3 Μαΐ 2017

Σύρος Ακριβοπληρωμένη εμπορική συναυλία

H οικονομική επιβάρυνση αλλά και η ζημία που θα προκύψει για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ως συνέπεια του τρόπου διαχείρισης από τη Δημοτική Αρχή της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της συναυλίας των Δέσποινας Βανδή και Έλενας Παπαρίζου στη Σύρο, καυτηρίαστηκε - ως δεδομένο πλέον – από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση έγκρισης του πολιτιστικού προγράμματος της καλοκαιρινής περιόδου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Η αγορά της συναυλίας, η δωρεάν παραχώρηση του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” προς τις δύο εμπορικές καλλιτέχνιδες, καθώς και η διαχείριση των εισιτηρίων εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας, με την οποία ήρθε σε επικοινωνία ο Δήμος για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης συναυλίας στη Σύρο, προδίδουν αστοχία σε επίπεδο οικονομικής διαπραγμάτευσης για τη Δημοτική Αρχή, στάση την οποία και στηλίτευσε έντονα η δημοτική μειοψηφία.
Αν κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φετινό πρόγραμμα “Σύρος Πολιτισμός 2017” στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο, αντιπολιτευτικά “πυρά” εξαπέλυσαν μέλη της αντιπολίτευσης προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαΐδα Μενδρινού, τα οποία επεσήμαναν δε, τη μη συμπερίληψη τοπικών μουσικών σχημάτων (γκρουπ) στο καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα.

Θ. Μενδρινού: “Αντιμετωπίσαμε τεράστια δυσκολία να κλείσουμε συναυλίες”

Αν και η κ. Μενδρινού στο πλαίσιο της εισήγησής της (μεταξύ άλλων) επιχείρησε να πληροφορήσει επαρκώς και πειστικά το σώμα του δημοτικού συμβουλίου για τις προσπάθειες συμφωνίας και προγραμματισμού συναυλιών για τη θερινή περίοδο στο νησί, ωστόσο, η αντιπολίτευση καταψήφισε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, αδυνατώντας να αποδεχθεί την οικονομική ζημία που προκύπτει για τον Δήμο από τη συναυλία των δύο προαναφερόμενων καλλιτέχνιδων.
“Στο κομμάτι των συναυλιών, θα ήθελα να αναφέρω τη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε φέτος για να κλείσουμε κάποιες συναυλίες δεδομένου ότι οι εταιρείες πλέον, αν δεν υπάρχει αγορά από τον Δήμο, δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία της αυτοδιάθεσης, δηλαδή παραχώρησης του χώρου (σσ. εκ μέρους του Δήμου) και να πληρώσουν τον Δήμο με κάποιο αντίτιμο για την παραχώρηση” σχολίασε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, το σύνολο των προγραμματισμένων και “κλεισμένων” συναυλιών για τη φετινή πολιτιστική σεζόν στη Σύρο είναι αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας. “Προσωπικά ήρθα σε επαφή με πάνω από έξι εταιρείες” σημείωσε αναφορικά με το θέμα, τονίζοντας πως, “έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση” διαμορφώθηκε το πρόγραμμά τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προγραμματισμένη πλέον συναυλία για τις 16 Αυγούστου των δύο μεγάλων εμπορικών ονομάτων του μουσικού χώρου, με την κ. Μενδρινού να υποστηρίζει πως, για την παρουσία τους στη Σύρο και καθώς η αγορά της εν λόγω συναυλίας θα απαιτούσε ποσό υψηλότερο των 20.000 ευρώ, προτιμήθηκε άλλη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα καταβάλλει το ποσό των 6.000 ευρώ προς την εταιρεία που θα φέρει τη συγκεκριμένη συναυλία, “με την προϋπόθεση ότι το εισιτήριο θα κρατηθεί σε χαμηλό κόστος” όπως σημείωσε η κ. Μενδρινού, λέγοντας ειδικότερα πως αυτό δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ. Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε παραχωρείται δωρεάν ο πολιτιστικός χώρος “Μάνος Ελευθερίου”, ενώ και η διαχείριση κι έκδοση των εισιτηρίων θα γίνει από τη διοργανώτρια εταιρεία.

