6 Ιουν 2017

Ανοιχτή συνάντηση με θέμα: «H υλοποίηση του έργου WiseGRID στην Κύθνο»

Το διάστημα 6 έως 8 Ιουνίου ο δήμος Κύθνου καλωσορίζει στο νησί 45 εκπροσώπους από 21 φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι συμμετέχουν ως εταίροι στο Ευρωπαϊκό έργο WiseGRID και θα βρεθούν στην Κύθνο για να λάβουν μέρος σε σχετική συνάντηση εργασίας του έργου στις 7 Ιουνίου, που θα συμβάλει στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την επίδειξη καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών...

ο WiseGRID αποτελεί ένα από τα 5 έργα που εγκρίθηκαν συνολικά σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την προώθηση εφαρμογών έξυπνων δικτύων και έχει συνολικό προϋπολογισμό 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνάντηση εργασίας περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις και επιτόπιες επισκέψεις, καθώς και ανοιχτή συζήτηση την Τετάρτη 7 Iουνίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κύθνου.

Το WiseGRID, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 για την περίοδο 2016 – 2019, θα συμβάλει στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την επίδειξη καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών.

Μεταξύ των Ελληνικών φορέων που συμμετέχουν στην ομάδα υλοποίησης του έργου είναι το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, επιστημονικός σύμβουλος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ, με κύριο ρόλο την τεχνική υποστήριξη του Δήμου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προβλεπόμενων καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών στο νησί μας, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κύθνου και πρόεδρος Δικτύου Αειφόρων Νήσου, Γιώργος Ηλιού..

Στόχος είναι τα επόμενα 3,5 χρόνια η Κύθνος να λειτουργήσει ως πεδίο καινοτομίας, φιλοξενώντας τεχνολογίες αιχμής που θα καταστήσουν την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας πιο ασφαλή και αποδοτική. Οι δράσεις αυτές θα βοηθήσουν σημαντικά την υλοποίηση της ευρύτερης στρατηγικής του Δήμου που συμπυκνώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο «Κύθνος – Έξυπνο Νησί» και στόχο έχει η Κύθνος να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια υπόδειγμα ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης υποδομών και φυσικών πόρων.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο, εκτός από τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων μας καθώς και του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών που υποδεχόμαστε κάθε χρόνο, εστιάζουν και στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και της σύνδεσής του με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κεντρικό επίπεδο λαμβάνουν χώρα εξελίξεις που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του Σχεδίου «Κύθνος – Έξυπνο Νησί». Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοσχέδιο για τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων. Οι ενεργειακές κοινότητες θα λειτουργούν ως αστικοί συνεταιρισμοί και θα δίνουν τη δυνατότητα σε Δήμους, ιδιωτικούς φορείς και τους πολίτες ευρύτερα να συμμετέχουν σε επενδυτικά σχήματα για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά. ήδη στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα λειτουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών, όπως και στην Ελλάδα, παραδείγματα τα οποία θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της συνάντησης.

Το πρόγραμμα της συνάντησης 

18:30 – 18:45 Το έργο WiseGRID στην Κύθνο – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
18:45 – 19:00 Ένα πιλοτικό έργο ΑΠΕ στην Κύθνο – Οργανισμός GIZ
19:00 – 19:15 Κύθνος – Έξυπνο Νησί – Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου
19:15 – 19:30 Η εμπειρία του ενεργειακού συνεταιρισμού της Καρδίτσας – ΕΣΕΚ
19:30 – 19:45 Καλές πρακτικές από ενεργειακούς συνεταιρισμούς του εξωτερικού – RESCoop
19:45 – 20:30 Ανοιχτή συζήτηση

Newsroom Cyclades Voice
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...