11 Μαρ 2024

"Λαβύρινθος" τα σκουπίδια για την Άνδρο


Τελειωμό δεν έχει η συζήτηση για τα σκουπίδια στην Άνδρο, με το θέμα της παραμονής ή μεταφοράς του δεματοποιητή να είναι στο κεντρικό κάδρο του διαλόγου. Από τη μεριά του, ο δήμαρχος επιμένει ότι παρέλαβε μία διαλυμένη κατάσταση και έναν καμένο δεματοποιητή, με την αντιπολίτευση, από την άλλη, να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι εντάσεις στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλειψαν, με τον κ. Σουσούδη, να λέει στο κλείσιμο του Συμβουλίου, απευθυνόμενος στον κ. Λοτσάρη, ότι, "θλίβομαι για τη συμπεριφορά του, να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα. Θλίβομαι που λέει να παρθεί μια απόφαση, όταν για 4 χρόνια δεν είχε κάνει τίποτα."

Κ. Θωμάς: "Αν τα σκουπίδια μείνουν στον δρόμο, η κοινωνία θα αποδώσει ευθύνες"

Τον λόγο πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος, Κυριάκος Θωμάς, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των σκουπιδιών, τόνισε, ότι “αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι κυρίως το μέλλον, γιατί το θέμα των σκουπιδιών, έχει πληγώσει πάρα πολύ το νησί και πρέπει με υπευθυνότητα να το διαχειριστούμε. Δήμαρχε, η κατάσταση στην οποία παρέλαβες τα σκουπίδια δεν ήταν καλή και θα συμφωνήσω μαζί σου. Ήταν όμως ακριβώς η ίδια κατάσταση που τα παρέδωσες και η ίδια κατάσταση που τα παρέλαβες το 2014, μία χωματερή δηλαδή που λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας. Αυτή η χωματερή έχει φτάσει κατά τη γνώμη μου στα όρια της. Η κατάσταση στη Σταυροπέδα έχει ξεφύγει και θεωρώ ότι είναι αδύνατο να παραμείνουν τα σκουπίδια εκεί, μέχρι να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ. Και δεν μπορεί να φτιαχτεί ο ΧΥΤΥ σε 18 μήνες, καθώς χρειάζονται απαλλοτριώσεις, γεωτρήσεις και δεκάδες πράγματα. Κατά τη γνώμη μου με απόλυτη σοβαρότητα και όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε δύο στόχους, ο ένας είναι να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και ο δεύτερος είναι να μη μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο. Για να συμβούν αυτά θεωρώ ότι αρχικά πρέπει να μείνουν τα σκουπίδια στην Σταυροπέδα και για τον επόμενο στόχο είναι αύριο το πρωί να δρομολογηθεί η διαδικασία μεταφοράς του δεματοποιητή σε άλλο χώρο. Το να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα και απλά να πετάμε τη μπάλα πίσω, είναι κάτι που το ακούει η κοινωνία, αλλά αν τα σκουπίδια μείνουν στο δρόμο, η κοινωνία θα αποδώσει ευθύνες.”

Θ. Σουσούδης: "Εδώ είμαστε με τα αυτιά μας ανοιχτά και έτοιμοι για να μπορέσουμε να βρούμε λύση"

Στη συνέχεια, το λόγο για να απαντήσει πήρε φανερά εκνευρισμένος ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος είπε, "καταρχάς για πιο δεματοποιητή μιλάμε. Μιλάμε για 6 μήνες και μου θυμίζει τον Δημήτρη Λοτσάρη που το 2019 άφησε εκεί τον δεματοποιητή εκεί για 4 χρόνια και ερχόμαστε τώρα να μιλήσουμε για 6 μήνες. Κυριάκο, μάλλον δεν τα γνωρίζεις καλά τα πράγματα. Για να χωροθετήσεις θέση κάνοντας διαγωνισμό και για να βρεις θέση με συγκεκριμένα κριτήρια μέσα από αποφάσεις και εγκρίσεις πολλών Υπουργείων και Υπηρεσιών, το λιγότερο που θα χρειαστεί αυτό και με τις ενστάσεις που θα γίνουν, είναι πάνω από 1,5 με 2 χρόνια και το λέω με κάθε υπευθυνότητα. Το να πετάμε λόγια στον αέρα τη στιγμή που κάνει προσπάθεια ολόκληρη Δημοτική Αρχή με Υπουργεία για να βρούμε τη λύση και εσύ να πετάς τώρα την μπανανόφλουδα και να λες να φύγουμε από κει στηρίζοντας κάποιον και τη θέση του, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ρίχνεις βόμβα ακόμα μεγαλύτερη στα σκουπίδια. Δεν ξέρω αν το κάνεις επίτηδες ή από άγνοια, θεωρώ όμως ότι αν το κάνεις αυτό και το συνεχίζεις είναι πάρα πολύ κακό για το νησί μας. Είναι πολύ υποκριτικό αυτό που γίνεται και λέγεται ότι σε 6 μήνες μπορούμε να πάμε κάπου αλλού. Θα είχατε πάει ήδη, γιατί δεν πήγατε τόσο καιρό, όταν σας το είπε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τον Ιανουάριο του 2023. Αν θέλετε συναίνεση ελάτε όποτε θέλετε στο γραφείο μου, να πούμε από κοντά τον σχεδιασμό, να τον ακούσετε και να πείτε και εσείς προτάσεις. Εδώ είμαστε με τα αυτιά μας ανοιχτά και έτοιμοι για να μπορέσουμε να βρούμε λύση."

