16 Δεκ 2016

Αναβάθμιση αισθητική έρχεται στο Νότιο Αιγαίο


Την προσεχή Τρίτη 20 Δεκεμβρίου προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο μεγαλύτερος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου.
Η προκήρυξη του πανελλήνιου διαγωνισμού που είναι και ο μεγαλύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που έγινε ποτέ στο Νότιο Αιγαίο, έρχεται σε υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με ζητούμενο να «απελευθερώσει» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, με παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.
Η πρωτοβουλία αυτή, υλοποιείται σε στενή  συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή,  χαιρέτισαν την διενέργεια του διαγωνισμού ως  ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, ενώ η έννοια της αισθητικής τίθεται ως θεμελιώδης παράμετρος των παρεμβάσεων που καθορίζουν το νησιώτικο τοπίο.
Ειδικότερα, ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Αστικού Εξοπλισμού συμπεριλαμβάνει εννέα πανελλήνιους διαγωνισμούς, για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα,  οι οποίοι θα προκηρυχθούν σταδιακά και αφορούν στον σχεδιασμό πρότυπου τύπου:
- Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
- Φωτιστικού εξωτερικού χώρου
- Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου
- Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
- Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο , αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα)
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προβλέπεται η απονομή 27 συνολικά επάθλων, στις προτάσεις που θα διακριθούν.
Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η αναζήτηση  πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων,  που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών,  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν.
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.  Τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.
Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον του για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έχει εκφράσει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πρόεδρος του οποίου, κ. Γιώργος Στασινός, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έδωσε τα εύσημά του στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία του.
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...