8 Μαΐ 2014

Στα μονοπάτια της Σερίφου

7/5/2014
ο άρθρο ανέβηκε στις 29/04/2014 από lightgear.
Η Σέριφος είναι ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα νησία του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστική η Χώρα της Σερίφου που φαίνεται σα να έχει σκαρφαλώσει στο βουνό και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από το λιμάνι. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων. Επίνειο είναι το Λιβάδι, ενώ άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος.

Η Σέριφος έχει 72 πανέμορφες παραλίες, με μήκος ακτών 83 χιλιόμετρα, ενώ στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 1.420 άτομα. Το νησί άκμασε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν μεταλλευτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονταν το πλούσιο υπέδαφός του. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία, τα πολλά ατυχήματα και οι εξευτελιστικοί μισθοί των εργατών οδήγησαν σε μια σειρά από απεργίες το 1915-16.

Τελικά τα μεταλλεία λειτούργησαν με διακοπές έως το 1963 οπότε και εγκαταλείφθηκαν, επειδή η εξόρυξη κρίθηκε ασύμφορη, και αρκετοί οικισμοί ερημώθηκαν (στοιχεία από Wikipedia). Αυτά τα λίγα για την ιστορία του νησιού, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αξίζει να την κοιτάξει κανείς πιο αναλυτικά. Η Σέριφος είναι γεμάτη από μονοπάτια, πολλά από αυτά συντηρημένα και σηματοδοτημένα.

Τα περισσότερα είναι λιθόστρωτα ή πάνω σε βραχώδη εδάφη με πέτρες ή χοντρό χαλίκι. Διασχίζουν σχεδόν όλο το νησί συναντώντας όμορφα χωριά, γραφικά ξωκλήσια για να πάρεις μια ανάσα με θέα το Αιγαίο, εγκαταλελειμένες στοές μεταλλείων που μυρίζουν θειάφι και μαγευτικές παραλίες που σε προσκαλούν να βουτήξεις για να δροσιστείς. Εμείς δροσιστήκαμε για τα καλά (τα νερά ήταν κρύα και είχε συννεφιά με αέρα) στην παραλία της Συκαμιάς και του Αγίου Σώστη.

 Το μονοπάτι γίνεται χωματόδρομος πλησιάζοντας την παραλία της Συκαμιάς | www.lightgear.gr
Το πρώτο μονοπάτι που ακολουθήσαμε είναι το μονοπάτι Παναγιά-Συκαμιά, ένα πανέμορφο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Παναγιά και καταλήγει στην παραλία της Συκαμιάς. Το GPS μας έδειξε ότι το συνολικό μήκος είναι 3,4 χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά 330 μέτρα. Στα πρώτα 2 χιλιόμετρα του μονοπατιού η κατάβαση είναι πολύ αργή, αφού το μονοπάτι είναι έντονα κατηφορικό με μεγάλες κοτρώνες που δυσκολεύουν το σταθερό πάτημα. Στο τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, το μονοπάτι γίνεται πιο ομαλό μέχρι που ενώνεται με τοπικό χωματόδρομο που οδηγεί στη Συκαμιά.

 Το δεύτερο μονοπάτι που ακολουθήσαμε ήταν το μονοπάτι Χώρα-Κένταρχος (Καλλίτσος) που αφήνει πίσω τη Χώρα έχοντας συνεχώς στα δεξιά μια μαγευτική θέα: τη θάλασσα.

Το μονοπάτι είναι κατηφορικό στην αρχή, περνάει από 1 γεφυράκι και στη συνέχεια αρχίζει να ανεβοκατεβαίνει 2 λόφους μέχρι τελικά να ανηφορίσει προς το εκκλησάκι του Πάνω Σταυρού. Το σημείο αυτό είναι ότι πρέπει για να ξαποστάσει κανείς με πολύ όμορφη θέα προς τη θάλασσα, τη Χώρα και το λιμάνι.


 Η πανοραμική θέα από το εκκλησάκι του Πάνω Σταυρού | www.lightgear.gr

Η πανοραμική θέα από το εκκλησάκι του Πάνω Σταυρού | www.lightgear.gr Το GPS μας έδειξε ότι το συνολικό μήκος του μονοπατιού Χώρα-Κένταρχος (Καλλίτσος) είναι 4,3 χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά 107 μέτρα και αρκετά ανεβοκατεβάσματα ενδιάμεσα. Ο χρόνος που κάναμε μέχρι τον Κένταρχο ήταν περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά με αρκετές στάσεις και πρωινό καφέ που φτιάξαμε στον Πάνω Σταυρό όπου απολαύσαμε τη θέα.

 Ελπίζουμε σύντομα να ξαναεπισκεφτούμε το νησί καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη που δεν επισκεφτήκαμε, όπως η εγκαταλελειμμένη στοά μήκους 1χλμ. στο Μέγα Λιβάδι που διασχίζει το λόφο Μουντάκι και καταλήγει στην παραλία του Καλόγερου.
 Πηγή :  |www.lightgear.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...