1 Φεβ 2017

Κόβει η Digea κανάλια των Κυκλάδων;

Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η Digea στη ζωή μας άρχισαν και τα προβλήματα. Και αυτό γιατί ήρθε και κάθισε στο σβέρκο όλων μας με το … έτσι θέλω. Και η αλήθεια είναι ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που έλυσε, κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας… Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Η επιβίωση των περιφερειακών καναλιών. Κανάλια που παίζουν σημαντικό ρόλο, ο οποίος δεν φαίνεται με τη πρώτη ματιά. Ακόμη και σήμερα σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, η τηλεόραση δεν …φτάνει και η γκρίνια καλά κρατεί. Μάλιστα, πρόσφατα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κος Νίκος Παππάς βρέθηκε στην Δυτική Μακεδονία και άκουσε τα παράπονα των κατοίκων κυρίως των ορεινών Νομών (Κοζάνης – Γρεβενών) ότι το μόνο που βλέπουν είναι το …γκρίζο ή κανάλια από το εξωτερικό.
Ε κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις Κυκλάδες. Ο συγκεκριμένος νομός είναι από τους πλέον δύσκολους στην Ελλάδα με κέντρα εκπομπής που δεν καλύπτουν το σύνολο των νησιών. Αποτέλεσμα; Πχ στην Ορεινή Νάξο και δη προς Ανατολάς, όπως συχνά πυκνά αναφέρουν οι κάτοικοι, πιο εύκολα βλέπουν τουρκικά κανάλια παρά τα Ελληνικά. Κι έρχεται λοιπόν το κράτος και τονίζει ότι για να λειτουργήσει ένα περιφερειακό κανάλι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές κυρίως όσον αφορά το προσωπικό και το πρόγραμμά της. Και βέβαια, υπάρχει το ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν και αυτό φτάνει τα 1800 ευρώ το μήνα. Λίγα ή πολλά; Δεν ξέρω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ουκ ολίγοι περιφερειακοί σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Κάτι που ισχύει και για τα κανάλια που βρίσκονται στην Αττική.
Κι όμως η Digea πρόσφατα σύμφωνα με την ιστοσελίδα typologies.gr (σε άρθρο με τίτλο "τρεμοπαίζει η εικόνα στα κανάλια των Κυκλάδων") προχώρησε στο … γκριζάρισμα δύο τηλεοπτικών σταθμών, του Αιγαίου TV με έδρα στη Σύρο και του Ζευς TV στη Νάξο… Τι αναφέρει το δημοσίευμα; «Παιχνίδια με την εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος των καναλιών που αργούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους κάνει η Digea, διαμηνύοντας πως ο ιδιωτικός μονοπωλιακός πάροχος δικτύου στη χώρα μας έχει την εξουσία να ελέγχει όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές. Όπως αποκαλύφθηκε από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στις Κυκλάδες, η Digea «χάλασε» την εικόνα των καναλιών Αιγαίο TV της Σύρου και Ζευς TV της Νάξου επειδή δεν έχουν πληρώσει το ενοίκιο των 1.800 ευρώ τον μήνα για την ψηφιακή εκπομπή σήματος.
Θυμίζουμε ότι η Digea είχε υποχρεώσει όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να υπογράψουν συμβάσεις, οι οποίες ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα περιφερειακά κανάλια έχουν ήδη καταγγείλει πως η Digea απαιτεί υπέρογκα ενοίκια και υπάρχει εκτενής καταγγελία της Ένωσης Ενημερωτικών Περιφερειακών Καναλιών, που ήταν κάποτε σύμμαχος και συνεργάτης της Digea. Οι κάτοικοι, λόγω της κακής ποιότητας του σήματος, δεν μπορούν να δουν τα δύο κυκλαδίτικα κανάλια, που δηλώνουν πως αδυνατούν να πληρώνουν το υπέρογκο ενοίκιο».
Να σημειώσουμε εδώ ότι τα συγκεκριμένα κανάλια εκπέμπουν στις Κυκλάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 90 ενώ στο Νομό εκπέμπουν τόσο το Syros TV1 όσο και το Volcano TV καλύπτοντας το 98% της έκτασης στα 24 νησιά στις Κυκλάδες.
Βέβαια, εδώ να πούμε ότι υπάρχει κι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Μπορεί να λέμε γιατί να πέφτει γκρίζο στα δύο κανάλια, όταν σε άλλο κανάλι όλες οι υποχρεώσεις προς την Digea καλύπτονται και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να δημιουργηθεί λανθασμένη εντύπωση. Ναι, η διαφημιστική πίτα έχει μειωθεί σημαντικά, ναι δεν μπορεί κάποιος πλέον να λέει «ανοίγω ένα τηλεοπτικό κανάλι» και να εκμεταλλεύεται την όποια προβολή μπορεί να έχει, όμως υπάρχουν και υποχρεώσεις. Ναι… τα 1800 ευρώ είναι πολλά για μηνιαίο αντίτιμο προς την Digea αλλά και από την άλλη κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός… Κάτι που οφείλουμε να κάνουμε εάν θέλουμε επιτέλους να μπει μία τάξη στον μαγικό κόσμο των ΜΜΕ της Ελλάδας… 
Πηγή : https://www.naxospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...