26 Δεκ 2016

Χατζημάρκος: "Κάποιοι νομίζουν ότι στα νησιά κατοικούν ...πρίγκιπες"


Αυτές τις ημέρες καλό είναι να κρατάς μία απόσταση από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Το έχει πάρει επί προσωπικού και όχι άδικα. Αποτέλεσμα; Οπου σταθεί και βρεθεί δεν κρύβει την απογοήτευση και την αγανάκτησή του, τόσο για την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Βουλή σχετικά με την τροπολογία από την οποία εξαιρούνται η Ρόδος και η Κάρπαθος από την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης, που έτυχε η δωδεκανησιακή αντιπροσωπεία όταν πήγε να επιδώσει σχετικά ψηφίσματα του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου. Ουσιαστικά τους πέταξαν στο …δρόμο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προπαραμονή των Χριστουγέννων στα τοπικά ΜΜΕ της Ρόδου ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση. 100% ελληνική, 100% πολιτική, 100% χωρίς κριτήρια, 100% χωρίς κανέναν κανόνα, 100% πρόχειρη, 100% διχαστική, απαξιωτική για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και μόνον. 259 βουλευτές μεταξύ αυτών και οι νησιώτες, αμαύρωσαν όλοι τους, την ιστορία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και του Κοινοβουλίου. Η χώρα έκανε ένα στρατηγικό βήμα πίσω, μια στρατηγική υποχώρηση στα θέματα νησιωτικότητας. Δεν υπάρχει πια κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί συνέδεσε το θέμα των ειδικών οικονομικών πολιτικών στα νησιά με ένα φαινόμενο συγκυριακό που είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Τα χαρακτηριστικά των νησιών, που επιβάλλουν τις ειδικές πολιτικές είναι μόνιμα. Όλα όσα παρουσιάστηκαν ως επιχειρήματα, όπως οι μεταναστευτικές ροές, είναι ψευδή. Ο κίνδυνος της αξιολόγησης που επικαλέστηκαν είναι επίσης λάθος. Για την πρώτη εξαγγελία είχαν το ΟΚ της Τρόικας; Όχι φυσικά. Μπορούσαν στην δήθεν…. διαπραγμάτευση που κάνουν να είχαν συμπεριλάβει όλα τα νησιά. Έχουμε παραδείγματα για όλα τα νησιά. Η Ρόδος πέφτει μόνιμο θύμα ενός ακήρυχτου εσωτερικού πολέμου και ανταγωνισμού. Με πυλώνα την Ρόδο, όμως, χτύπησαν όλα τα νησιά. Φυσικά, συμπαρέσυραν και όλα τα μικρά νησιά των Κυκλάδων με 100 και 200 ανθρώπους».
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται εφεξής δηλαδή μετά την ήττα που υπέστησαν τα νησιά μας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το μέλλον: «Είμαστε μόνοι μας – ποτέ δεν είχαμε λιγότερους συμμάχους στο εσωτερικό. Η πολιτική και επιβράβευση των ταπεινών ενστίκτων στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους βουλευτές ότι ‘δεν είχε κανένας ιδέα τι πραγματικά ψήφιζε’.
«Αυτό που έγινε προχθές (σ.σ. την Τετάρτη) θα χαρακτηρίζει και θα καθορίζει την σχέση μας με την Πατρίδα μας για πολλά χρόνια μετά. Δεν είναι μόνον σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο το γεγονός πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο πήγε με έναν πολύ πρόχειρο τρόπο, πολύ ανεύθυνα για να ψηφίσει αυτή την τροπολογία. Δημιούργησε διχασμό με αυτό τον τρόπο, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο και ειδικά σε μια περιοχή που αμφισβητείται ακόμη και η Συνθήκη της Λωζάννης. Γι αυτό είπα ότι είναι μια ‘μαύρη μέρα’ για το Ελληνικό Κοινοβούλιο….»
