7 Ιουλ 2013

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

Γράφει και επιμελείται ο  Γιάννης Γούναρης

Μιλάω καθημερινά με Σεριφιώτες από όλες τις ηλικίες δεν άκουσα ένα καλό λόγο ότι η διαχείριση του δήμου γίνεται σωστά όλοι μιλούν για πεταμένα λεφτά Δέν είναι θέμα ότι ο Δήμαρχος φταίει και αν φταίει το φταίξιμο είναι η λάθος πολιτική που ακολουθεί κατά την άποψη μου πάντα ,η κριτική είναι καλοπροαίρετη και δεν αφορά το πρόσωπό του 

 Πρέπει να δώσουμε ρόλο στη Σέριφο
 
Όχι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Να οικοδομήσουμε οικονομία και κοινωνία των 365 ημερών. Η κοινωνία των 60 ημερών δεν παράγει τίποτε ουσιαστικό για τον τόπο . Θα είμαστε μια ζωή το νησί του Σαββατοκύριακου και μάλιστα  πανάκριβο για τους απλούς ανθρώπους αυτό βολεύει μονάχα τους επιχειρηματίες του τουρισμού που απευθύνονται σε φραγκάτους τυπους ΓΑΠ δεν είπαμε να μην επικροτούμε και αυτού του είδους τον τουρισμό αλλά με μέτρο και με σεβασμό στο περιβάλλον
Οι αντιφάσεις είναι τεράστιες.
Να  προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις της διοίκησης.και του μοντέλου ανάπτυξης
Όταν σχεδιάζω μαζί με τους συμπατριώτες μου το τόπο μου θα βάλουμε κάποια θέματα. 

Φτάσαμε σιγά σιγά να είμαστε στην ΣΕΡΙΦΟ 1000 κάτοικοι εκ των οποίων τα 140-150 είναι παιδιά.

Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την  επιτυχία εισαγωγής στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ξαφνικά έρχεται μια απόφαση και μας υποβαθμίζει…
Θέλουμε τον έλεγχο, αλλά ο έλεγχος έχει καταντήσει διαστροφή.

 Όταν δυο χρόνια μαζεύεις χαρτιά για να μπορέσεις να ενταχθείς σε ένα πρόγραμμα αυτό δεν είναι θετικό, δεν μπορεί να μας πάει μπροστά.

Θέλουμε ολόπλευρη ανάπτυξη της τοπικότητας και της ιδιαιτερότητας του νησιού μας
Σ αυτό που λέμε σήμερα παγκοσμιοποίηση, αν δεν έχουμε ανακατατάξεις παγκόσμιας κλίμακας που θα απαγορεύουν τη διακίνηση και το ταξίδι, τότε θα ζήσουμε ένα φαινόμενο που οι επισκέπτες μας θα αναζητούν τη μοναδικότητά μας και θα κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να μας βρουν και να ζήσουν τη συγκίνηση που προφέρει ο τόπος μας.

Η τοπικότητα θα αναδειχθεί. Δεν θα περιμένουμε κανέναν καρεκλοκένταυρο να κάνει τη δουλειά μας. Θα εντοπίσουμε τα 3-4 χαρακτηριστικά που έχει ο  τόπος μας , θα τα προστατέψουμε, θα τα αναδείξουμε… Γιατί αν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία αυτό θα είναι εις βάρος του  νησιού μας.

Πάνω και πέρα από αυτά είναι ο άνθρωπος.

 Και οι άνθρωποι της ΣΕΡΙΦΟΥ δείχνουν ένα δρόμο! 

Η σκέψη αυτή αναφέρεται σε μια εταιρεία που να ανήκει σε όλους τους Σεριφιώτες  που θέλουν να συμμετέχουν, και μόνο σε Σεριφιώτες . Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην καταλήξει ιδιοκτησία λίγων.
Σκοπός κάθε εταιρείας είναι το κέρδος. Έτσι και εδώ, με μόνη διαφορά ότι θα εξειδικευτεί στις ανάγκες που υπάρχουν στο νησί μας.
Η στελέχωση και τα άτομα που θα πρέπει να υπογράφουν για ειδικές αναθέσεις υπάρχουν στο νησί. Τώρα δεν συμμετέχουν πουθενά.

