5 Ιουν 2017

Σαφάρι κατά της «μαύρης εργασίας» - Οι Κυκλάδες στο στόχαστρο

Όπως είναι λογικό με την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχουμε και δημοσιεύματα όπου γίνεται λόγος για τη … μαύρη εργασία, για την προσπάθεια που κάνει ο κρατικός μηχανισμός ώστε να τιθασεύσει το φαινόμενο της «φοροδιαφυγής», εμφανίζονται …χάρτες με τις περιοχές όπου έχουμε υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και κυρίως έχουμε ιστορίες που προκαλούν γέλια (αλλά και κλάματα) με μάχες ανάμεσα σε επιχειρηματίες και τα κλιμάκια των ελεγκτών. Φέτος, όμως μπαίνει μία ακόμη παράμετρος: τα παράπονα των υπαλλήλων που εμφανίζονται (και όχι άδικα) ως τα θύματα της κόντρας επιχειρηματιών – κρατικού μηχανισμού. Και τα παράπονα έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη κινήτρων, τη στιγμή πάντως που πληροφορούμαστε ότι κάνουν ακόμη και μαθήματα αυτοάμυνας...
Πέρσι ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε συγχαρητήρια στον ελεγκτικό μηχανισμό για τους διευρυμένους ελέγχους κατά τη θερινή τουριστική περίοδο. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης συνεχάρη το προσωπικό, επισημαίνοντας πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή τους, τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, από την άλλη είναι απροστάτευτοι: βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους για βενζίνη, χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα, στο πρόσωπό τους όλοι βλέπουν την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, πληρώνουν ρεφενέ για τα χαρτιά της υπηρεσίας και είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικές και αστικές ευθύνες, για φορολογικές υποθέσεις που λόγω φόρτου εργασίας δεν θα προλάβουν να ελέγξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς…. Α έχουμε όμως και αποζημίωση: από 10 έως 20 ευρώ την ημέρα ανάλογα με την απόσταση…
Εγγραφές και πρωταθλητές
Και το σαφάρι όμως ξεκινάει… Στόχος η πάταξη της «μαύρης εργασίας» με την δημιουργία και στελέχωση μεικτών κλιμακίων από ελεγκτές (ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, Σ∆ΟΕ, Οικονοµική Αστυνοµία) και το νέο πιλοτικό πρόγραµµα θα εφαρµοστεί αρχικά στην Αττική, ενώ από την 1η Ιουλίου τα δίχτυα του ελέγχου θα απλωθούν στα νησιά και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως αναφέρουν είναι οι «µαφιόζοι» των νησιών και τα τερτίπια των επιχειρηµατιών της αρπαχτής. Όπως εξηγεί επιθεωρητής Εργασίας στην ιστοσελίδα newmoney.gr, “µόλις οι επιχειρηµατίες αντιληφθούν -τα νέα διαδίδονται γρήγορα άλλωστε- ότι έκανε αιφνιδιαστικά την εµφάνισή του κλιµάκιο ελέγχου σπεύδουν να καταχωρήσουν τους εργαζόµενους ως νέες προσλήψεις στο ηλεκτρονικό σύστηµα Εργάνη για να µην πληρώσουν το τσουχτερό πρόστιµο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο. Έτσι, εµφανίζεται το φαινόµενο µέσα σε µία ηµέρα να προσλαµβάνονται εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι απολύονται τις επόµενες ηµέρες, όταν το κλιµάκιο αποχωρεί. Ενδεικτικά αναφέρει ότι πέρυσι στη Χαλκιδική µέσα σε 5 ηµέρες προσλήφθηκαν 556 άτοµα, ενώ την ηµέρα πριν από την άφιξη των ελεγκτών είχαν προσληφθεί 42”.
Και βέβαια έρχεται ο ..στιγματισμός. Πρωταθλητές στην αδήλωτη εργασία είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική, το Ρέθυµνο, τα Χανιά, η Νάξος, η Κατερίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.
Επιθέσεις
Πέρυσι στη Σίφνο, όπως τονίζει ο ίδιος, έκαψαν τα αυτοκίνητα των ελεγκτών, ενώ συχνά τους σκάνε τα λάστιχα και τους χαράσσουν τη λαµαρίνα.  Στην Κρήτη και τη Ρόδο η ένταση οδήγησε σε προπηλακισμούς και ευθείες απειλές κατά των εφοριακών που πήγαν για έλεγχο σε νυχτερινά μαγαζιά. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε εφορία της Θεσσαλονίκης, έσπασαν οθόνες και τζαμαρίες, και πέταξαν κόκκινη μπογιά στους τοίχους. Τα τελευταία χρόνια, όπου έχουν αγριέψει τα πράγµατα, τα κλιµάκια ζητούν τη συνδροµή αστυνοµικών, καθώς οι καταστηµατάρχες τούς κυνηγούν, τους απειλούν µε µαχαίρια ή αρνούνται να τους προσκοµίσουν τα βιβλία. Μόλις πέσει σύρµα, λοιπόν, οι αδήλωτοι εργαζόµενοι πηδούν µάντρες, τρέχουν στα χωράφια ή πέφτουν στη θάλασσα. Σε βιοτεχνία της Βόρειας Ελλάδας πριν από λίγα χρόνια οι ελεγκτές είχαν βρει δεκάδες αδήλωτους εργαζόµενους µέσα σε ψυγεία, ενώ πρόσφατα, στη Σαλαµίνα, ανασφάλιστοι φυγαδεύτηκαν στην ταράτσα. Οι παραβάτες εκπαιδεύουν άγρια σκυλιά να φυλάνε τις µάντρες και τοποθετούν κάµερες ώστε να παίρνουν τα µέτρα τους αν δουν ύποπτες κινήσεις. Από την άλλη, πολλοί είναι οι επιχειρηµατίες που δυσανασχετούν µε το ύφος σερίφη των ελεγκτών και την ακραία συµπεριφορά τους.
Εστίαση και Λιανεμπόριο οι κακοί
Σύµφωνα µε το πιλοτικό πρόγραµµα δράσης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας και ο ILO, φέτος τα µεικτά κλιµάκια θα συνοδεύονται για πρώτη φορά από εκπροσώπους των εργαζόµενων. Στο πρώτο πλάνο των ελέγχων αναµένεται να βρεθούν η εστίαση και το λιανεµπόριο, όπου σηµειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Στόχος είναι η αδήλωτη εργασία να περιοριστεί κατά 10% και η «υποδηλωµένη» κατά 25%. Τον Σεπτέµβριο οι στόχοι θα επανεκτιµηθούν µε βάση τα αποτελέσµατα.
Οπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνια Οµοσπονδίας Εργατών Επισιτισµού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελµάτων Παναγιώτης Προύτζος, που θα συνοδεύσει τα κλιµάκια, «εκτός από την αδήλωτη εργασία, δύσκολα µπορούν να πιαστούν άλλες παραβάσεις έτσι όπως διαλύθηκαν από τα µνηµόνια οι προστατευτικοί νόµοι. Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν πλέον εξατοµικευµένα σε περιβάλλον ασυδοσίας και αθέµιτου ανταγωνισµού και φιλοδοξούν να µεταχειρίζονται το εξαιρετικά εξειδικευµένο προσωπικό τους ως ανειδίκευτους εργάτες. Kυριαρχούν οι αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ αθρόα είναι η µετατροπή παλιότερων συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε µερικής»
Πηγή : https://www.naxospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...