18 Δεκ 2016

Ζητείται πολιτική παρέμβαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ανέλκυση του Sea Diamond

By Wikiphilip at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2059182
Με επιστολή της προς τη νέα πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond κάνει μια ανασκόπηση όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα γύρω από το θέμα του ναυαγίου και ζητά ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και πρωτοβουλίες ώστε να απομακρυνθεί το πλοίο από τον βυθό της καλντέρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο, αλλά και σημαντικότατο έργο που πρόσφατα αναλάβατε.
Κοντεύουν να περάσουν δέκα χρόνια από την εγκληματική, για όλους εμάς, πράξη της βύθισης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της Louis Cruises στην καλντέρα της Σαντορίνης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Όλες οι μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν το πάγιο αίτημα του θηραϊκού λαού για ανέλκυση του ναυαγίου. Η ελληνική δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό της, με την απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου. Ταυτόχρονα αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD.
Το ναυάγιο καθημερινά διαβρώνεται και κρέμεται στο χείλος ενός υποθαλάσσιου γκρεμού βάθους 300 μέτρων. Περιέχει περισσότερους από 300 τόνους μαζούτ και μεγάλες ποσότητες τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στο εσωτερικό του. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αποδέχεται τη ναυαγιαίρεση ως τη βέλτιστη λύση προκειμένου να αποφευχθεί τεράστια οικολογική καταστροφή. Ταυτόχρονα όμως, το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την ανέλκυση κάθε ναυαγίου από τους υπαίτιους και τους έχοντες την ευθύνη για αυτό, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Παρά τις αποφάσεις όλων των ποινικών και αστικών δικαστηρίων για την ενοχή των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας, αυτοί συνεχίζουν να υπεκφεύγουν. Ο κρατικός μηχανισμός, παρά την παράλληλη και αυτοτελή, από το νόμο, υποχρέωσή του να προβεί το ίδιο στις αναγκαίες ενέργειες αποκαταστάσεως της βλάβης σε περίπτωση κωλυσιεργίας, αδράνειας ή μη συμμορφώσεως των υπευθύνων, εδώ και 9 χρόνια αδρανεί και δεν ασκεί την απαιτούμενη πίεση στον πλοιοκτήτη προς την μόνιμη επίλυση του προβλήματος.
Η Ομάδα Εργασίας ΥΝΑΝΠ-ΥΠΕΝ που συστάθηκε πρόσφατα με αρμοδιότητα τον συντονισμό των ενεργειών και τη συνδρομή στο έργο του Δ.Λ.Τ. Θήρας συνεδρίασε μόνο μία φορά στις 23/6/2016 και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει κάποιο χειροπιαστό και ωφέλιμο έργο. Αποδεδειγμένα, η ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου είναι καθημερινή, αλλά ωστόσο κανένα πρόστιμο δεν επιβάλλεται πλέον στους υπεύθυνους αυτού. Εν αναμονή της αποφάσεως του Αστικού Εφετείου Πειραιά για τις αστικές αποζημιώσεις που συνεδρίασε στις 22/9/2016, θεωρούμε αδιανόητη την συνεχιζόμενη αδράνεια της πολιτείας και την μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί ανέλκυσης ναυαγίων.
Κύριοι υπουργοί,
ύστερα από τον δεκαετή συνεχόμενο αγώνα του θηραϊκού λαού και μετά από την πρόσφατη ανέλκυση του πολύ μεγαλύτερου κρουαζιεροπλοίου Costa Concordia στη γειτονική μας Ιταλία, συνειδητοποιούμε πλέον ότι η ανέλκυση του Sea Diamond είναι ένα ζήτημα που, πρωτίστως, απαιτεί πολιτική βούληση. Όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για τον σκοπό αυτό θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε πως η παρούσα κυβέρνηση τη διαθέτει και ότι θέλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στον πολυετή αγώνα μας.
Ζητάμε την πολιτική σας παρέμβαση και την ενεργό δράση σας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond. Ζητάμε από τη θέση ευθύνης που σας ανέθεσε ο Ελληνικός λαός, να λάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προκειμένου να απομακρυνθεί επιτέλους αυτή η οικολογική βόμβα που απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την καλντέρα μας, το Αιγαίο μας αλλά και την εικόνα της πατρίδας μας σε όλο τον κόσμο. Είναι άλλο ένα απομεινάρι της περιόδου των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και της κρατικής αδράνειας που απαιτεί την προσοχή μας για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και τελούμε εν αναμονή της απαντήσεώς σας.
Με τιμή,
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond”
Πηγή : http://atlantea.news/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...