Ο κ. Χατζημάρκος, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και για τον τρόπο που χειρίστηκαν και ψήφισαν την τροπολογία όλοι ανεξαιρέτως οι νησιώτες βουλευτές –προεξαρχόντων και της Νέας Δημοκρατίας, που ψήφισε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η περιφερειακή αρχή ‘είχε, έχει και θα έχει πάντα σχέδιο’ –μία παράμετρος που είναι πολύ σοβαρή σε κάθε κατάσταση και για κάθε ζήτημα.
«Ένα πράγμα θα πρέπει να ξέρουν και να θυμούνται οι συμπατριώτες μας: ότι η ευγένεια, η αβροφροσύνη, ο πολιτισμός που έχουν επιδείξει οι νησιώτες δυστυχώς δεν πιάνει στο κράτος της ‘μαγκιάς’ τύπου Πολάκη. Κι αυτή είναι η παρακμιακή κορύφωση της εποχής».
 «Νομίζουν ότι στα νησιά κατοικούν…. πρίγκιπες»
Σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η δωδεκανησιακή αντιπροσωπεία μέσα στην Βουλή, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό: «Νομίζω ότι το πιο δυσάρεστο και η πιο σοκαριστική στιγμή για εμάς, ήταν όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από όλες τις παρατάξεις, δεν ήξερε τι ψήφιζε! Κατάντια… Ο καθένας νόμιζε ότι ψήφιζε κάτι άλλο. Ήταν μια διαδικασία που θυμίζει συνοικιακό καφενείο. Η επικρατούσα άποψη για τα νησιά μας ήταν ότι κατοικούνται από πρίγκιπες!!! Το θέμα είναι πλέον πολιτικό και διαπαραταξιακό».
Ανησυχία για τον Στόχο-1
Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το γεγονός πως ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ανησυχία του και για το αποτέλεσμα της ‘μάχης’ που δίνει η ΠΝΑ για επανένταξή της στον Στόχο-1, καθώς: «Δυστυχώς, όπως καταλαβαίνουμε πλέον, ό,τι και να κάνουμε δεν θα μας στηρίξει κανείς. Θα σταματήσουμε και τις μελέτες πλέον, διότι τις…. πετάνε στα σκουπίδια. Επιβεβαιώθηκε ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα των νησιών, το Κέντρο. Όλες οι άλλες περιοχές πετυχαίνουν πολλά περισσότερα χωρίς να παρουσιάζουν εμπεριστατωμένα στοιχεία…» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
 «Δεν θα παραστώ στις εκδηλώσεις για την 7η Μαρτίου…»
Ενδεικτικό της απαξίωσης με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η δωδεκανησιακή αντιπροσωπεία, ήταν η ‘τραγική ειρωνεία’ ότι την ίδια ημέρα που ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ανακηρύχθηκε το 2017 ως ‘Έτος Δωδεκανήσου’ λόγω της συμπλήρωσης 70 ετών από την Απελευθέρωση: «Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι πολύ προσωπικό. Την 7η Μαρτίου του 2017 δεν θα συμμετάσχω στις εορταστικές εκδηλώσεις –ως Γιώργος Χατζημάρκος, πολίτης. Θα φροντίσω να λείπω… Και όσοι πιστεύουν ότι έχουν υπηρετήσει αυτό τον τόπο, ας φροντίσουν να έρθουν εδώ και να παρουσιάσουν στους συμπατριώτες μας το μεγαλειώδες έργο τους…. Μπορώ εκείνη την ημέρα να προτιμήσω να πάω κάπου αλλού….», είπε, εκφράζοντας την πολύ μεγάλη λύπη του, με το τρόπο αυτόν.
Η Γαστρονομική Περιφέρεια – Η Κρουαζιέρα
Να σημειωθεί ακόμη πως η απονομή για την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019» θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2017, στην Αθήνα.
Όσον αφορά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κρουαζιέρας, τον κ. Χατζημάρκο εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μπρας (σχετικά έγραψε η «δ») όπου ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. «Όταν είναι για να πληρώσουμε…. μας θυμούνται! Νομίζω ότι η απάντηση θα είναι αρνητική αυτή τη φορά. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει το… ‘άρμεγμα’»
Με πληροφορίες από της εφημερίδα "Δημοκρατική" 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...