12 Μαρ 2024

Σύρος Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού και της εισόδου ιδιωτών στην παραγωγή του


Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού και της εισόδου ιδιωτών στην παραγωγή του, «βγήκε στον αέρα» με την σύναψη Μνημονίου Συνεννόησης (MOU), στις 15-02-2024, μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου (ΔΕΥΑΣ) και της νορβηγικής εταιρείας FSubsea AS.

Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, η ΔΕΥΑΣ δεσμεύεται να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις στον ιδιώτη για να αδειοδοτήσει και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές για την κατασκευή της υποθαλάσσιας μονάδας αφαλάτωσης.

Επιπλέον,η ΔΕΥΑΣ δεσμεύεται να αγοράζει νερό από τον ιδιώτη και πιο συγκεκριμένα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει μια ελάχιστη ποσότητα νερού ή να πληρώνει τον ιδιώτη για την ποσότητα που δεν αγόρασε, ώστε να του εξασφαλίζει κερδοφορία «βρέξει χιονίσει».

Η τιμολόγηση του νερού που θα αγοράζει η ΔΕΥΑ δεν θα γίνεται φυσικά με κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με το κόστος παραγωγής και τα συνολικά έξοδα του ιδιώτη μαζί με το απαιτούμενο κέρδος του ή όπως γλαφυρά αναγράφεται, μιας «λογικής και ανταγωνιστικής τιμής που θα παρείχε εύλογη οικονομική απόδοση σε μια τοπική εταιρεία που θα ιδρυθεί στην ιδιοκτησία του εργοστασίου στη Σύρο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που η τιμή της ενέργειας συνεχώς αυξάνεται ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, του χρηματιστηρίου ενέργειας και των επιπτώσεων της πράσινης μετάβασης, που διαχρονικά έχουν υπηρετήσει οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γίνεται κατανοητό τι σημαίνει «εύλογη οικονομική απόδοση», σημαίνει ακόμη ακριβότερο νερό.

Η νέα Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται «με το καλημέρα» άξιος συνεχιστής της προηγούμενης στο χαράτσωμα του συριανού λαού. Επιβεβαιώνεται η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης,ότι οι δήμοι αποτελούν το βραχίονα εξειδίκευσης και εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης που θεωρούν το νερό εμπόρευμα που πρέπει να χρυσοπληρώνει ο λαός και να εξασφαλίζει σταθερά κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το μοντέλο αυτό το έχουμε ζήσει σε πολλούς άλλους τομείς, όπως π.χ. στην Υγεία, την Ενέργεια και τις μετακινήσεις με δραματικές επιπτώσεις για τις ανάγκες και τις ζωές μας.

Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην παραγωγή και διαχείριση του νερού!

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Το κράτος, το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμοι να είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την παραγωγή, τη διανομή και τη διαχείρισή του προσφέροντας φθηνό και ποιοτικό νερό για τις λαϊκές οικογένειες. Να ενισχυθεί η ΔΕΥΑΣ με μόνιμο προσωπικό και επαρκήχρηματοδότηση.

Αντ’ αυτού η διαχείριση του νερού γίνεται μετατρέπεται σε «ατομική ευθύνη» των δήμων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της και στην εμπλοκή ιδιωτών. Η κυβέρνηση, αντί να χρηματοδοτήσει τους δήμους, τους δανειοδοτεί (!)φορτώνοντας τους ουσιαστικά το κόστος που θα το επωμιστούν στο τέλος οι δημότες. Αντί να πάρει μέτρα για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστουςπροωθεί τη λύση «μεγάλων ενεργειακών κοινοτήτων» με τη συμμετοχή ΔΕΥΑ, Δήμων, Περιφέρειας και ιδιωτών.

Για να μην πούμε το νερό, νεράκι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κεντρικό κράτος για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων για την εξασφάλιση της επάρκειας νερού στα νησιά. Να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των νησιωτικών δήμων για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των αφαλατώσεων και άμεση έκτακτη επιχορήγηση από το κεντρικό κράτος για την κάλυψη των υπαρχόντων χρεών προς την ΔΕΗ.

Πηγή : https://www.syrostoday.gr/N

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...