Η παρέμβαση Λοτσάρη και η αντίδραση

Το λόγο πήρε και ο κ. Λοτσάρης ο οποίος ανέφερε στον δήμαρχο ότι έχει ετοιμάσει μία επιστολή την οποία θα δημοσιοποιήσει και θα περιμένει μία απάντηση από τον δήμαρχο ακόμα και εμπιστευτικά. Όπως αναφέρει, αυτό που προτείνει είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να έχει η Δημοτική Αρχή και έχει να κάνει με παραμονή στη Σταυροπέδα και συνέχιση μετέπειτα στην Πλούσκα. Ο κ. Σουσούδης, τον διέκοψε και του είπε: "Προσπαθείτε με αυτό τον διάλογο να ξεπεράσετε τις ευθύνες που έχετε και εξαιτίας τους έχετε βάλει το νησί σε μία μεγάλη περιπέτεια. Με αυτό το διάλογο και τα δήθεν λόγια προσπαθείτε να βγάλετε από πάνω σας την ευθύνη. Ζητήστε μία συγνώμη από τους Ανδριώτες για αυτό που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια που κάψατε ουσιαστικά τη θέση και το θέμα των σκουπιδιών με τις με τις κινήσεις σας και με όλες αυτές τις ενέργειες σας."

Η πρόταση του Δ. Λοτσάρη

Η επιστολή προς τον δήμαρχο, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λοτσάρης αναλυτικά αναφέρει:

"Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Άνδρο , λίγο θέλει να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου. Με αίσθημα ευθύνης και διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας έστειλα πριν από λίγο επιστολή στο Δήμαρχο Άνδρου κ.Σουσούδη με την οποία καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις και μαζί με αυτές και τη θέληση μας να στηρίξουμε τη Δημοτική Αρχή.

Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις:

1ον) Να ζητήσουμε από το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ, Γραφάκο και το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ.Διδασκάλου να συνεχίσει η λειτουργία του δεματοποιητή στον ίδιο χώρο, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου ΧΥΤΥ. Δηλαδή μόνο για τους 18 μήνες που απαιτούνται ως χρόνο ολοκλήρωσης του έργου κατασκευής του.

2ον) Να απαιτήσουμε από τον ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου κατασκευής του ΧΥΤΥ,που έχει ήδη δημοπρατηθεί.

3ον) Εάν το ΚΑΣ αρνηθεί να παρατείνει το χρόνο λειτουργίας του δεματοποιητή στον ίδιο χώρο, τότε να κινηθούμε άμεσα και σε πνεύμα συνεννόησης για την αδειοδότηση νέου χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί ο δεματοποιητής γιατί τα πράγματα θα καταστούν οριακά.

4ον) Ως έσχατη αλλά αναγκαία λύση θα μπορούσε να είναι η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Άνδρου με μία όμως προϋπόθεση: επειδή η μεταφορά απορριμμάτων είναι κοστοβόρα, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι δημότες με αύξηση των τελών. Να ζητήσουμε να καλυφθεί το κόστος με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Όλα αυτά, όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθούν αποφάσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο να κληθούν και οι φορείς του νησιού προκειμένου η φωνή μας να είναι ενιαία και ισχυρή. Ζήτησα από τον κ.Σουσούδη να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παράταξη μας ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ θα προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο με διάθεση συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων. Και κάτι τελευταίο ως επίλογο: όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ακυρώσουν το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΥ, που ήδη δημοπρατήθηκε, είτε κοροϊδεύουν τους πολίτες είτε λειτουργούν ανεύθυνα. Οι εκλογές τελείωσαν, χρειάζεται σοβαρότητα από όλους γιατί το πρόβλημα με τα σκουπίδια μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρό."

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

1 σχόλια:

  1. Μονο η ανδρος ειναι λαβυρινθος με τα σκουπιδια ? Εχει και αλλα κυκλαδονισια τα ιδια τι κανουνε? Πρεπει να φθασει στο αμην το πραμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...