2 Ιουν 2018

Σέριφος Ενα Σεμινάριο αφορμή για ενα νέο Μελισσοκομικό ξεκίνημα

Γράφει ο Γιάννης Γούναρης 
Σημαντικό το Σεμινάριο για τους Μελισσοκόμους του νησιού μας Αλλά πρέπει να δούμε και την μεγάλη εικόνα 

Η Σέριφος μπορεί να γίνει μια ποιοτική μελισσοκομική δύναμη αν οι τοπικοί φορείς του νησιού αλλά και οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στο νησί το πάρουν απόφαση ότι ο καθένας μόνος του δεν  είναι αυτό που θέλουμε και όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία αν θέλεις να πας γρήγορα  πηγαίνεις μόνος αν όμως θέλεις να πας μακριά πηγαίνεις με τους άλλους . 

Η Μελισσοκομία στην Σέριφο

Στο νησί δραστηριοποιούνται 22 μελισσοκόμοι με συνολικό αριθμό κυψελών 805 σύμφωνα με το μητρώο μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και τα στοιχεία του Τμήματος Αγροτικής οικονομίας Π.Ε. Μήλου. 

Το μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας, καθώς σε αυτό βοηθάει το κλίμα αλλά και η μορφολογία του εδάφους (πλούσιο έδαφος σε φρύγανα και Θυμάρι). 

Οι ποσότητες παραγωγής μελιού ποικίλουν ανάλογα με τη χρονιά, καθώς εξαρτάται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες (θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, βροχές και μέχρι πια περίοδο θα κρατήσουν κ.λ.π.). 

Η παραγωγή είναι περίπου 5-15 κιλά μέλι ανά κυψέλη / έτος, ενώ η τιμή πώλησης είναι περίπου στα 15 ευρώ / κιλό. Δεν υπάρχει τυποποιητήριο μελισσοκομικών προϊόντων.

 Από τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των μελισσοκόμων διατηρεί μικρό αριθμό κυψελών και στοχεύει στην απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος. 

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ                                                                       ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΨΕΛΩΝ 
1 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ 1 ΕΩΣ 9 ΚΥΨΕΛΕΣ            2                          17
2 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ 10 ΕΩΣ 30 ΚΥΨΕΛΕΣ      14                          224
3 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ 31 ΕΩΣ 100 ΚΥΨΕΛΕΣ      4                           215
4 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ 101 ΕΩΣ 200 ΚΥΨΕΛΕΣ    2                           349
5 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ 201 ΚΑΙ ΑΝΩ                      0                                0           
ΣΥΝΟΛΟ                                                                           22                           805

Πηγή: Αρχεία ΤμήματοςΑγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μήλου

Από τα στοιχεία που προκύπτουν  είναι φανερή η έλλειψη δύο σημαντικών υποδομών στο νησί μας   

1Τυποποιητικής μονάδας επεξεργασίας μελιού 

2 Επέκταση της μελισσοκομικής ανθοφορίας στο νησί

Σε συνδυασμό με την έλλειψη αγροτικών δρόμων  σε περιοχές συνήθως θυμαρότοπους  που δυσκολεύουν τον τρύγο αλλα και την τροφοδοσία και τους μελισσοκομικούς χειρισμούς Το ερώτημα 2 έχει να κάνει με τη δυνατότητα που έχουμε να επεκτείνουμε τη μελισσοκομική περίοδο και κατά συνέπεια και την απόδοση ενός τόπου, με τη σπορά πλούσιων νεκταροπαραγωγικών φυτών.

Στην  Σέριφο, βέβαια, όπου οι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σπανίζουν, ένα τέτοιο εγχείρημα, προκειμένου να γίνει σε μεγάλη κλίμακα, απαιτεί συνδυασμό μελισσοβοσκής με παράλληλη αγροτική εκμετάλλευση των φυτών. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων φυτών είναι, η λεβάντα, που παράλληλα μπορεί να προσφέρει το αιθέριο έλαιο της, το δενδρολίβανο, που παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αρωματικό βότανο, το γαϊδουράγκαθο που παράλληλα μπορεί να δώσει καύσιμη ύλη (βιομάζα) και τέλος η φακελωτή που παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κτηνοτροφική τροφή. και τα τρία φυτά είναι τέτοιες καλλιέργειες που μπορούν να γίνουν σε μικρή κλίμακα και που δεν απαιτούν πολύ  νερό 

Φτάνει να αναλογιστούμε σε ποια θέση θα βρισκόταν σήμερα η ελληνική μελισσοκομία, αν οι παλιότερες γενιές μελισσοκόμων είχαν εισακούσει και εφαρμόσει την παρότρυνση του πατριάρχη της Ελληνικής Μελισσοκομίας Νίκου Νικολαϊδη που στα 1947 έγραφε: «Όσοι (μελισσοκόμοι) αποφασίσουν να συμβάλουν στην ευγενή αυτή προσπάθεια (της δημιουργίας τεχνιτών μελισσοβοσκών), ας είναι βέβαιοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουν και αυτοί κάτι προς όφελος των επερχόμενων γενιών, όπως και οι ίδιοι επωφελούνται σήμερα από την εργασία των προκατόχων τους»».

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...