23 Δεκ 2016

Υπερταμείο Συνεπενδύσεων για μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις

Έπεσαν οι υπογραφές για τη δημιουργία Υπερταμείου Συνεπενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Ταμείο.
 
Πρόκειται για φορέα που θα συγκεντρώσει κεφάλαια για καινοτόμες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, περιβάλλοντος και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.
Στην ομιλία κατά την υπογραφή της συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε «επένδυση 1 δισ. ευρώ και σε εξωστρεφές πρότυπο κατάλληλο να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και τη μαζική φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό».
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε το άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους τομείς του τουρισμού, του αγροτικού τομέα. 
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΤΕΠ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι πρώτες συμφωνίες ύψους 400 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ με την κάθε μία τράπεζα).
Η τελετή υπογραφής της Σύμβασης με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που ενεργοποιεί το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρετσού, του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη, του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή και του ανώτατου συμβούλου του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου Pier Luigi Gilibert.
Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: «Η συμμετοχή στο νέο Ταμείο σημαντικών διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων δείχνει τη σημασία που αποδίδουν στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πιστοποιεί τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».
tvxs.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...