17 Δεκ 2016

Β.Μαράκης, δήμαρχος Σικίνου: Όταν έρχεστε, το σπίτι μας είναι σπίτι σας, το νησί μας είναι και νησί σας

Η +πλευση είναι δίπλα μας με κορυφαίους γιατρούς, με κορυφαίους επιστήμονες που έχουν σώσει ζωές με τις προληπτικές εξετάσεις αλλά και τις διαγνώσεις τους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της +πλευσης «Με προορισμό τον άνθρωπο», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
82
Καλησπερίζοντας το ακροατήριο, ο κ.Μαράκης ευχαρίστησε για την πρόσκληση και έδωσε συγχαρητήρια για την πολύ καλή διοργάνωση της εκδήλωσης στους εθελοντές της +πλευσης.
«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να βρίσκομαι εδώ κοντά σας. Σε πολλά θέματα με κάλυψε άριστα ο φίλος και αγαπητός συνάδελφος δήμαρχος των Λειψών, γιατί -όπως θα δείτε- τα προβλήματα στα νησιά μας πέρα από πολλά, δυστυχώς είναι και κοινά.
Μόλις έλαβα την πρόσκληση από την +πλευση, με χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκα στο πλοίο της γραμμής και κάνοντας το ταξίδι των 12 ωρών -γιατί τόσο χρειάζεται για να έρθουμε εμείς, ειδικά το Χειμώνα, από τη Σίκινο στον Πειραιά, ήρθα εδώ δίπλα σας.
Αυτό που με απασχολεί όμως καθ’ ολη τη διάρκεια του ταξιδιού και τώρα ακόμη, είναι αν μπορεί να αποδοθεί με λόγια αυτό που πραγματικά που νιώθω τόσο εγώ όσο και οι συντοπίτες μου για τους ανθρώπους της +πλευσης.
Πιστεύω όμως ότι ούτε ο χρόνος ούτε οι λέξεις, ούτε οποιοιδήποτε επιθετικοί προσδιορισμοί και αν χρησιμοποιηθούν, δεν είναι αρκετοί και ικανοί για να περιγράψουν την αγάπη, την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για εσάς και το έργο σας.
Σας ευχαριστούμε ειλικρινά φίλοι μας, σας ευχαριστούμε όλοι μας, όλοι οι συμπολίτες, από τα βάθη της καρδιάς μας. Όπως σας έχουμε ξαναπεί όταν έρχεστε, το σπίτι μας είναι σπίτι σας, το νησί μας είναι και νησί σας. Έτσι νιώθουμε.
Ξέρετε, η Σίκινος είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησί, όχι τυχαία αγαπημένο από τον Ελύτη. Μία ξεχωριστή, μικρή κουκίδα στο Αιγαίο. Ένα νησί, που τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες το σέβονται, διατηρούν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και την Ιστορία του. Θα λέγαμε ότι είναι από τους τελευταίους αναλοίωτους, αυθεντικούς τόπους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον ελλαδικό χώρο.
Όμως, όπως τα περισσότερα νησιά της άγονης γραμμής, δυστυχώς υπάρχουν δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Τα Καλοκαίρια, όλα πανέμορφα, φώτα, κόσμος, διασκέδαση, δουλειά, εργασία, προβολή, προσωπικότητες στο νησί μας, αισθήματα χαράς.
Μόλις όμως τελειώσει ο Σεπτέμβριος και μπούμε στον Οκτώβριο, η εικόνα αλλάζει άμεσα: ο κόσμος φεύγει, τα φώτα σβήνουν -κάθε μέρα μετράω λάμπες που σβήνουν, στο λιμάνι πρέπει να έχουν μείνει καμία δεκαριά σπίτια αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν, τα δρομολόγια λιγοστεύουν -δεν μιλάμε πια για γρήγορα πλοία, έχει τελειώσει η σεζόν.
