13 Φεβ 2017

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τον σχεδιασμό φωτιστικού ιστού εξωτερικού χώρου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Σε εξέλιξη βρίσκονται o 3ος και 4ος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αστικού εξοπλισμού με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», αντίστοιχα.

Σκοπός των δύο Διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για τους φωτιστικούς ιστούς, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός μεν θα συμβάλει στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης και των οικισμών.

Αντικείμενο των δύο Διαγωνισμών είναι η διατύπωση ιδεών μέσω σχεδίων για την κατασκευή φωτιστικών ιστών στους κοινόχρηστους χώρους των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου (αντίστοιχα για τον κάθε Διαγωνισμό), από αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη, κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι στόχοι που περιγράφονται παρακάτω:

Ως γενικές κατευθύνσεις δίνονται ότι κατά το σχεδιασμό των φωτιστικών οι μελετητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους σημαντικά στοιχεία όπως:
1) Ευκολία και Οικονομία κατασκευής.Η δυνατότητα εύκολης συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης θα θεωρηθεί προσόν, όπως και η δυνατότητα συνδυασμού με τη στάση μ.μ.μ.
2) Οικονομία και ευκολία συντήρησης.
3) Αντοχή στις καιρικές συνθήκες και στη συνεχή χρήση.
4) Αποτροπή ή έστω αντοχή σε εκτεταμένους βανδαλισμούς.
5) Υλικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.
6) Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) και να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας με κατάλληλες διατάξεις (αισθητήρες κ.τ.λ.)
7) Η φωτεινή δέσμη κατά το μεγαλύτερο μέρος να έχει κατεύθυνση προς το έδαφος
.8) Η εύκολη αντικατάσταση του λαμπτήρα.
9) Την αποτροπή των πτηνών και των εντόμων για τη δημιουργία φωλιών.Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προδιαγραφές και τη νομοθεσία για διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης στον αστικό ιστό, ανθρωπομετρικά δεδομένα και τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται ποικίλες ανάγκες (σε πλατείες, σε στάσεις μ.μ.μ., σε άλση , δρόμους κυκλοφορίας αυτοκινήτων κ.τ.λ.)
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων του 3ου και 4ου διαγωνισμού είναι η 20η Απριλίου 2017 στις Γραμματείες των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα.

Η προκήρυξη των παραπάνω δύο Διαγωνισμών αποτελεί τμήμα των 9 προκηρύξεων του μεγαλύτερου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε να προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

O Σύλλογοs Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ευχαριστεί:Ø
 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Τόνια Αικατερίνη για την άριστη και άμεση συνεργασία της.
Ø Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων κ. Μαρία Πέππα και ιδιαίτερα τη συνάδελφο Ελβίρα Αλευροπούλου, υπεύθυνη του ειδικού Τμήματος για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς
.Ø Τους Υπηρεσιακούς συναδέλφους της ΠΝΑΙ κ. Αγγελική Τσιμπούκη (Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων), τον κ. Τριαντάφυλλο Καραγιάννη (Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών) και τον κ Θεόδωρο Μαυρίλα.
Ø Τους συναδέλφους αρχιτέκτονες μηχανικούς, μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου που αποτέλεσαν την αρμόδια επιτροπή σύνταξης των προκηρύξεων των διαγωνισμών, κ. Πάρι Παπαθεοδώρου, κ. Θεόδωρο Μαυρίλα, κ. Λίλα Μανωλά, καθώς και τον συνάδελφο μας κ Νίκο Οικονόμου (Ειδικός Σύμβουλος).

Η διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμών έχει μεγάλη σημασία– όχι μόνο για όλους τους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύουμε και της ανάγκης αναβάθμισης του αστικού τοπίου και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Επιπλέον, οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχουν τα νησιά μας στο παρόν και στο μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό επικυρώνεται και εδραιώνεται η 5η συνεχής πετυχημένη υλοποιημένη συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συνοπτικά αναφέρονται:
Ø Η στήριξη της ΠΝΑΙ στην πρωτοβουλία του ΣΑΔ να ανακηρυχθεί ο Οκτώβριος ως «μήνας Αρχιτεκτονικής Πολιτισμού και Τουρισμού» (Ιούλιος 2015), πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ
,Ø Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στον «1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο» (4 Οκτωβρίου 2015), κατά τον οποίο 3000 συμπολίτες μας θαύμασαν για πρώτη φορά μετά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το Δώμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου μαζί με τον Προμαχώνα του Παλατιού, πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ
,Ø Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού» (24 Οκτωβρίου 2015 – 450 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ, πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ, καθώς και
Ø Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας» (22 Οκτωβρίου 2016 – 300 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ, πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ.
Πηγή : http://www.tornosnews.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...