"Αυτά τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά πρέπει η τοπική κοινωνία, με τη βοήθεια και της Πολιτείας να αξιοποιήσει με βάση ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Τα ιδιαίτερα στοιχεία της νησιωτικότητας, όπως η απομόνωση, η οριοθέτηση δραστηριοτήτων, η μικρή αγορά με μεγάλο κόστος παραγωγής και η δύσκολη προσβασιμότητα, έχουν ως συνέπεια η λειτουργία κάθε νησιού να προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός κλειστού συστήματος:
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων παρ’ όλα αυτά δεν είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Είναι ευκαιρία για να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν νέες λύσεις, π.χ. στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, των τοπικών πόρων.
Και τα Κυκλαδονήσια είχαν και κυκλική οικονομία και βιοκλιματική αρχιτεκτονική και δόμηση, αλλά και σεβασμό στη γη και στους φυσικούς πόρους”, τόνισε ο κ. Φάμελλος.
.
Προχωρώντας στα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια, ο αν. ΥΠΠΕΝ αναφέρθηκε αρχικά στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Νatura 2000 του συμπλέγματος των Κυκλάδων, στις οποίες με την επικαιροποίηση του καταλόγου τον Δεκέμβριο του 2017 προστέθηκαν τρεις νέες θαλάσσιες περιοχές και διευρύνθηκαν τα υφιστάμενα όρια πέντε περιοχών:
“Η θεσμοθέτηση των νέων θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στις Κυκλάδες αναδεικνύει περαιτέρω το ήδη υψηλότατο απόθεμα βιοποικιλότητας της Περιφέρειας, αποτελεί μέρος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δίνει το έναυσμα για βιώσιμη διαχείριση των εξαιρετικών αυτών οικοσυστημάτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός και η αλιεία”.
Επίσης σημείωσε ότι με τον νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 ιδρύθηκε νέος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, με χωρική αρμοδιότητα σε 36 περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Ο νέος φορέας πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγή τοπικού προϊόντος και εργασίας και θα αξιολογηθεί για αυτό.
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Δ/νση Δασών Κυκλάδων θα καταρτίσει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος των δασικών χαρτών της χωρικής της αρμοδιότητας και είναι η μία από τις 3 Δ/νσεις Δασών που θα το κάνουν με τα στελέχη του Δημοσίου.
Η κατάρτιση του υπόλοιπου τμήματος έχει δημοπρατηθεί και θα συμβασιοποιηθεί άμεσα.
Ανοίγοντας την ομιλία του την Τετάρτη στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για τις Κυκλάδες στη Σύρο, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ιδιαίτερα το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν γα την παράδοση τους και το μοναδικό φυσικό τους κάλλοςΠαράλληλα, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικά, υπάρχει πρόβλεψη για άνοιγμα119 νέων θέσεων εργασίας.
Σε μία σημαντική πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος, εξαίροντας το παράδειγμα της Σύρου: “Η Σύρος, από το 2015, αποτελεί το νησί - πιλότο του έργου LIFE DEBAG. Ευχής έργον λοιπόν, θα ήταν το παράδειγμα της Σύρου να το ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πετύχουμε όσο το δυνατόν συντομότερα την απεξάρτηση της χώρας από την πλαστική σακούλα, συμβάλλοντας καταλυτικά σε ένα άλλο μοντέλο περιβαλλοντικής ανάπτυξης”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αν. ΥΠΠΕΝ στάθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων και σημείωσε ότι η ύπαρξη 5 ενεργών ΧΑΔΑ (Μήλος, Σίφνος, Σίκινος, Θήρα, Κέα), δηλαδή το 25% των ενεργών ΧΑΔΑ της χώρας, αλλά και 6 μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ καταδεικνύει την προβληματική κατάσταση στη διαχείριση στερεών αποβλήτων των Κυκλάδων.
"Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και πράσινα σημεία, υποδομές συλλογής βιοαποβλήτων κλπ., με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή. Δεν είναι δυνατόν στις Κυκλάδες να ψάχνουμε άργιλο για την ταφή και να μην κάνουμε πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και ανακύκλωση", επισήμανε.
Πηγή : Newsroom Cyclades Voice
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου