16 Δεκ 2016

Στις 20 Δεκέμβρη το γρήγορο internet στις Κυκλάδες

Πρόκειται για το έργο «Rural Broadband» που σχεδίασε η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποίησε η ΚτΠ ΑΕ, με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται σχεδόν 3.700 οικισμοί της χώρας, με περισσότερους από 525.000 κατοίκους.
Πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου Internet θα έχουν από την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, κάτοικοι αγροτικών, ορεινών, νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της Ελλάδας που παραμένουν μέχρι σήμερα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ψηφιακού αποκλεισμού».
Οι περιοχές αυτές θα συνδέονται πλέον στο διαδίκτυο με ταχύτητες ως 50 Mbps, απολαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεϊατρική, τηλε-εκπαίδευση κ.λπ.), με όρους ισότιμους με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς δήλωσε: «Η ψηφιακή ανάπτυξη και οι τηλεπικοινωνίες μπορούν, αναμφίβολα, να λειτουργήσουν ως η ατμομηχανή στην πορεία της Ελλάδας προς ένα πολύ καλύτερο αύριο, μετατρέποντας τη χώρα σε κόμβο εμπορίου και τηλεπικοινωνιών».
Όπως επισήμανε πρόκειται για μια εξέλιξη «που θα φέρει άμεσα και πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όσο και μέσω της σημαντικής ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη κρίσιμων για τη χώρα υποδομών, για ένα έργο που κινητοποιεί τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές οι οποίες δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον».
 «Με απλά λόγια, ακριβώς στις περιοχές όπου το γρήγορο Internet δεν θα έφτανε ποτέ, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Πολιτείας. Όπως προβλέπεται από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ανοίγει την πόρτα της ψηφιακής εποχής ισότιμα, σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τελικά, είναι θέμα δημοκρατίας».
Το «Rural Broadband», στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές" Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», υλοποιείται με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
Αναλυτικά, το «Rural Broadband» αναπτύσσεται στις εξής περιοχές:
- Σε 804 οικισμούς 19 Νομών της Βόρειας Ελλάδας (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χίου).
- Σε 1.411 οικισμούς 15 Νομών της Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, 'Αρτας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκίδας).
- Σε 1.443 οικισμούς 17 Νομών της Νότιας Ελλάδας (Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνης και Χανίων).
Προβλήματα
Η Intrakat, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσανατολίζεται να ολοκληρώσει το έργο συνολικά το καλοκαίρι. Μέχρι τώρα έχει παραδοθεί το 40% και βρίσκεται σε τελικό στάδιο ποσοστό 1,25%. Η τεχνολογία, πάντως, της ασύρματης κάλυψης που έχει επιλεγεί από τον ανάδοχο φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα καθυστερήσεων λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και τις Εφορίες Αρχαιοτήτων.Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κοινωνία της Πληροφορίας ζητά καλύτερη ανταπόκριση από αυτούς τους φορείς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚτΠ, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες θα προσφέρονται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες/τουρίστες των αγροτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. «Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε "λευκές" περιοχές, ενίσχυση του τουρισμού και συγκράτηση του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και την υπόλοιπη χώρα αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Με τα νέα δίκτυα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα παροχής ελκυστικών πακέτων ευρυζωνικών λύσεων για τους τελικούς χρήστες. Το έργο θα αυξήσει τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες για τους χρήστες (ιδιώτες και επιχειρήσεις), ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της «Ψηφιακής Ατζέντας 2020», η οποία προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες για το σύνολο του πληθυσμού έως το 2020.
Η συνολική επένδυση για την υλοποίησή του ανέρχεται σε €113 εκατ., εκ των οποίων τα €101 εκατ. προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σημειώνεται ότι οι υποδομές αυτές προβλέπεται να περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου μετά την πάροδο 15ετίας. Οι ίδιες επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ για την υλοποίηση του έργου είναι επιπλέον των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υποδομών στη χώρα.
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...