13 Σεπ 2013

ΤΑ ΕΛΤΑ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΡΑ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ε όχι και… γραμματόσημο (!) της Ελληνικής Δημοκρατίας ο τηλεπαρουσιαστής στη Γαλλία Νίκος Αλιάγας, τον οποίον στη χώρα μας γνωρίζουν σχεδόν μόνο μερικοί δημοσιογράφοι και ασχολούμενοι με τα μέσα ενημέρωσης. Καλός, χρυσός ο άνθρωπος, αλλά γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλουέπρεπε να τον κάνει γραμματόσημο; Εν τοιαύτη περιπτώσει, αν η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εκδίδει γραμματόσημο με τον σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα Νίκο Αλιάγα, τι θα έπρεπε να κάνει π.χ. για την Ελλη Στάη ή την Ολγα Τρέμη, που τις ξέρουν όλοι οι Ελληνες; Να… τυπώσει τις φωτογραφίες τους στα χαρτονομίσματα;
Αξιος συνθέτης ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, αλλά πώς είναι δυνατόν να τον βγάζει κι αυτόν η κυβέρνηση σε γραμματόσημο, την ώρα που κάτι ανάλογο δεν έχει κάνει ούτε για τον προ πολλού εκλιπόντα μεγάλο δημιουργό Μάνο Χατζιδάκι ούτε για τον εν ζωή Μίκη Θεοδωράκη - συνθέτες και οι δύο απείρως σημαντικότεροι και πασίγνωστοι ανά την υφήλιο; Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους φιλοτελικούς για την ώρα κύκλους η νέα σειρά γραμματοσήμων που τα ΕΛΤΑ θα θέσουν σε κυκλοφορία τη Δευτέρα, με τίτλο «Διακεκριμένες Ελληνικές προσωπικότητες», αποτελούμενη από έξι γραμματόσημα. Φιλοτελικό σκάνδαλο συνιστά η έκδοση αυτής της σειράς, η οποία μεθοδεύτηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι και παραβιάζει ακόμη και τον κανονισμό των ίδιων των ΕΛΤΑ που απαγορεύει -σωστά- την έκδοση γραμματοσήμων προσώπων που ζουν, εξαιρέσει Προέδρων της Δημοκρατίας.
Η υπόθεση είναι σκοτεινή και βρωμάει από μακριά πολιτική παρέμβαση. Πώς είναι δυνατόν χωρίς κυβερνητική εντολή η Διεύθυνση Φιλοτελισμού και το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ να αποδέχονται ακαριαία την εισήγηση ενός παντελώς άγνωστου «Ινστιτούτου για την Ελλάδα», του οποίου μάλιστα το λογότυπο IFG εμφανίζεται κατά εξωφρενικό και προκλητικό τρόπο και στα έξι γραμματόσημα της σειράς; Ποιος από το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε την εντολή -άτυπα, φυσικά- για την έκδοση αυτής της σειράς; Γιατί εμείς μέχρι τώρα αναφερθήκαμε σε δύο «αβλαβή» πρόσωπα, έναν τηλεπαρουσιαστή και έναν συνθέτη.
Στην ίδια σειρά όμως εμφανίζονται και δύο… επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και οι οποίοι είναι εν ενεργεία! Ο ένας μάλιστα από αυτούς, ονόματι Ανδρέας ή Αντριου Λιβέρης, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας πραγματικά μεγάλης αμερικανικής χημικής βιομηχανίας, η οποία όμως προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, καθώς συνδέεται με την παραγωγή παλαιότερα του «πορτοκαλί παράγοντα», αερίου χημικού πολέμου που χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Βιετνάμ και προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αναπηρίες και τερατογενέσεις μεταξύ τωνΒιετναμέζων! Η εταιρεία αυτή συνδέεται και με τις βόμβες ναπάλμ!
Οσο για τον άλλον επιχειρηματία, κάποιον Τζιμ Γιαννόπουλο, αυτός είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πασίγνωστης κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox. Το Ιδρυμα Νιάρχου και ένας καθηγητής – ερευνητής Βιολογίας ονόματι Αριστείδης Πατρινός συμπληρώνουν την εξάδα των γραμματοσήμων της νέας σειράς - ντροπής των ΕΛΤΑ. Ως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απευθύνθηκε με επιστολή της η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση έκδοσης της νέας σειράς, προσπαθώντας να πετύχει τη ματαίωση της κυκλοφορίας της. «Η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία και σύσσωμος ο φιλοτελικός κόσμος τον οποίο αυτή εκπροσωπεί, είμαστε αντίθετοι με αυτή την έκδοση…
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ζώσες προσωπικότητες δεν πρέπει να τιμώνται με την έκδοση γραμματοσήμων εφόσον η τελική καταξίωση και αποτίμηση του έργου τους μπορεί να γίνει μόνο μετά θάνατον, επικαλούμεθα την επέμβασή σας για τη ματαίωση αυτής της έκδοσης» αναφέρει μεταξύ άλλων και συνεχίζει τονίζοντας: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οποιαδήποτε τιμή δύναται να ανακληθεί (αφαίρεση μεταλλίου, απόσυρση αγάλματος) πλην των γραμματοσήμων… Διαφημίζονται επαγγελματίες σε πλήρη δραστηριότητα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται μέσω των γραμματοσήμων». Εχουν απόλυτο δίκιο οι φιλοτελιστές, αλλά προφανώς η εντολή είναι από πολύ ψηλά για την έκδοση της σειράς αυτής κι έτσι οι διαμαρτυρίες τους έπεσαν στο κενό. Το ότι η μνημονιακή πολιτική θα εξευτέλιζε και θα διέσυρε ακόμη και τα… γραμματόσημα (!) της Ελλάδας, ομολογούμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να το φανταστούν και οι πιο φανατικοί εχθροί του Μνημονίου.

*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...