15 Μαΐ 2017

Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων: Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας

Τα μικρά τουριστικά καταλύματα λειτουργούν 2-3 μήνες το χρόνο και το εισόδημα από τη λειτουργία τους, είναι συνήθως συμπληρωματικό για την οικογένεια του καταλυματία.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για 100 ευρώ που πληρώνει σε ένα κατάλυμα για μία διανυκτέρευση ένας πελάτης, το κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για την επιχείρηση είναι κατά μέσον όρο 15 ευρώ.
Αν λάβουμε ως παράδειγμα ένα κατάλυμα σε χωριό της Σύρου με 4 δωμάτια. Η ετήσια πληρότητα, δεν υπερβαίνει τις 60 μέρες. Η τιμή δεν υπερβαίνει τα 45€ τη μέρα, ανά δωμάτιο. Άρα τα έσοδα είναι το μέγιστο 4 Χ 60 Χ 45 = 10.800€.
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα του  ΙΝΣΕΤΕ, σε τζίρο 10.800€, αντιστοιχούν κέρδη 1.620€ από τα οποία ο καταλυματίας πρέπει να δώσει 2.000 € για ΕΦΚΑ και επιπλέον για φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος!
Αν ο καταλυματίας είναι μάλιστα συνταξιούχος, καλείται να πληρώσει χωρίς καμία ανταπόδοση για εκείνον, ΕΦΚΑ κατά 50% παραπάνω!
Προφανώς είτε θα κλείσει το κατάλυμα, είτε θα το λειτουργήσει παράνομα. Πάντως να πληρώσει «αέρα» 3.000€ ετησίως, σίγουρα δεν θα το κάνει.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, προτείνουμε:
o    Καταλυματίες που είναι ήδη ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι:  Να μην υποχρεούνται να ξανα-ασφαλίζονται για το κατάλυμα που έχουν. Έχουν ήδη κύρια ασφάλιση.
o    Καταλυματίες που δεν έχουν άλλη κύρια ασφάλιση: Να ασφαλίζονται για όσους μήνες ετησίως, λειτουργεί το κατάλυμά τους.
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνάντηση χρειαστεί.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Καρατάσος – Πρόεδρος
Γιώργος Ποδότας – Γενικός Γραμματέας
Πηγή : https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...