Τα αισθήματα που κυριαρχούν είναι της μοναξιάς, της απομόνωσης και πολλές φορές του φόβου, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ας μη μιλάμε εδώ πλέον για νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες, αναφερόμαστε σε 200 μόνιμους, ηρωικούς κατοίκους, που στηρίζουν το νησί Χειμώνα-Καλοκαίρι. Και βέβαια το κράτος για να επιβραβεύσει αυτούς τους κατοίκους όπως και των άλλων μικρών νησιών, από 1/1/2017 ανεβάζει και σε εμάς το ΦΠΑ από 17% σε 24%. Είναι η στήριξη αυτή.
Ο κάθε δήμαρχος λοιπόν που σέβεται και αγαπά τον τόπο, πρέπει να φροντίζει να κάνει τη ζωή των κατοίκων όσο καλύτερη γίνεται. Να κάνει τη διαβίωσή τους πιο ευχάριστη και πιο ασφαλή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και να προετοιμάζει το νησί ώστε να λειτουργήσει πιο σωστά και οργανωμένα την επόμενη τουριστική σεζόν, με έργα υποδομής και άλλες δράσεις.
Ενώ όμως υπάρχει πάρα πολύ καλή διάθεση και γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και τώρα και από τις προηγούμενες διοικήσεις -και στα άλλα νησιά με τους δημάρχους που μιλάω- οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και τις περισσότερες φορές ανυπέρβλητες.
Όπως γνωρίζετε, το οικονομικό περιβάλλον είναι ζοφερό. Οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους είναι ελάχιστες, αλλά και μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Πέρα από την δραματική έλλειψη πόρων, είναι πολύ έντονη και η υποστελέχωση. Μιλάμε για δήμους χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. Χωρίς μηχανικούς, χωρίς εξειδικευμένους υπαλλήλους ώστε να διεκδικηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα μεγάλα έργα. Ουσιαστικά μιλάμε για δήμους χωρίς προσωπικό.
Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κράτους αντί να μειώνονται, αυξάνονται, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, στην ουσία αναχώματα στο έργο μας.
Το κράτος και η υποστήριξη είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Νιώθεις μόνος και παλεύεις για τα πάντα. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, να κάνεις το μηχανικό -και να τον κάνει και καλά, τον πυροσβέστη, τον τραυματιοφορέα -με όποιο ρίσκο ενέχει αυτό, τον οδηγό όλων των οχημάτων, τον ψυχολόγο και πολλά άλλα. Και απεγνωσμένα πρέπει να ζητάμε βοήθεια και οικονομική στήριξη από παντού.
86
Αυτή τη στήριξη, αυτή τη βοήθεια, τη βρήκαμε πολλές φορές σε σας, φίλες και φίλοι της +πλευσης, όπως και σε άλλες εθελοντικές ομάδες που μας έχουν βοηθήσει σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.
Το έργο της +πλευσης είναι πολύπλευρο και πολυσήμαντο. Στην ουσία, επιτελούν λειτούργημα. Οι λέξεις “άνθρωπος” και “ανθρωπιά” πραγματικά με άλφα κεφαλαίο. Είναι δίπλα μας σε δύσκολες στιγμές, χρονικά και εποχιακά, όταν τα νησιά μας δυστυχώς είναι ξεχασμένα.
Έρχονται δίπλα μας με κορυφαίους γιατρούς, με κορυφαίους επιστήμονες που έχουν σώσει ζωές με τις προληπτικές εξετάσεις αλλά και τις διαγνώσεις τους. Προσφέρουν αγόγγυστα υπηρεσίες που δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να προσφέρει στα νησιά.
Επίσης, το πολιτιστικό έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό, με εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αξία ζωτικής σημασίας για τα παιδιά μας. Διότι αυτά έχουν τη δυνατότητα και να βρουν και να δουν αλλά και να εκφραστούν σε επίπεδα που εμείς δεν θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε.