Γ. Κεράνης: “Αδιανόητη η στάση μας. Κάνουμε δώρο και 6.000 ευρώ”

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κ. Κεράνης κάνοντας τους σχετικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, τόνισε κατηγορηματικά πως, ο Δήμος ζημιώνεται, καθώς όχι μόνον δεν θα εισπράξει έσοδα από τα εισιτήρια και δεν θα έχει αντίτιμο από την αξιοποίηση του χώρου για τη διεξαγωγή της συναυλίας, αλλά επιπλέον, θα καταβάλλει ως δέλεαρ και το ποσό των 6.000 ευρώ. “Δεν θέλαμε να αγοράσουμε τη συναυλία της Βανδή και τί κάναμε; Δώσαμε δωρεάν τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”, δώσαμε δωρεάν εργατοώρες γιατί εμείς θα τον φτιάξουμε τον χώρο, τους αφήσαμε να εκμεταλλευθούν εκείνοι το ποσό των εισιτηρίων και τους δώσαμε κι 6.000 ευρώ” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συναυλία με αγορά προκειμένου να καλυφθούν όλα τα μουσικά γούστα, αλλά από τη διαχείριση κυρίως των εισιτηρίων, ο Δήμος να ισορροπούσε το κόστος και να είχε ενδεχομένως και μικρό κέρδος. “Αν τυχόν αγοράζαμε τη συναυλία στις 22 χιλ. ευρώ, πιστεύετε ότι δεν θα είχαμε 1.500 άτομα ή 2.000 άτομα; Με ένα εισιτήριο των 12 ευρώ θα βγάζαμε αυτά τα χρήματα” πρόσθεσε παρακάτω, κλείνοντας την κριτική του στο συγκεκριμένο θέμα, με την διαπίστωση πως, “είναι αδιανόητο να κάνουμε δώρο 6.000 ευρώ για να τις πείσουμε να έρθουν και να εκμεταλλευθούν κι όλα τα εισιτήρια”.

Δεν μπορείς να είσαι η ναυαρχίδα του πολιτισμού και να τα αγοράζεις όλα”

Εκ μέρους του δε, αναπτύχθηκε κριτική και στο θέμα της μη αξιοποίησης τοπικών γκρουπ στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος, σημειώνοντας σχετικά τα παρακάτω: “Δεν είδα καθόλου συριανά συγκροτήματα. Είχαμε πει κάποτε ότι επειδή υπάρχουν πολλά συριανά γκρουπάκια τα οποία απ΄ ό,τι θυμάμαι οι τιμές τους είναι από χαμηλές μέχρι μηδενικές, κάποια στιγμή να βάλουμε σε μία γειτονιά, στην Πινακοθήκη, στην παραλία, στο κηπάριο, στην Άνω Σύρο. Δεν είδα όμως να ενισχύουμε τα τοπικά γκρουπ”.
Στα λεγόμενα του ίδιου υπερθεμάτισε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, εξηγώντας πως, “Δε μηδενίζω την προσπάθεια αλλά όπως είπε και ο κ. Κεράνης υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν μας επιτρέπουν να υπερψηφίσουμε. Ένα εξ αυτών, ότι δεν υπάρχουν καθόλου ντόπια σχήματα. Ούτε ένα 10% τουλάχιστον να το αφιερώναμε σε καλλιτεχνικά σχήματα της Σύρου”.
Από πολιτική άποψη μάλιστα, σε επίπεδο προώθησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, πρόσθεσε πως, “Δεν μπορείς να επικαλείσαι ότι είσαι η ναυαρχίδα του πολιτισμού και να τα αγοράζεις όλα απ΄ έξω. Επιπλέον, από τη στιγμή που δεν έχουμε αυτήν την οικονομική δυνατότητα γιατί μεγαλοπιανόμαστε εν τέλει; Ή θα το κάνουμε ή θα κάνουμε κάτι άλλο. Πρέπει να συμπιέσουμε όλες τις άλλες εκδηλώσεις, για να κάνουμε μία ή δύο;”. Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για ορισμένα ζητήματα στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα, όπως και το θέμα της μη παρουσίας ντόπιων σχημάτων, δήλωσε αρνητικός στην υπερψήφιση του πολιτιστικού προγράμματος.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...