21 Δεκ 2016

Δήμαρχος Θήρας για Βλυχάδα: Οι διαστάσεις του θέματος δεν είναι ούτε αβάσιμες, ούτε υπερβολικές

Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας

Την απάντησή του σε πρόσφατη επιστολή του επιχειρηματία κ. Γιάννη Βάλβη, ιδιοκτήτη της έκτασης στη Βλυχάδα όπου η οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες έχει ξεσηκώσει την κοινωνία της Σαντορίνης, δίνει σήμερα ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος.
“Στο φύλλο της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της 09/12/2016, δημοσιεύτηκε επιστολή του κου Ιωάννη Βάλβη*, στην οποία με τρόπο προκλητικό, προσβλητικό και παραπλανητικό σχολιάζει την αντίδραση που προκάλεσε η απόπειρά του να κτίσει παράνομη οικοδομή ανοίγοντας μάλιστα τα παράθυρά της στα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους πρανή της παραλίας της Βλυχάδας, σε ζώνη στην οποία ο νόμος απαγορεύει την δόμηση. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή αυτή της Σαντορίνης, με τα εντυπωσιακά φυσικά γλυπτά που σμιλεύονται αιώνες από τη φύση και προκαλούν δέος στον επισκέπτη της περιοχής, είναι πρόδηλο ότι η μερική ως σήμερα προστασία της περιοχής από το νόμο προέρχεται από την ανάγκη των καιρών να αποτραπούν έργα που υπαγορεύει η ιδιοτέλεια, η αλαζονεία, η έπαρση, η έλλειψη παιδείας και εμπειρίας πολιτισμού.
Διατείνεται ο κύριος Βάλβης ότι το προκύψαν θέμα έχει διαστάσεις αβάσιμες, υπερβολικές και υποκειμενικές. Δεν είναι λοιπόν αυτές ούτε αβάσιμες, ούτε υπερβολικές, ούτε υποκειμενικές για τους λόγους που αμέσως παραθέτω:
1) Η αυθαίρετη οικοδομή του είναι εντός των 150 μέτρων από τον αιγιαλό και για τούτο δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια καθώς το προεδρικό διάταγμα 144/2012 δεν επιτρέπει την δόμηση.
2) Η άδεια την οποία έχει εκδώσει και στην οποία κάνει αναφορές για να δημιουργήσει σύγχυση για την έλλειψη αδείας για την εν λόγω οικοδομή, αφορά άδεια για άλλο σημείο της ιδιοκτησίας του, πέραν των 150 μέτρων από τον αιγιαλό και υδατοδεξαμενή κάτω από την κατοικία και όχι εντός των 150 μέτρων.
3) Κατά την επίσκεψη των επιθεωρητών περιβάλλοντος και δόμησης την 21/11/2016 η είσοδος του κτήματος εφρουρείτο κυριολεκτικά από ανθρώπους του ιδιοκτήτη και είχε οργωθεί ο δρόμος για να μην είναι δυνατή η είσοδος σε αυτό.
4) Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και δόμησης κατά την παραπάνω επίσκεψή τους κατόρθωσαν τελικά με δυσκολίες και με τη βοήθεια του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Θήρας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας να εισέλθουν στην οικοδομή από παράθυρό της αφού την 22/10/2016 ο ιδιοκτήτης της είχε προβεί σε επιχωμάτωση του υπόσκαφου κτίσματος για να μην καθίσταται δυνατή η πρόσβαση σε αυτό.
5) Ο βοηθός του μηχανικού του κου Βάλβη έβγαζε φωτογραφίες ως απειλή κατά την αυτοψία.
6) Ο ιδιοκτήτης μέχρι την 21/11/2016 δεν είχε προβεί στο άνοιγμα οικοδομικής καρτέλας στο ΙΚΑ χωρίς και την αντίστοιχη καταχώρηση των οικοδομικών ενσήμων στους εργασθέντες στην οικοδομή.
7) Στα πρανή της Βλυχάδας ο ευαίσθητος για το περιβάλλον και την ανάδειξή του κύριος Βάλβης διάνοιξε τρύπες με προορισμό την κατασκευή παραθύρων για το υπόσκαφο κτίσμα του και όχι ο νοτιάς, ο οποίος άλλωστε δεν χρησιμοποιεί μπετόν!
8) Αν το παράνομο κτίσμα αποτελεί «υδατοδεξαμενή» όπως ισχυρίζεται ο κύριος Βάλβης είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται παράθυρα και δωμάτια σαν αυτά των κτισμάτων που προορίζονται για κατοικίες.
