20 Δεκ 2016

Λεφτά θέλετε; προτάσεις έχετε...

Θέλετε λεφτά; Θέλετε έργα; Θέλετε ανάπτυξη; Θέλετε νέες υποδομές και βελτίωση των παλαιών; Καταθέστε άμεσα ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτό αναφέρει στην επιστολή του προς τον Δήμο Σερίφου - και τους υπόλοιπους δήμους των νησιών του Αιγαίου - ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ. Και τους καλεί να ενεργοποιηθούν προκειμένου να πάρουν μερίδιο από την πίτα του ενός δις, ευρώ τα οποία θα διατεθούν για έργα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Το «πάρτι» με τις χρηματοδοτήσεις (για πολλούς είναι μάλλον προεκλογικού χαρακτήρα) έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020 και δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. Στον τελικό κατάλογο θα συμπεριληφθούν οι απόλυτα έτοιμες μελέτες που θα πείθουν το υπουργείο, ότι τα έργα είναι απαραίτητα και αναγκαία.
Στην περίπτωση της Σερίφου η επιλογή είναι  δύσκολη. οι υποδομές του νησιού είναι σε άθλια κατάσταση 
 Λιμενικά έργα,
 Αν εξαιρέσεις την μαρίνα όχι μόνο την καινούρια αλλά και την παλαιά  η οποία πράγματι είναι ένα μεγάλο έργο για το νησί και θα προσφέρει στην ανάπτυξή του αρκεί στην διαχείρισή της να συμφωνηθεί όχι μόνο το κέρδος του διαχειριστή αλλά και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού με έργα ανάπλασης και προβλεπόμενους χώρους για ΑΜΕΑ και πρακτικές διευκολύνσεις που θα εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες όσον αφορά την πληροφορία για το πως θα κινηθούν και θα εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα  αλλά και ποιότητα στην πληροφόρηση μέσω μιας υπεύθυνη και σωστής ενημέρωσης που σημαίνει και ένα σωστά οργανωμένο κέντρο εξυπηρέτησης και υποδοχής των επισκεπτών του νησιού κατά τις περιόδους αιχμής και όχι μόνο.
 οδικό δίκτυο
 Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι αναποτελεσματικό γιατί δεν υπάρχει περιφερειακός δρόμος που θα ξεμπλοκάρει τον όγκο της κίνησης σε ώρες αιχμής και το πιο σημαντικό τον χειμώνα το λιμάνι γίνεται Βενετία με τις πρώτες βροχές μιας και τα ρέματα χείμαρροι έχουν άτυπα ορισθεί ως δρόμοι. Το ίδιο ισχύει και για την Χώρα όπου ο κύριος οδικός άξονας μπλοκάρει από τον όγκο των αυτοκινήτων και το πάρκινγκ δεν φθάνει ακόμα και το λεωφορείο εκτελεί με δυσκολία τα δρομολόγιά του λόγω του όγκου του αλλά και της μεγάλης κίνησης των επισκεπτών προς την Χώρα όλα αυτό δίνουν μια κακή εικόνα στο νησί που με πέρασμα του χρόνου έχει παγιωθεί και χρήζει άμεσα λύσης μια και η αύξηση του τουρισμού το επιβάλει Άμεσα θα έλεγα ότι ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για ένα χώρο πάρκινγκ στο λιμάνι του νησιού όπου η κατάσταση ειναι σε οριακό επίπεδο τους καλοκαιρινούς μήνες
 αποχετευτικό δίκτυο,
Μεγάλα είναι και τα προβλήματα του βιολογικού στο λιμάνι  αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του νησιού διότι υπολειτουργούν έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για αυτά τα ζητήματα που είναι σοβαρά διότι επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την φιλοξενία των τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 
 έργα ύδρευσης, 
 Το δίκτυο ύδρευσης δεν αντέχει άλλη συντήρηση χρειάζεται μια καλή ανακατασκευή αξιοποίηση του φράγματος μέσω εγκατάστασης ταχυδιυληστήρα καθαρισμός των δεξαμενών συνεχή επίβλεψη για καλύτερη ποιότητα νερού
 Οι παρεμβάσεις ανάπλασης, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. 
 Σε πολλά σημεία του νησιού χρειάζονται παρεμβάσεις που θα σέβονται τον χαρακτήρα την αρχιτεκτονική παράδοση αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών Η αισθητική παρέμβαση προϋποθέτει σωστές μελέτες και υπεύθυνη δουλειά σε θέματα εκτέλεσης των έργων με σεβασμό στο περιβάλλον και την τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού Για πολλά έργα υπάρχουν ήδη μελέτες αρα θέλει προσπάθεια
 Το ζητούμενο είναι οι μελέτες. Ο χρόνος μέχρι την υποβολή των προτάσεων είναι περιορισμένος. Γι αυτό χρειάζεται επίπονη και ομαδική δουλειά, για να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για το νησί.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει  λοιπόν, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις περιφέρειες του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου με την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση που εξασφαλίστηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 750 εκατ. ευρώ του 2016, σε 1 δισ. ευρώ για το 2017. Η ενεργοποίησή τους θα ξεκινήσει άμεσα υπό το συντονισμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ως χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους ορίζεται το έτος 2020.
Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών, την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως η αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Με επιστολή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου να συνεργαστούν με το Υπουργείο Οικονομίας και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ.
Η τελική έγκριση των προτάσεων θα γίνει με κύριο γνώμονα το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έργων, ώστε αυτά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...