Στην +πλευση απευθύνθηκα όταν αδυνατούσαμε να προσφέρουμε χώρους εκτόνωσης για τα παιδιά. Μας βοηθήσατε άμεσα, με τη δημιουργία μίας εξαιρετικής παιδικής χαράς.
Μας βοηθήσατε άμεσα στον εξοπλισμό του σχολείου μας, με πάρα πολλά σχολικά είδη και άλλο εξοπλισμό.
Στην +πλευση απευθύνθηκα όταν χρειάστηκε να δώσω λύση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας, που αν δεν το ζήσεις δεν περιγράφεται με λόγια και αφορά τη μεταφορά ασθενών στο νησί μου, είτε προς το ελικοδρόμιο είτε προς το πλοίο είτε προς το ιατρείο.
Δεν άντεχα πραγματικά να μεταφέρω άλλο ανθρώπους, με καρδιακά επεισόδια, με άλλα σοβαρά περιστατικά, είτε στους ώμους είτε στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, εκτεθειμένους και στο κρύο και στη βροχή. Αυτό συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια δυστυχώς.
 Χάρη στη βοήθεια της +πλευσης λύσαμε αυτό το σοβαρό θέμα με την προσφορά οχήματος μεταφοράς ασθενών, του ασθενοφόρου, όπου εγώ πρέπει να είμαι και οδηγός, είναι καινούργιο επάγγελμα αυτό, ώστε η μεταφορά τους να γίνεται σε ανθρώπινες συνθήκες, σε συνθήκες αξιοπρέπειας όπως αρμόζει και πρέπει να έχουν όλοι οι κάτοικοι, χωρίς διακρίσεις.
Φίλες και φίλοι της +πλευσης, κάθε φορά που έρχεστε στο νησί μας για εμάς είναι μεγάλη γιορτή. Το ξέρετε, το ζείτε κάθε φορά. Τα αισθήματα είναι πάρα πολύ έντονα και πάρα πολύ θετικά, δεν περιγράφονται. Σας ευγνωμονούμε γιατί ξέρουμε πόσο μας έχετε βοηθήσει, ξέρουμε πραγματικά πόσο νοιάζεστε και πόσο μας αγαπάτε.
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να είστε καλά, να έχετε δύναμη, να συνεχίσετε το έργο σας και εσείς και άλλες εθελοντικές ομάδες που βοηθούν τα νησιά. Το έργο σας είναι έργο ουσίας, είναι έργο ζωής για εμάς.
Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και ελπίζω πραγματικά να υπάρχουν και άλλοι χορηγοί που θα σας βοηθούν σε αυτούς τους δύσκολους -οικονομικά και όχι μόνο- καιρούς. Γιατί προσφέρετε και μεταδίδετε και αγάπη και ανθρωπιστικό έργο. Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι σωτήριο, σας το λέω ειλικρινά και το ξέρετε, το ζείτε.
Σας ευχαριστώ και πάλι. Έχετε τις ευχαριστίες όλου του νησιού, να είστε καλά και σας περιμένουμε σύντομα κοντά μας».
Απαντώντας στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ.Μαράκης αναφέρθηκε στα οφέλη για το τοπικό εργατικό δυναμικό από τα έργα που υλοποιούνται στο νησί.
«Βεβαίως. Κατ’ αρχάς γίνονται με τη συνεργασία που έχουμε, καθώς επικοινωνούμε όλο το διάστημα, ξέρετε τις ανάγκες μας και, όταν γίνει κάποιο έργο, επιλέγουμε τοπικό προσωπικό, υλικά και εργαζόμενοι είναι όλα από εκεί. Να χρησιμοποιήσουμε από κάπου αλλού θα γίνει μόνο και εφόσον δεν υπάρχει στο νησί μας.
Γι’ αυτό σας είπα και πριν ότι η προσφορά σας είναι πολυσήμαντη και πολυεπίπεδη, τονώνεται και η τοπική οικονομία που ειδικά τους χειμερινούς μήνες βαριανασαίνει».
Πηγή : http://symplefsi.org

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...