12 Δεκ 2016

Πρωταθλητής στα κόκκινα δάνεια ο ελληνικός Τουρισμός!

Το χρέος της χώρας, η υψηλή φορολογία στον τουρισμό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τα βασικά αγκάθια που δυσχεραίνουν τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Tο πρώτο μισό του 2016, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Αρη Ικκο αλλά και με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι περισσότερα από το 54% των δανείων στον τουριστικό κλάδο θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, έναντι του 45% των δανείων όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Οπως δηλώνει ο κ.Ικκος στην αμερικανική ιστοσελίδα Hotel News Now (HNN) το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται να συμβούν σύντομα.
Η Ελλάδα, δήλωσε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα σταθεροποίησης και ρύθμισης, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με συνέπεια, ακόμα και απρόθυμα ανά περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σημαντικά να γίνει πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική παρά τα μεγάλα εμπόδια που θέτει το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για πολλές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Ίκκος.
Επιπλέον, η πολιτική και οικονομική αστάθεια, οι απεργίες και η κακή δημοσιότητα έχουν συντελέσει, ανά περιόδους, στην ακύρωση ή αναστολή ταξιδίων στην Ελλάδα αλλά και στην κράτηση μέσω προσφοράς. Αυτό συνέβαινε κυρίως το πρώτο 5μηνο του έτους, επισήμανε ο κ. Ίκκος. Όμως, όσον αφορά τους ξενοδόχους, οι δαπάνες ανά διανυκτέρευση παρέμειναν σταθερές την περίοδο αυτή.
Τα ελληνικά ξενοδοχεία σήμερα
Ο κ. Ίκκος επισήμανε 3 σημαντικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς ξενοδοχείων:
-Διεθνώς γνωστοί προορισμοί με διεθνή αεροδρόμια (Κρήτη, Ρόδο και Μύκονος) είχαν καλές επιδόσεις εν μέσω κρίσης.
-Οι προορισμοί που απευθύνονταν στην αγορά εσωτερικού τουρισμού, όπως η Πελοπόννησος ή μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, επηρεάστηκαν βαθύτατα από την ύφεση, με τις δαπάνες διακοπών να μειώνονται από 3,8 δισ. ευρώ προ κρίσης σε 1,3 δισ. ευρώ σήμερα.
-Η Αθήνα υπέστη πλήγμα από τις κοινωνικές αναταραχές των ετών 2009-2013, όμως έκτοτε έχει ανακάμψει σημαντικά, κυρίως στο κομμάτι city break. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει η αναγκαινότητα να επιστρέψει στον χάρτη των συνεδρίων, των επαγγελματικών συναντήσεων και των επαγγελματικών εκθέσεων.
“Αυτή τη στιγμή γίνεται αναδιάρθρωση υπέρ των μεγαλυτερων εταιριών, είπε, ενώ οι καλύτερα οργανωμένες επιχειρήσεις σε διεθνείς προορισμούς και στην Αθήνα έχουν καλές επιδόσεις. Για τις υπόλοιπες η εικόνα είναι μεικτή”, τόνισε. Ο τομέας πολυτελείας και ο midscale παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη.
Η αναδιάρθρωση της αγοράς είχε επίσης να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού τουριστών χαμηλών εισοδημάτων από τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, όπως είπε ο κ. Ίκκος.
Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα ωφελήσει τον ελληνικό τουρισμό για 2 λόγους: θα προσφέρει καλύτερη διαχείριση και συντήρηση των στα αεροδρόμια και, στην περίπτωση των νησιών, το αεροδρόμιο είναι ένα από τα λίγα οικονομικά κέντρα με συμφέροντα που συμβαδίζουν με όλους τους κλάδους που μετέχουν στην αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του τουρισμού, επισήμανε ο κ. Ίκκος.
Ωστόσο, επισημαίνει, ο κίνδυνος το ΔΝΤ και οι ευρωπαικοί θεσμοί να μην συμφωνήσουν στο επόμενο βήμα, μεταθέτοντας το ζήτημα του χρέους για περισσότερα χρόνια, παραμένει. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές σχετικά με το πώς θα επιλυθεί η κατάσταση.
Μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ξανά διαθέσιμη, παρότι η πρόθεση για επενδύσεις έχει περιοριστεί από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και τις πολιτικές που δεν ευνοούν τις επιχειρήσεις, κυρίως στη μορφή εκτενούς φορολόγησης.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ίκκο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τον τουρισμό, με τις εξής ενέργειες:
-να χαμηλώσει τη φορολογία
-να προωθήσει καλύτερα τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ιδιαίτερα εκτός σεζόν
-να συντονίσει την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τα προγράμματα επιχειρηματικού μάρκετινγκ
-να αναγκάσει τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας της οικονομίας διαμοιρασμού, να έχουν ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά τη φορολογία
-να ανοιχτεί περισσότερο στις αγορές της Ασίας, της Αμερικής και του Καναδά, από τις οποίες δεν προσφέρονται απευθείας συνδέσεις εκτός σεζόν.
Στις αχτίδες ελπίδας της ελληνικής βιομηχανίας ξενοδοχείων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επενδυτικές κινήσεις :
-To Astir Palace Resort στην Αθήνα πωλήθηκε στην Apollo Investment HoldCo έναντι 393,1 εκατ. ευρώ
-Το Athens Hilton πωλήθηκε στην ελληνική Home Holdings SA και την ολλανδική D-Marine Investments Holding BV, έναντι 142 εκατ. ευρώ, πιθανόν με συμφωνία διαχείρισης με την Mandarin Oriental Hotel Group.
-Η  Marriott International επιστρέφει στην Αθήνα το 2018 με το Athens Marriott, 366 δωματίων, πρώην Metropolitan, και μετά από ανακαίνιση 15 εκατ. δολαρίων.
-Το 273 δωματίων Wyndham Grand Athens, πρώην Athens Imperial το οποίο έκλεισε το 2012, άνοιξε την 1η Δεκεμβρίου
-Η αραβικών συμφερόντων Somewhere Group αγόρασε το Eden Beach Resort, με 250 δωμάτια.
mononews.gr/
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...