Αντικείμενο εξειδικευμένης μελέτης έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το γεωπεριβάλλον και το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης και ο βαθμός στον οποίο επιδρούν στην ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της αμπέλου, στην ποιότητα της σταφυλικής παραγωγής και στην συνέχεια του τελικού παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή των διαφόρων ποικιλιών οίνου.
Η συσχέτιση του φυσικού γεωλογικού υποβάθρου με το πλέον γνωστό παραγόμενο προϊόν του νησιού, το κρασί, βρίσκεται στο επίκεντρο της διδακτορικής έρευνας που πραγματοποιεί η υποψήφια διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστιμίου Αθηνών, κα Μυρτώ Τσιουμπρή.
Η κα Τσιουμπρή βρέθηκε στο νησί στα τέλη Μαΐου για επιτόπιες μετρήσεις, συλλέγοντας από συγκεκριμένες περιοχές της Σαντορίνης δείγματα πετρωμάτων, εδαφών, υπογείων υδάτων και ποικιλίες οίνωνΙδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσία του σεληνίου, του χημικού στοιχείου σημαντικά αλληλένδετου με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα εδάφη που γεννιούνται μέσω αυτής. Το σελήνιο συμβάλλει σημαντικά στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, καθώς μέσω επαρκούς πρόσληψής του σε ημερήσια βάση, γίνεται εφικτή η πρόληψη σοβαρών παθογενειών, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, μυϊκές διαταραχές, νόσος Πάρκινσον κ.ά.
Οι τελικές μετρήσεις συγκεντρώσεων, που θα προκύψουν από εργαστηριακές αναλύσεις, θα συμβάλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με τον φυσικό κύκλο εισόδου του στοιχείου στην διατροφική αλυσίδα κατά το σύστημα πέτρωμα-έδαφος-υπόγειο νερό-άμπελος-σταφύλι-οίνος.
Για την υλοποίηση της ανωτέρω δειγματοληψίας από το σύνολο της περιοχής μελέτης, συνέβαλαν σημαντικά με την οικονομική συνεισφορά τους το οινοποιείο Χατζηδάκη και το οινοποιείο Βασάλτης.
Επιστημονικός υπεύθυνος της διδακτορικής διατριβής και έρευνας είναι ο κ. Σταμάτης Γεώργιος, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Διευθυντής του εργαστηρίου Ορυκτολογίας και Γεωλογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή : http://atlantea.news/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου