20 Δεκ 2016

Σε δεκαπέντε νησιά «παγώνει» ο ΦΠΑ

Της Μαρίας Βουργάνα
«Παγώνει» για ένας έτος, μέχρι το τέλος του 2017, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου). Αντίθετα από την Πρωτοχρονιά έρχονται αυξήσεις του ΦΠΑ σε 15 νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και τις Σποράδες.
Σύμφωνα με την χθεσινή τροπολογία, μεταξύ των νησιών που γλιτώνουν από την σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και τις ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες περιλαμβάνονται η Λέσβος, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο και η Σαμοθράκη.
Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 στα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%.
Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου από την Πρωτοχρονιά έρχονται ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν, ήδη καταργηθεί από 1η/10/2015 στα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από 1ης Ιουνίου 2016 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Στα νησιά των Κυκλάδων και των Σποράδων που καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017:
• Αυξάνεται από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
• Αυξάνεται από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής, (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικό νερό), φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Οι ανατιμήσεις των αγαθών θα είναι της τάξης του 3,7% - 4%.
• Αυξάνεται από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, εστίαση • catering, και αποχέτευση. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε ανατιμήσεις από 6%.
• Μεγαλύτερες αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο δεδομένου ότι από την Πρωτοχρονιά στα προϊόντα αυτά θα αυξηθούν και οι συντελεστές των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
• Αυξάνονται περισσότερο οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, καθώς εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά επιβάλλεται στον καφέ Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.
Η αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 50 εκατ. ευρώΠηγή : http://www.imerisia.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...