Οδηγήθηκα στην σκέψη αυτή, μελετώντας το πρόβλημα των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης.
Στο πρόβλημα αυτό βλέπουμε πολλά αμάζευτα σκουπίδια, κακή λειτουργία της ανακύκλωσης, κακές συνθήκες εργασίας, κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας εργαζομένων, υπερβολικό κόστος, επίδοξους εργολάβους με τεράστια περιθώρια κέρδους, κλπ.

Δεν βλέπουμε σκέψη, αγάπη, συμμετοχή. Με τον προτεινόμενο τρόπο όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν.
Το ίδιο γίνεται και με την ανακύκλωση.

Κανείς δεν διαπραγματεύεται προς όφελος του νησιού, ενώ όσοι εργολάβοι ασχολούνται, έρχονται μόνο για αρπαχτές και μετά εξαφανίζονται. Μεγάλοι τομείς με επικίνδυνα απόβλητα και απορρίμματα ούτε καν μας απασχολούν. (πχ τα νοσοκομειακά, οι μπαταρίες, οι λάμπες, τα ελαστικά από την χωματερή και τόσα άλλα).
Τέλος, η περιουσία του Δήμου βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση. Ο χώρος ΧΑΔΑ ανεξέλεγκτος, τα αυτοκίνητα διαλυμένα, τα φωτιστικά διαλυμένα, οι δρόμοι μέτριοι και σε πολλά σημεία κακοί  και τόσα άλλα.


Οι λόγοι για την δημιουργία μίας τέτοιας εταιρείας είναι οι παρακάτω:

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που ο Σερφιώτης  δεν εμπλέκεται. 

Αποτέλεσμα αυτού διάφοροι εργολάβοι να έρχονται και να ξεζουμίζουν το νησί μας, προσφέροντας ένα μέτριο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές.

Υπάρχουν Σεριφιώτες που δεν μπορούν να εργαστούν στις κοινωφελείς υπηρεσίες λόγω έλλειψης μορίων κλπ.

 Γενικά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ όταν εντέλει γίνονται οι προσλήψεις, δεν είναι απαραίτητες.
 
Μεγάλοι τζίροι και πολλά κέρδη φεύγουν απο το νησί μας. 

Έτσι καταλήγουμε να γινόμαστε μία χωματερή σε μία αγορά που άλλοι κερδίζουν.


Ο Σερφιώτης  που προσπαθεί με χίλιους τρόπους να εργαστεί στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, ζει στην ανασφάλεια. 

Πότε θα βγει η προκήρυξη, τι γίνεται με τα μόρια κλπ.
Ας γίνουμε ρεαλιστές. 

Πιστεύει κανείς από εμάς ότι αν δεν ενδιαφερθούν ιδιώτες και άνθρωποι με μεράκι, θα δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα του τόπου μας; 


Υπάρχει άλλος τρόπος;
 
Νοιώθουμε ξένο το δικό μας, το κοινό. Κάποιοι άλλοι είναι υπεύθυνοι, κάποιοι άλλοι παίρνουν τα κέρδη, κάποιοι άλλοι δουλεύουν, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν. Δυστυχώς όλους αυτούς τους άλλους τους πληρώνουμε πολλά και παίρνουμε λίγα, μη πω ελάχιστα.


Μετοχικό κεφάλαιο, μέτοχοι.
 
Για να δημιουργηθεί και να επιβιώσει μία τέτοια εταιρεία πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να διασφαλίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ορισμός μέγιστης συμμετοχής. Δεν πρέπει η εταιρεία αυτή να μετατραπεί σε εταιρεία ιδιοκτησίας των λίγων. Για τον λόγο αυτό οι μετοχές πρέπει να είναι ονομαστικές. Κανείς δεν πρέπει να έχει περισσότερο από 2% των μετοχών.


Αντικείμενο.

Το αντικείμενο της εταιρείας αυτής αρχικά θα είναι το παρακάτω:

Καθαριότητα. Ο βασικός υποψήφιος για όλες τις εργολαβίες καθαριότητας του νησιού.
Ανακύκλωση σε συνεργασία με ειδικές αδειοθετημένες εταιρείες της Αθήνας.
Μικρά τεχνικά έργα.
Ασφαλτοστρώσεις.
Προβολή και διαφήμιση.
Δημιουργία πρότυπου φροντιστηρίου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μιας και δεν βλέπω να φτιάχνει το επίπεδο στο Λύκειο και το Γυμνάσιο.
Δημιουργία ανωτέρας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.
Υποστήριξη σε Σεριφιώτες  φοιτητές.
Υποστήριξη των νέων Σεριφιωτών επαγγελματιών.

