19 Ιουν 2017

Την άμεση νομιμοποίηση των λιμανιών ζητά η ΕΝΠΕ

Να νομιμοποιηθούν άμεσα οι λιμενικές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν από δημόσιο φορέα χωρίς άδεια, εφ’ όσον εξακολουθούν να παραμένουν σε δημόσιο φορέα, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Επιπρόσθετα, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών:
-Για όσα λιμάνια, προβλήτες ή άλλες συναφείς κατασκευές κατασκευάστηκαν από δημόσιο φορέα π.χ. νομαρχίες, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δήμους, κοινότητες, λιμενικές αρχές και παραδόθηκαν σε κοινή χρήση προς το δημόσιο συμφέρον και έως σήμερα παραμένουν σε δημόσιους φορείς, χωρίς κάποια άδεια ή έγκριση από κάποιον από τους συναρμόδιους τότε φορείς, να μην τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων 14 και 29 του Ν. 2971/2001 και του άρθρου 3 του Ν. 2242/1994 τυχόν δε επιβληθείσες κυρώσεις να αρθούν, και
-Να καταρτισθεί Μητρώο Λιμενικών Εγκαταστάσεων δημοσίων φορέων.
Εισηγούμενος το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος επισήμανε:
«Τα προηγούμενα έτη κατασκευάστηκαν από δημόσιους φορείς, όπως νομαρχίες, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δήμους, κοινότητες, λιμενικές αρχές και παραδόθηκαν σε κοινή χρήση, πολλά λιμάνια και παλαιότερα προβλήτες, οι οποίες εξυπηρετούν μέχρι και σήμερα σημαντικό αριθμό σκαφών αλλά και τους κατοίκους καθώς και συναλλαγές εμπορικού και διαμετακομιστικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Για την κατασκευή κάποιων από αυτά δεν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την αδειοδότησή τους, όπως ο καθορισμός οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας καθώς και χερσαίας λιμενικής ζώνης κλπ. με αποτέλεσμα τα λιμάνια αυτά και οι προβλήτες να θεωρούνται κατασκευές χωρίς άδεια.
Προσπαθώντας να εκδώσουμε άδεια για εν λόγω κατασκευές διαπιστώσαμε ότι εκτός από τις συνεχείς κλήσεις σε απολογία και τις εξηγήσεις που θα πρέπει να δώσουμε ως πολιτική ηγεσία των Περιφερειακών Αρχών και διάδοχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για την εκτέλεση των εργασιών, θα πρέπει να επωμιστούμε και δυσβάσταχτα, για την εποχή μας, πρόστιμα ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ καθώς και πιθανές πειθαρχικές κυρώσεις.
Δηλαδή το κράτος, απαιτεί από τους κρατικούς φορείς, δηλαδή από χρήματα που το ίδιο δίνει ως επιχορήγηση για τη λειτουργία τους, την καταβολή προστίμων όπως και από τους ιδιώτες!
Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε τις χρονικές καθυστερήσεις όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τις γνωμοδοτήσεις και τις εγκρίσεις που πρέπει να δοθούν, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και τα λιμάνια να νομιμοποιηθούν».

Πηγή: aftodioikisi.gr


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...