4 Φεβ 2017

Μια επιτροπή για τη συγκοινωνία νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας


Η σύσταση επιτροπής υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, η οποία θα μελετήσει τον συντονισμό των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προς τα νησιά, συμφωνήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Ναυτιλίας, με βασικό θέμα τη βελτίωση της συγκοινωνίας ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η επιτροπή θα εξετάσει παράλληλα τις προτάσεις που θα στείλουν οι φορείς των νησιών στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπως τους έχει ήδη ζητηθεί, και στις οποίες θα καταγράφονται οι ανάγκες του κάθε νησιού.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής πρότεινε η Επιτροπή να κατοχυρωθεί με νομοθετική διάταξη που θα ορίζει και τη σύνθεσή της.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, έκανε γνωστό ότι άρχισε η διαδικασία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για την αγορά δύο μεγάλων ελικοπτέρων, που θα κάνουν μεταφορές και που θα συντρέχουν, κυρίως τον χειμώνα, το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ, σε έκτακτες καταστάσεις.
Ο Π. Κουρουμπλής επισήμανε ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και στα δρομολόγια, αλλά και στη μείωση των τιμών, και υποστήριξε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η αναβάθμιση των συγκεκριμένων συγκοινωνιών, γι' αυτό η προσπάθεια συνεχίζεται σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.
Είπε, επίσης, πως όλες οι ενέργειες γίνονται με τη συμμετοχή των ανθρώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζουν στα νησιά και ξέρουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων και πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα σχεδιάσει τον τρόπο για να καλυφτεί η απομόνωση των νησιών και πρόσθεσε πως «χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας και των άγονων γραμμών των αερομεταφορών, δύο δραστηριότητες που ως τώρα είναι ασύνδετες».
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να σπάσει η απομόνωση στα νησιά, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι νησιώτες, κυρίως τον χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι η λάμψη του τουρισμού θαμπώνει τη ματιά μας και δεν βλέπουμε όλα τα προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται τον χειμώνα.
«Πολύ σημαντικό είναι οι πρωτοβουλίες αυτές να μεταφερθούν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που έχει βάλει στο ύψιστο σημείο παρεμβάσεων στην Ε.Ε., ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το θέμα τέθηκε και στην τριμερή με τους υπουργούς της Κύπρου και της Μάλτας, που είχαμε το πρωί, ώστε να μπει το ζήτημα της νησιωτικότητας και της εξυπηρέτησης των νησιών στο κείμενο συμπερασμάτων και των υπουργών μεταφορών και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων», δήλωσε ο Ν. Σαντορινιός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, ο αντιπρόεδρος της AEGEAN - ΟLYMPIC AIR, Ευτύχης Βασιλάκης, η αντιπρόεδρος της Astra Airlines Χαρά Ζλατάνη, ο διοικητής της ΥΠΑ, Κώστας Λιντζεράκος, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι κ.ά.
Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...