Μελλοντικά θα ασχοληθεί με τα παρακάτω:

Ναυτιλιακή εταιρεία η συμμετοχή με άλλους δήμους σε ναυτιλιακή κοινοπραξίαhttp://giannisserfanto.blogspot.gr/2013/06/blog-post_19.html ..
Ότι άλλο προκύψει που θα έχει αναπτυξιακό ενδιαφέρον.

Σαν εταιρεία ιδιωτική, θα είναι απαλλαγμένη από όλες τις παθογένειες του Δημοσίου. Χρειάζεται όμως μία σοβαρή διοίκηση, ένα καλό όραμα, πολύ μεράκι για να έχει αποτέλεσμα.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Πρώτον, κέρδος για τους μετόχους.
Δεύτερο και κυριότερο, συμμετοχή όλων των Σεριφιωτών , μιας και τα προβλήματα που θα διαχειρίζεται θα είναι προβλήματα του καθένα μας και όχι μόνο του τάδε αντιδημάρχου.
Τρίτον, τα λεφτά θα μείνουν στο νησί μας. Ναι, πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε έτσι. Δεν είμαι ρατσιστής ούτε εχθρός των μη ντόπιων επιχειρηματιών. Όμως πρέπει να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των υποδομών και των κοινωφελών δράσεων στα χέρια μας.


Πρόταση για την διοίκηση της εταιρείας.
Η εταιρεία θα διοικείται από 3μελή επιτροπή η οποία θα εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από τους μετόχους.
από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν διευθύνσεις ανάλογα με την δραστηριότητα που θα ασχολείται η εταιρεία.
Άμεσα θα δημιουργηθούν οι παρακάτω διευθύνσεις:
 
Διεύθυνση καθαριότητας. 

Αντικείμενο της θα είναι:

Αποκομιδή απορριμάτων και υλικών προς ανακύκλωση.
Καθαριότητα κτηρίων (, δημοτικά καταστήματα αλλά και καταστήματα, τζάμια και βιτρίνες κλπ).
Καθαριότητα δρόμων, γηπέδων, παραλιών.

Διεύθυνση συντήρησης εγκαταστάσεων.
 
Το αντικείμενο της θα είναι:

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συντήρηση δημοτικού φωτισμού.
Εγκαταστάσεις και λειτουργία κεντρικού πίνακα συστημάτων συναγερμού.
Χωματουργικές εργασίες μικρής Κλίμακος.
Συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών.
Απολυμάνσεις,

Το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα, πολλά σχόλια, πολλές διορθώσεις.
Το κυριότερο, σηκώνει άμεση δράση. Δεν είναι δύσκολο να μαζευτεί ένα αξιόλογο μετοχικό κεφάλαιο που θα καταστήσει την εταιρεία άξια και ικανή.

Οι καιροί δεν είναι αθώοι. Είναι εξαιρετικά πονηροί.
 Δυστυχώς το νησί εχει γίνει κέντρο διαπλοκής λόγω μεταλλείων λόγω ανεμογενητριών μην εκπλαγείται αν έχουμε σαρκοβόρα θηρία πάνω απο το κεφάλι μας να διεκδικούν το πλούτο του νησιού ήδη ακούγεται ότι ολανδικη εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα απο το ΙΓΜΕ προβλέπω να γινουμε σκουριές και εδώ
Ο Σεριφιώτης  πρέπει να είναι παρών. Άραγε υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος;
Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

  1. Έχω την εντύπωση, ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερίφου (Λαϊκής Βάσης), είναι η ΜΟΝΗ εφικτή λύση για τα πολλαπλά προβλήματα του νησιού μας. Γιάννη Μπράβο το ίδιο είχα και εγώ στο μυαλό μου. Να δούμε πως μπορεί να υλοποιήθεί. Εγώ "είμαι μέσα".
    Ε. Φ. Λάσκαρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...