14 Ιουν 2017

Γαστρονομία στα νησιά: μπορούμε να προχωρήσουμε με γνώση, ενημέρωση, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ μας

, Τετάρτη 7.6.2017 το  Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσε, στην έδρα του τη Σύρο, την 1η Συνάντηση Παραγωγών & Εστιατόρων. Η συζήτηση διεξήχθη με διανησιωτική σύνδεση, με συμμετοχή εκπροσώπων από 8 νησιά, όσα και τα γραφεία του Επιμελητηρίου στις Κυκλάδες. Κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση μέσω του καναλιού https://www.youtube.com/user/kyklades07 και επιπλέον να στέλνουν ερωτήσεις/σχόλια μέσω του LIVE CHAT εφόσον διέθεταν λογαριασμό YouTube.
Πέρασε αρκετός χρόνος με τα διαδικαστικά και τις παρεμβάσεις φορέων, ώσπου να πάρουν τον λόγο επαγγελματίες εστιάτορες, μάγειρες και παραγωγοί. Τότε -μιάμιση δηλαδή ώρα μετά την επίσημη ώρα έναρξης της εκδήλωσης- ζωντάνεψε, όπως ήταν φυσικό, η εκδήλωση και ακούστηκαν πράγματα επί της ουσίας. Όσοι πήραν τον λόγο είχαν πολλά να πουν με βάση την εμπειρία τους. Προσωπική μου θέση είναι ότι κάποτε πρέπει οι ροές να αντιστραφούν. Να καλείται ο κόσμος, οι ενδιαφερόμενοι, οι άνθρωποι της Αγοράς, να μιλήσουν στην αρχή (ας προηγείται εισήγηση 5 το πολύ λεπτών για να μπαίνει το πλαίσιο). Οι διάφοροι επίσημοι φορείς να κλείνουν την εκδήλωση με τις τοποθετήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ακούσει πρώτα αυτούς για τους οποίους πολιτεύονται και επιχειρούν με τα μεγαλεπίβολα προγράμματά τους που μας αφορούν, όσο μας αφορούν, όλους.
Κατά τ’ άλλα η συζήτηση για το Aegean Cuisine -τα εστιατόρια και τα προϊόντα των Κυκλάδων- πάει καλά.
Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα ότι μπαίνει τάξη στην αρχική ιδέα. Περνάμε πλέον σε πρακτικά κι επί της ουσίας θέματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση θετικά βήματα όπως:
– η κατηγοριοποίηση των εστιατορίων μελών, 
– το βιβλίο «του Άνεμου και της Αρμύρας», 
– η αξιολόγηση Κυκλαδίτικων προϊόντων,
– οι έλεγχοι, 
– οι πιστοποιήσεις και 
– μια σειρά μικρών και μεγάλων δράσεων που προγραμματίζονται,
δείχνουν ότι μπορεί να γίνει κάτι.
~
Δύσκολη μέρα χτες για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πολλά λόγια από πρωτοκλασσάτα χείλη, αναφορά σε εκατομμύρια ευρώ και δυστυχώς …τηγανίτα τίποτα, αφού κανείς δεν κατάλαβε ούτε και εξηγήθηκε πως λειτουργεί αυτό το περιβόητο ειδικό γαστρονομικό ενδιαφέρον, ποιοί και με ποιούς το συναποφασίζουν.
Η πρώτη ευθεία απάντηση/διάψευση ήρθε από την Τήνο. Το Food Paths έκανε αίτηση χρηματοδότησης, αλλά απορρίφτηκε. Ευθεία και η έκφραση απορίας για την απουσία επαφής κι ενδιαφέροντος με όσους πραγματικά ασχολούνται με τη γαστρονομία στη Μύκονο, στη Μήλο (δυστυχώς δεν κατέγραψα τις άλλες παρεμβάσεις καθώς χρειάστηκε να λείψω για λίγο). Η γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης πριν βγει στη Εσπερία δεν αναρωτήθηκε για τα παιδιά της. Ποια είναι; Τι κάνουν; Τι προσδοκούν; Τι σχεδιάζουν; Πως τα βγάζουν πέρα; Τι προτείνουν;
Τίποτα! Σαν όλα αυτά να γίνονται από άλλους …για άλλους.
Το πιο απίστευτο και ενδεικτικό μιας ιδεοληψίας που υπάρχει δυστυχώς, αναδείχθηκε από τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη. Το είχαμε εντοπίσει και στην τρανή εκδήλωση στο ξεν. «Μεγάλη Βρετανία» για την ανάληψη του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης» για το 2019 . Αφορά στη συνεχιζόμενη απουσία του ονόματος της Σαντορίνης, της πρωτεργάτριας όχι μόνο για τον Κυκλαδικό ή τον Αγαιακό, αλλά και τον Πανελλαδικό ακόμα Γαστρονομικό Τουρισμό.
Μα ούτε την Σαντορίνη;
Μια απλή αναφορά έτσι για τα μάτια;
Και το πιο σημαντικό. Αμφισβητήθηκε ευθέως από την πλειοψηφία όσων πήραν τον λόγο, η αναγκαιότητα της κοστοβόρας συμμετοχής σε Διεθνείς Εκθέσεις, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις στις Κυκλάδες είναι μικρού μεγέθους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυξημένη ζήτηση, πολύ δε περισσότερο δεν έχει εξαντληθεί η προσπάθεια γνωριμίας με την τοπική (Κυκλαδική κυρίως, αλλά και την Ελληνική) αγορά.
Προσωπικά επανέφερα την πρότασή μου για μεγαλες Εκθέσεις (ειδικές …κρασί, τυρί π.χ. ή και γενικές) με τα προϊόντα Κυκλαδιτών παραγωγών στα τουριστικά νησιά.
~
Εν κατακλείδι η 1η αυτή συνάντηση των λίγων ίσως παραγωγών και εστιατόρων έχει αρκετό δρόμο ακόμα. Το Επιμελητήριο καλείται να αποτελέσει το κύτταρο και την γέφυρα που θα φέρει συνεργασίες και επικοινωνίες. Μπορούμε να έχουμε πιο τακτικές συναντήσεις. Ευτυχώς η τεχνολογία είναι εδώ αρωγός μας για να ενωθούν νησιά με τα οποία η επικοινωνία ήταν πάντα δύσκολη.
Η Κυκλαδίτικη Γαστρονομία, είναι κομμάτι της Γαστρονομίας του Αιγαίου, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και σαν μέρος του ευρύτερου συνόλου. Μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα. Να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά.
Αρκεί να ξεπεράσουμε μεμψίμοιρες αγκυλώσεις τοπικιστικές είτε πολιτικές. Κυρίως αν δώσουμε την δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τις δρασεις και τα ενδιαφέροντά τους να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποτέ, καμιά κοινωνία δεν έχασε από την αυτενέργεια και την δραστηριοποίηση μιας συλλογικότητας ή μιας οποιασδήποτε δημιουργικής παρέμβασης ομάδας ντόπιων εθελοντών. Το παράδειγμα της Τήνου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Σίφνου, της Σύρου, της Μήλου κ.ά. στο γαστρονομικό τουλάχιστον πεδίο μας διδάσκει πολλά. Η βάση ήδη συνεργάζεται και χτίζει κάτι νόστιμο για το αύριο των νησιών μας.
Μπορούμε να προχωρήσουμε με γνώση, ενημέρωση, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ μας. Το ερώτημα είναι θέλουμε; Και τι κάνουμε γι αυτό;
 
Πηγή : https://karvouna.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...