5 Ιουλ 2013

ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΧΑΛΙΔΑ

Δημήτρης Κουζούπης Φούρναρης δεκαετια του 1980   Κική Χαλίδα φωτο γιώργος βογιατζής



Πραγματική γεύση ψωμιού που έχει σιγοψηθεί στον ξυλόφουρνο του Χαλίδα του νίκου θέλαμε και, επειδή τα αγαθά κόποις κτώνται, πήγαμε χαράματα ως την περιοχή Μύλους στήν Πάνω χώρα  στο κέντρο της Χώρας της πρωτέυουσας του νησιού .

Ο κυρ Νίκος και ο Μήτσος ο Κουζούπης  είναι απορροφημένοι στη διαδικασία του ανάμματος του φούρνου, του ζυμώματος και του φουρνίσματος.

Δημήτρης Κουζούπης  φουρνίζει δεκαετία 1980 φωτο γιώργος βογιατζής

Ο κόσμος έξω από την πόρτα του φούρνου δεν έχει καμιά σχέση με την ατμόσφαιρα που υπάρχει εδώ μέσα στο ψηλοτάβανο παμπάλαιο πέτρινο κτίσμα με τους χοντρούς τοίχους και τα απλωμένα καρβέλια ,έναν ξυλόφουρνο μνημείο μιάς και εδώ και 60 χρόνια τουλάχιστον τροφοδοτεί το νησί με το υπέροχο ψωμί  που έψήνε μιλάμε για την δεκαετία του 1980 γιατί εδώ και 10 χρόνια μας την χάλασε την συνταγή ο κυρ νίκος.

  Γυρνώντας απο το πανηγύρι του Πύργου τούς είχα τάξει αυγά μάτια με φρέσκο ψωμί απο τον φούρνο του Χαλίδα  Μεγάλωσα με τηγανητά αβγά. Μάλιστα αν κάνω τους υπολογισμούς μου θα πρέπει για πολλά χρόνια συγκεκριμένες κότες να γένναγαν αβγά αποκλειστικά για να τα τρώω εγώ.

 Δημήτρης Κουζούπης  Φούρναρης  Δεκαετία του 1980Φωτο Γιώργος βογιατζης

Πιτσιρικάς μάλιστα δεν λέρωνα ούτε πιάτο. Πάντα τα έτρωγα κατευθείαν από το τηγάνι. Στη διαδρομή της ζωής μου έχω περάσει απ’ όλα τα στάδια: της φυτίνης, του φρέσκου βούτυρου, της λέρας**, του βιτάμ, της γλίνας, της κρέμας γάλακτος, των σφαραγγιών, των ραδικιών του φρυ’άνου***, της σάλτσας ντομάτας, του λιαστού μπελτέ, του νερού, του ελαιόλαδου…

Φαντάζομαι γίνεται αντιληπτό ότι βρίσκομαι στο τελευταίο μεταστατικό στάδιο.
Δυστυχώς! Ζω πλέον μόνο με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κότες που γεννάνε αβγά με τ’ όνομά μου και φουρναραίοι που ψήνουν ψωμί με προζύμι σε ξυλόφουρνους.




Ύλη:
5 αβγά (γιατί είναι η μοναδική περίπτωση να δικαιούμαι τα 3)
ελαιόλαδο
πιπερίτσα καυτερή
πιπεριά πράσινη κέρατο
κρεμμύδι φρέσκο
1/2 ποτηράκι κρασί Σερφιώτικο
αλάτι


Ουσία:


Το λάδι στο τηγάνι να κάψει καλά. Τηγανίζουμε τα αβγά και τα σερβίρουμε στα πιάτα πάνω σε λεπτές φέτες ψωμιού Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι ψιλοκομμένα το κρεμμυδάκι, την πιπεριά και την καυτερή πιπερίτσα. Σβήνουμε με κρασί Σερφιώτικο  Αλατίζουμε και …τσακίζουμε!

Συνουσία:
.

 καυτά μάτια, το καμασούτρα της γευστικής απόλαυσης!

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...