία: Tο επόμενο κομμάτι του ντόμινο;

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Θύμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης κινδυνεύει να πέσει μια ακόμη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, και μάλιστα μιας χώρας που μέχρι τώρα αποτελούσε πρότυπο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας αποτελώντας τη μόνη οικονομία που είχε κατορθώσει να ξεφύγει την ύφεση.

Το πρόβλημα για τη Πολωνία, πέρα από την σημάδια που άρχισε να προκαλεί η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση, είναι ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση, προστατεύοντας ομολογουμένως την πολωνική αγορά, έφτασε τη κοινή γνώμη στα όρια της.

 Και ο κόσμος, προσβλέποντας σε μεγαλύτερο μερίδιο από την οικονομική σταθερότητα άρχισε να απαιτεί επιτέλους καλύτερους μισθούς, καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, και βελτιωμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνδικάτα κάλεσαν τον κόσμο σε τέσσερις ημέρες κινητοποιήσεων, που αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, Σάββατο, όταν τουλάχιστον 100.000 Πολωνοί αναμένεται να δώσουν το «παρόν» στη κεντρική διαδήλωση που θα γίνει στη Βαρσοβία.

Τα συνδικάτα –μεταξύ αυτών και το ιστορικό συνδικάτο της Αλληλεγγύης- είχαν προειδοποιήσει τη κυβέρνηση για τις κινητοποιήσεις, αφότου οι συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους για τη πορεία των μεταρρυθμίσεων, και τις νέες αλλαγές που δρομολογούνται στα εργασιακά (με τη προώθηση ακόμη πιο ευέλικτων σχέσεων) και στο συνταξιοδοτικό (αύξηση των ορίων στα 67 χρόνια, και για τα δύο φύλα) κατέρρευσαν το περασμένο Ιούνιο.

Από τη πλευρά του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ επέμενε, και επιμένει στο δρόμο, που έχει χαράξει, ισχυριζόμενος ότι το χαμηλό εργατικό κόστος ήταν αυτό που προσέλκυσε ξένες επενδύσεις, και θωράκισε την πολωνική οικονομία από τη θύελλα που μαινόταν γύρω τους.

Όμως, ο κόσμος είναι έντονα δυσαρεστημένος και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν κάθετη πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Παράλληλα, τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το το 59% του κοινού τάσσεται υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι διαδηλώσεις, και οι δημοσκοπήσεις, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που έχουν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η χαριστική βολή φαίνεται ότι θα έρθει εκ των έσω, αν λάβουμε υπόψη ότι οι οικονομικές επιλογές της έχουν οδηγήσει σε παραίτηση τρεις κυβερνητικούς βουλευτές μέσα σε τρεις εβδομάδες.

 Η τελευταία παραίτηση ήρθε χθες, με την αποχώρηση του βουλευτή Γιάσεκ Ζάλεκ από το κυβερνών κόμμα της Αστικής Πλατφόρμας, η οποία και έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την κυβέρνηση δεδομένου ότι περιόρισε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία σε μόλις δύο έδρες.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί πλέον 232 έδρες, επί των 460 εδρών που διαθέτει συνολικά η πολωνική Βουλή.

Το στοιχείο αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη κυβέρνηση με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα είναι αντιμέτωπη με εξαιρετικά κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και την επικύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Πολιτικοί αναλυτές φοβούνται δε, ανοιχτά ότι θα υπάρξουν νέες διαρροές, οι οποίες θα φέρουν τελικά πτώση της κυβέρνησης Τασκ και πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες. Με τον τρόπο αυτό η Πολωνία θα προστεθεί στη σταθερά αυξανόμενη λίστα των κρατών μελών της Ε.Ε., όπου το τίμημα της λιτότητας ήταν η κυβέρνηση και η πολιτική σταθερότητα.
Πηγή: fmvoice.gr
inprecor
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...