25 Δεκ 2016

Κίνδυνος ρύπανσης από την προσάραξη του «Cabrera»

Tο τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά την προσάραξη του φορτηγού πλοίου «Cabrera», σημαίας ANTIGUA BARBUDA, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ανδρου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς το πλοίο είναι εφοδιασμένο με πάνω από 20 τόνους καύσιμα.
Στο μεταξύ, παρατηρήθηκε αποχρωματισμός θαλάσσιας ζώνης έκτασης περίπου 500 τ.μ. με οσμή πετρελαίου και κηλίδα μικρής έκτασης από καύσιμα του πλοίου σε διπλανή ακτή και άμεσα τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα για την ανάκτηση των πετρελαιοειδών.
Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει από το απόγευμα του Σαββάτου δύο ρυμουλκά πλοία, ενώ το προσαραγμένο πλοίο καλύπτεται στη μεγαλύτερη του έκταση από θάλασσα, με προεξέχοντα τμήματα ένα μέρος του χώρου της ενδιαίτησης και του πρωραίου τμήματος. Το πρωί των Χριστουγέννων αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ρυμούλκησης του φορτηγού πλοίου, αν το επιτρέψουν βέβαια οι καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ.
Για την προσάραξη του «Cabrera» ενημερώθηκε το πρωί του Σαββάτου η Λιμενική Αρχή Ανδρου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 μετρικούς τόνους σιδηρονικέλιο.
Στελέχη της Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα του Λιμενικού Σώματος πήγαν στην περιοχή προς εντοπισμό του πλοίου, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν δεν έγινε δυνατή η προσέγγιση του πλοίου με πλωτό του Λιμενικού Σώματος. Στη συνέχεια   περισυλλέχθηκαν με ασφάλεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, τα 9 μέλη του πληρώματος και μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κοτρώνι Μαραθώνα και στη συνέχεια με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, επτά από αυτούς στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο και δύο στον «Ευαγγελισμό», για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.
Πηγή : http://www.efsyn.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...