Η προσπάθειά μου να διατηρήσει η Σαντορίνη τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαιτερότητά της και την καθιστούν μοναδική, δεν αντιστρατεύεται την οικονομική της ανάπτυξη. Αντίθετα στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη, που δεν θα οδηγήσει στην σύντομη εξάντληση και ανάλωση του τόπου από την αλόγιστη οικονομική δραστηριότητα, με προεξέχουσα την οικοδομική. Ήδη το 11% του εδάφους της Σαντορίνης έχει καλυφθεί με δόμηση και οι μελέτες των ειδικών επισημαίνουν ότι ο τόπος απειλείται από τον γιγαντισμό.
Το ενδιαφέρον μου για την Βλυχάδα δεν είναι όψιμο, όπως άλλωστε και ο κύριος Βάλβης γνωρίζει από συζήτησή μας στο παρελθόν. Η ευκολία των προσβλητικών χαρακτηρισμών του για τους πολίτες, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς της Σαντορίνης, που αντέδρασαν στην προσβολή και κακοποίηση του τοπίου της Βλυχάδας από την αυθαίρετη οικοδομή του, που έφθασε ως την προκλητικότατη και καταστροφική διάνοιξη παραθύρων πάνω στα πρανή με θέα την θάλασσα, προστίθεται στην ιδιοτελή και προσβλητική του συμπεριφορά στο εξαίσιο τοπίο. Το εντυπωσιακό τοπίο της Βλυχάδας αποτελεί κοινωνικό αγαθό του οποίου η προστασία είναι αίτημα και υποχρέωσή μας και είναι παρήγορο ότι η κοινωνία αντέδρασε στην κατάφορη προσβολή του από το ατομικό συμφέρον.
Η δημοσιευθείσα επιστολή του κυρίου Βάλβη, προσπαθεί να παρασύρει τον αναγνώστη με την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων ως προς το παράνομο εγχείρημά του κάνοντας λόγο για δήθεν ύπαρξη νόμιμης άδειας, κάνοντας λόγο για πρόθεση επενδύσεων στην Σαντορίνη, ενώ σε άλλο σημείο της κάνει λόγο για κατασκευή απλώς μιας οικίας που μάλιστα θα έδινε αξία στον τόπο (!), ευτελίζοντας όσους προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκ μέρους του παράνομη προσβολή του τοπίου της Βλυχάδας και παρουσιάζοντας το ενδιαφέρον μου για την Βλυχάδα ως προσωπική μου εμμονή σε συνδυασμό με την δήθεν πρόθεσή μου να σταματήσει η ανάπτυξη στην Σαντορίνη! Όμως πώς συμβαίνει να έχει δημοπρατηθεί κατά την θητεία μου ως δημάρχου ποσοστό πάνω από 20% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων στις Κυκλάδες κατά το έτος 2015, μεγαλύτερο από κάθε άλλο νησί, και να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που κινούν το ενδιαφέρον ευρύτερα;
Καταφανώς εκτεθειμένος απέναντι στον Νόμο και στην Κοινωνία ο κος Βάλβης, με την εν λόγω επιστολή του, που βρίθει ανακριβειών και ασαφειών, προσπαθεί να παραπλανήσει τον αναγνώστη. Απάντηση στους αναληθείς ισχυρισμούς του αποτελούν οι  φωτογραφίες  με τα ανοίγματα  της παράνομης οικοδομής του στα πρανή της Βλυχάδας, που δημοσιεύτηκαν ευρέως στον τύπο και το διαδίκτυο και αναγνωρίσθηκαν ως αληθινές.
Σας επισυνάπτω την αυτοψία των αρμοδίων υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σχετικό Ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Αναμένονται η έκθεση αυτοψίας των ελεγκτών περιβάλλοντος και δόμησης καθώς και του ΙΚΑ, το οποίο διενέργησε αυτοψία πριν προλάβει ο κύριος Βάλβης να επιχωματώσει το κτίσμα.”
Επισυνάπτονται:
Αυτοψία των αρμοδίων υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
* Σημείωση σύνταξης
Διαβάστε την επιστολή του κ. Ιωάννη Βάλβη εδώ
Πηγή : http://atlantea.news

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...