2 Δεκ 2020

Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου


Στην έγκριση της σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προχώρησε χθες (30/11) το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την ψήφιση κατά πλειοψηφία της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, του σχεδίου Καταστατικού και του ορισμού μελών, εκπροσώπων στο ποσοστό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. 

 Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, ο οποίος συστήνεται από την Περιφέρεια και από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνιστά ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει τη δυνατότητα της απορρόφησης των νέων πόρων που πρόκειται να εισρεύσουν στην Περιφέρεια μέσα από τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που θέτει το πρόγραμμα (31/12/2023), ώστε να μην χαθεί καμία αναπτυξιακή ευκαιρία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. 

 Εισηγούμενος το θέμα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για να νησιά του Νοτίου Αιγαίου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο νέος θεσμός του Αναπτυξιακού Οργανισμού, οποίος θα δώσει την ευχέρεια στην Περιφέρεια να βελτιώσει τη στήριξη που ήδη παρέχει στους Δήμους για τη υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων τους. 

Η ανάγκη σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού ενισχύεται και από το γεγονός της στελεχιακής αποδυνάμωσης των ΟΤΑ κατά τα τελευταία χρόνια.

 Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως τόπου με σημαντικές ευκαιρίες προσέλκυσης νέων επενδύσεων. 

 Μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου δήλωσε: “Οι χαμένες ευκαιρίες για τα νησιά μας ανήκουν στην περίοδο εκείνων που σήμερα καταψήφισαν την σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Όχι στη δική μας. 

Αυτοί που καταψήφισαν, στράφηκαν ευθέως κατά της ανάπτυξης των νησιών, αφού ο Οργανισμός αυτός της Περιφέρειας είναι απαραίτητος για να συνεχίσει να στηρίζει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”. 

 Ιδρυτές μέτοχοι του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (με 51% του μετοχικού κεφαλαίου) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (με 49% του μετοχικού κεφαλαίου). 

Έδρα του Οργανισμού θα είναι ο Δήμος Ρόδου, με υποκατάστημα στον Δήμο Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. 

Πηγή :  https://atlantea.news/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...